Vi tog til Nordjylland for at se, om splittelsen er så stor, som politikerne siger – her er, hvad vi fandt

Er der noget om snakken om de københavnske saloner og fordommene mellem danskere landsdele imellem, eller er det politisk skabt? Vi – hovedstadsmediet – tog til Nordjylland for at spørge borgerne der.

- Det handler om, at nogen har mistet bevidstheden om, at Danmark altså er større end København.

Ordene kommer fra Inger Støjberg, der - siden oprettelsen af det nye parti Danmarksdemokraterne i sommeren 2022 - har fremturet særligt med parolen om, at Danmark er andet end de københavnske saloner.

Men deler danskerne Støjbergs opfattelse af, at der er alt for meget københavneri? Og hvordan tænker danskerne i regionen længst fra hovedstaden om københavnerne?

Vi tog til regionen, hvor lyngen gror vildt, hvor blæsten skaber furer i huden, hvor dialekten ligger langt fra vores egen, og hvor der er flere høje bakker, end der er høje huse, for at finde svaret: Vi tog til Nordjylland.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Lars Dam Christensen tøjbutikken Christian Herretøj i Hjørring.
Lars Dam Christensen tøjbutikken Christian Herretøj i Hjørring.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

I Hjørring ejer Lars Dam Christensen tøjbutikken Christian Herretøj.

Her kan du få moderne herremode, der måske nok henvender sig mere til den midaldrende mand end den unge. Og her falder svaret hurtigt på spørgsmålet om indstillingen til københavnerne:

- Jamen, vi er glade for københavnerne, så længe de lægger penge i vores landsdel, siger Lars Dam Christensen med et smil.

I Frederikshavn er svaret nogenlunde det samme fra landmanden Mike Beck. Dog med et par enkelte forbehold.

- De er da flinke nok. Men nogle af dem kan godt være irriterende. Den anden dag havde jeg for eksempel en københavner, som stod og tissede i min have. Det, synes jeg, var lidt irriterende – og det var også sådan en københavner, han ville både slås og alt muligt med mig, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mike Beck arbejder som landmand i Frederikshavn.
Mike Beck arbejder som landmand i Frederikshavn.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Tidligere borgmester: ”De dygtigste unge flytter herfra”

Forskellen mellem land og by fylder i den politiske debat under valgkampen – og der er da også forskelle at spore landsdelene imellem.

Sådan lyder det fra tidligere borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).

- Det er ikke pænt, det jeg siger nu, starter han.

- Men det er bare fakta, at den dygtigste del af befolkningen, af vores unge mennesker, de flytter jo fra denne her landsdel. Og dem der bliver tilbage, de har et lavere uddannelsesniveau, og det betyder en skævhed, i den måde vi lever med hinanden, siger Arne Boelt til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

_

Boelt peger på forskellen i skatteindtægter, hvor man i Hjørring har flest lavt-uddannede, som får en lavere løn og samtidig har flere ældre end andre kommuner, da mange unge fraflytter.

Ifølge Danmarks Statistik modtager Hjørring Kommune i alt 49.021 kroner i skatteindtægter per indbygger i kommunen. I Københavns Kommune er samme tal 55.968 kroner per borger.

Universitetsstuderende blev boende på hjemegnen

Én af dem, som er blevet boende på hjemegnen i Aabybro nord for Aalborg, er Malou Neve Brynildsen. Hun studerer til dagligt på Aalborg Universitet og har aldrig haft en drøm om at flytte mod hovedstaden.

- Det er lidt for stort på en eller anden måde, siger hun.

Og selvom hun er en af de unge, som har valgt at blive boende i det nærmiljø, hun er vokset op i, så mener hun ikke, at man behøver at tale yderligere om udflytningen af uddannelser.

- Jeg synes stadigvæk, at man skal lægge uddannelserne i hovedbyerne. Det skal være i Aalborg, Aarhus, København og Odense, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Malou Neve Brynildsen studerer til dagligt på Aalborg Universitet.
Malou Neve Brynildsen studerer til dagligt på Aalborg Universitet.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne ønsker større fokus på udflytning af uddannelser.

- Det er ofte i de år, man læser, at man også stifter familie og ligesom får sat sig et eller andet sted i landet. Så derfor mener jeg faktisk, at det har en stor betydning at flytte uddannelser ud, siger Inger Støjberg.

Modsat mener folketingskandidat Peter Zinckernagel, der er opstillet for Radikale Venstre i Københavns Storkreds, at man bør holde på uddannelserne i de største byer.

- Specielt afhænger universiteterne af at være store. Det nytter ikke noget at sprede dem, siger han.

Svineavler tror ikke på de forskelle, der tegnes i medierne

I landsbyen Dybvad længst mod nord i Frederikshavn Kommune bor svineopdrætteren Lars Mellemkjær.

Han har for nyligt måtte stoppe opdrættet af svin på sin gård, da de stigende foderpriser har gjort livet som opdrætter til en underskudsforretning.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

I Frederikshavn Kommune bor svineopdrætteren Lars Mellemkjær.
I Frederikshavn Kommune bor svineopdrætteren Lars Mellemkjær.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Hans tilgang til modgangen er det, man måske kan kalde typisk nordjysk. Der er ingen grund til at hidse sig unødigt op over noget. Nu handler det om at komme videre og ud på arbejdsmarkedet.

- Jamen, vi er sådan stille og rolige heroppe. Vi sætter tæring efter næring, siger Lars Mellemkjær.

Og det er anderledes end københavnerne?

- Det tror jeg egentligt ikke. Jeg tror jo ikke på det der med, at der er sådan en forskel (mellem københavnere og nordjyder, red.). Der er jo også forskel på borgerne i Frederikshavns Kommune. Men vi er jo alle sammen danskere i det her lille land, som ikke er større end Hamborg, siger han.

Så hvordan ser nordjyderne på københavnerne?

TV 2 Lorrys udsendte mødte kun venlige nordjyder, som højst kunne svinge sig op til venskabelige drillerier.

- Jamen, øh. Jeg har ingen problemer med københavnere. Jeg har en datter, der har boet der i over fire år, og jeg glæder mig til at komme til København hver eneste gang, siger industrimaleren Flemming Sørensen fra Hirtshals.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Flemming Sørensen fra Hirtshals arbejder til dagligt som industrimaler.
Flemming Sørensen fra Hirtshals arbejder til dagligt som industrimaler.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

- Jeg ved ikke, om det bare er nogle politikere, der har nogle påstande om, at jyder og københavnere ikke kan fordrage hinanden. Det tror jeg ikke på.

- Vi bliver altid behandlet godt, når vi er i København, og vi behandler københavnere pænt, synes jeg.

Og sådan endte det nordjyske eventyr. Et eventyr, hvor vi nok fandt forskelle mellem land og by – men ikke blandt nordjydernes opfattelse af københavnerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik