Ulykke ændrede Tanjas liv for altid: Så mange cyklister rammes hvert år af en bildør

Hvert år bliver 50 cyklister i hovedstadsområdet ramt af en bildør, når parkerede uopmærksomme bilister åbner bildøren op i dem. Nu skal en adfærdskampagne lanceret af Frederiksberg Kommune minimere forekomsten af ulykkerne i hovedstaden.

- Det sidste, jeg kan huske, er, at jeg når at skrige meget højt og ryger ud midt på vejen. Derfra bliver alt uskarpt for mig, fortæller 49-årige Tanja Kjærside fra Karlslunde til TV 2 Lorry.

Hun blev en tidlig september-morgen for seks år siden ramt af en bildør, da hun var på vej til træning.

Og så lå hun pludselig der på gaden. I smerter og fortvivlelse midt i et sving på Gåsebæksvej i Valby.

Tanja Kjærside havde fået et kraniebrud og en hjernerystelse.

Umiddelbart tænkte hun, at hun efter et stykke tid ville komme sig helt fra ulykken igen og vende tilbage til sit travle liv med arbejde, rejser og træning.

Sådan gik det ikke, og i stedet måtte hun indstille sig på et helt andet liv med mindre larm i forstaden og et 11-timers fleksjob med pause hver 20. minut.

- Et par år efter ulykken flyttede vi fra Frederiksberg til Valby, fordi der var for meget larm for mit hoved på Frederiksberg. Men det hjalp ikke, og derfor er vi i dag flyttet til Karlslunde, fortæller Tanja Kjærside.

- Mit arbejde kom jeg heller aldrig tilbage til. Jeg led for meget af følgerne efter hjernerystelsen som hovedpine og koncentrationsbesvær, siger hun.

- Efter mange år med arbejdsprøvninger blev jeg sidste år så tilkendt et fleksjob og ansættelse i Rådet for Sikker Trafik. Det er jeg meget glad for, men jeg kan slet ikke tage store opgaver. Derfor arbejder jeg blandt andet meget med rutineprægede opgaver. Alle dem jeg hadede før i tiden, siger hun til TV 2 Lorry.

Det reelle ulykkestal kan være højere

Og det står Tanja Kjærside langt fra alene med. Hun er nemlig en af de 50 cyklister, som hvert år kommer ud for en ulykke, hvor en uopmærksom parkeret bilist åbner bildøren op i dem.

Det viser ulykkesstatistik, som Vejdirektoratet har trukket for TV 2 Lorry. 

I alt har 478 cyklister i Region Hovedstaden været ude for en politiregistreret ulykke med cyklister mod åbne bildøre i perioden fra 2011. Til sammenligning er det 657 i hele landet.

Vejdirektoratet oplyser dog, at det reelle tal for ulykker kan være højere.

Nogle ulykker ender med dødelig udgang

Ofte er ulykkerne voldsomme og har vidtrækkende konsekvenser som i Tanja Kjærsides tilfælde, og nogle endda med dødelig udgang.

Derfor er hun glad for den kampagne, som netop nu er i hele bybilledet på Frederiksberg, så der kan komme et øget fokus på problemet.

I kampagnen bliver bilister blandt andet venligt mindet om at åbne bildøre forsigtigt, og så er der ligeledes asfaltfolie på flere udvalgte veje.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her er et eksempel på, hvordan kampagnen ser ud i bybilledet.
Her er et eksempel på, hvordan kampagnen ser ud i bybilledet.
Foto: Signe Julie Andersen / TV 2 Lorry

- Det er en væsentlig problemstilling at gøre noget ved. Derfor bliver vi ved med at gentage i kampagner, at vi skal passe på hinanden i trafikken med positive budskaber, som forhåbentlig kan føre til en adfærdsændring og dermed færre ulykker, siger borgmester i Frederiksberg Kommune, Simon Aggesen (K) til TV 2 Lorry.

Det samme håber man på i Rådet for Sikker Trafik, hvor pressechef Søren Ørsted Pedersen også mener, at det handler om at få mere fokus på opmærksomhed - både blandt cyklister og bilister.

Rådet for Sikker Trafik har udviklet en række gode råd og kampagner, der skal få både cyklister og bilister til at blive mere opmærksomme og orientere sig bedre i trafikken og for eksempel droppe mobilen, da det kan forebygge mange ulykker.

Det gælder både, når man kører, men også når man er ved at parkere og på vej ud af bilen. Og så opfordrer man cyklisterne til at huske lys, så de er lettere at se samt at bruge hjelm, da den kan forebygge skader, hvis uheldet er ude. 

Kampagnen på Frederiksberg er i bybilledet til og med uge 40.

Så mange registrerede ulykker med cyklister mod åbne bildøre er der

  • Region Hovedstaden: 478 i perioden 2011-2020
  • Hele Danmark: 657 i perioden 2011-2020

    Heraf ulykker, hvor der er registreret personskade:
  • Region Hovedstaden: 193
  • Hele Danmark: 262

    KIlde: Vejdirektoratet 

_


Spørg Os - Afstemning

_