Under 15 grader i gymnastiksal: "Der skal man trække en streg," siger lærer

Vi forsøger alle at spare, hvor vi kan, og på landets skoler er temperaturen sænket til 19 grader. Men det kan være svært at holde den der, når det er koldt ude.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinterjakker, huer og vanter er for manges vedkommende blevet fundet frem, i takt med at vinteren nærmer sig. 

Men på Tinderhøj Skole i Rødovre er det ikke kun udenfor, at eleverne må iklæde sig det varme tøj.

Her er der nemlig så koldt efter weekenden, at det går ud over undervisningen. 

- Det bliver jo ret svært, at holde koncentrationen og fokusere på en undervisning, når man sidder og grundfryser. Og når det er vedvarende i så mange timer, så bliver man helt grundkold, siger Kashif Ahmad, der er lærer på skolen. 

I oktober besluttede Folketinget, at temperaturen i alle offentlige bygninger - inklusiv landets skoler - skulle sænkes til 19 grader. 

Men skoler oplever, at der er stor risiko for, at det bliver for koldt, når man skal forsøge at balancere temperaturen på 19 grader.

Udover at være lærer på Tinderhøj Skole sidder Kashif Ahmad også i Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre i Københavns Kommune, og han mener, at der er for dårlige forhold for eleverne.

- Hvis vi forventer, at de møder op i skole, sidder stille og modtager undervisning og indlæring, så må vi også give dem nogle vilkår, som blandt andet er, at de ikke går og fryser dagen lang, siger han. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Temperaturen i gymnastiksalen på Tinderhøj Skole mandag morgen.
Temperaturen i gymnastiksalen på Tinderhøj Skole mandag morgen.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

I skolens gymnastiksal var der under 14,5 grader varmt, da TV 2 Lorry tog temperaturen mandag morgen.

- Der kan være elever, der skal have idræt her mandag morgen eller formiddag, og der, synes jeg, man skal trække en streg og sige, at man må gerne spare på energien, men så må vi også lave om i elevernes planer. Man kan jo ikke bede dem om at klæde om til sportstøj. Nogle gange løber de rundt med bare tæer her, og det, synes jeg, ikke er i orden, når vi er nede på 15 grader i et idrætslokale, siger Kashif Ahmad.

I et skriftligt svar fra Rødovre Kommune, lyder det:

"Vi følger de anbefalinger, som er kommet fra regeringen, KL og Danske Regioner, og hvis der er lokaler, hvor temperaturen kommer under de anbefalede 19 grader, så gør man normalt det i Rødovre Kommune, at man kontakter os i Teknisk Forvaltning, og så ser vi på, hvordan temperaturen kan komme på plads," skriver Robin Rahbek, der er ejendomschef i Rødovre Kommune.

Elever måtte sendes hjem

Også på Grydemoseskole i Espergærde har de haft problemer med kolde klasselokaler. 

I sidste uge måtte to sjetteklasser sendes hjem, fordi der var helt ned til 12 grader i klassen.

- Da de havde siddet der et par timer, sendte vi dem hjem i varmen, siger Andreas Elkjær, der er distriktsskoleleder på Espergærde Skole. 

De lave temperaturer skyldes en fejl på varmeapparterne, men det viser, hvor sårbare skolerne er over for svingende temperaturer, når udgangspunktet er 19 grader.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Kolde skoler Grydemoseskole
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

- Når der er 19 grader, så er vi jo særligt sårbare, når det ikke fungerer. Det var det, der skete. Hvis vi går fra 22 til 23 grader og ned til 19 grader, så er der ikke rigtig nogen, der lægger mærke til det, men når vi går fra 19 grader og ned til 12 grader som i dette tilfælde, så gør det ondt, siger distriktsskolelederen.

Ved en måling på skolen i denne uge var der igen varme i rørene, og det er de glade for i 6.A. Her tænker de nemlig tilbage på sidste uges undervisning sådan her:

- Koldt! Virkelig koldt, lyder det fra Line Andersen, der går i klassen.

- Det var ikke så dejligt, om mandagen havde vi også jakker på inde, lyder det.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Line Andersen og hendes klassekammerat Rasmus.
Line Andersen og hendes klassekammerat Rasmus.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

Forståelse for beslutningen

Selvom det er koldt ude på skolerne, så kan de godt forstå, hvorfor man forsøger at ramme de 19 grader.

- Det er selvfølgelig sympatisk, at man gør det i forhold til energikrisen, men jeg synes aldrig, at det må være på bekostning af børnenes indlæring og trivsel. Vi har rigeligt af udfordringer i folkeskolen i forvejen, siger Kashif Ahmad fra Tinderhøj Skole.

- Vi har en energikrise. Der er 100.000 mennesker på flugt fra krig. Og hvis det her kan hjælpe på helheden, så er det rigtig godt. Så skal der bare også være 19 grader, siger Andreas Elkjær fra Espergærde Skole. 

Det handler altså ikke om, at man nødvendigvis vil have det varmere end 19 grader i klasserne, men at det nemt bliver for koldt, når man forsøger at ramme den lave temperatur.

I et skriftligt svar fra Helsingør Kommune, lyder det:

"Byrådet har besluttet at følge den klare anbefaling fra regeringen om at sænke temperaturen. Det kan selvfølgelig mærkes i hverdagen, men vores erfaring er, at det i det store hele er muligt at holde en temperatur, omkring de 19 grader, og vi justere løbende de steder, hvor der er behov for det," lyder det fra Helsingør Kommune.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Ældre

Dit postnummer har stor betydning for, hvor ofte du møder det samme plejepersonale

cecilie hildebrandt bliver halshugget indefra

Cecilie tør næsten ikke sige det højt: Længe ventet halsoperation ser ud til at have virket

_16_9_SOME TEMPLATE 1080p50.00_00_06_40.Still001

Vi skal ikke længere skjule vores følelser: Broderiet har hjulpet Kris til at stå ved sig selv

Vis mere
Madsen_28-05-2023_19-40___c4u7

Hvidovre i Superligaen: Klubbens historie banker i Niels' hjerte

FCK danske mestre

FC København er dansk mester

Vis mere