William har en husleje på 2.500 kr.: "Mine forældre troede ikke, det ville holde"

Et vildt og frådende boligmarked, som er svært at komme ind på, har fået 19-årige William Donner til at vælge radikal løsning for at flytte hjemmefra.

Hvem kan betale en husleje på 10, 12 eller 15.000 kroner for en toværelseslejlighed? 

Eller lægge tre millioner kroner for 42 kvadratmeter i Københavns nordvestkvarter? 

Både bolig- og lejemarkedet i hovedstadsområdet er kvalmefremkaldende svært at komme ind på for de fleste almindelige mennesker. 

Og hvis man er ung og under uddannelse, skal man virkelig kende nogen, der kender nogen, som seriøst kender nogen, før man er så heldig blot at blive optaget på en venteliste til en andelsbolig med 22 års ventetid til en nogenlunde overkommelig månedlig ydelse. 

Men der findes alternativer til horrible huslejer og absurde boligpriser. Det kan 19-årige William Donner skriver under på.

Han var fast besluttet på at flytte tidligt hjemmefra, og det lykkedes også. Men måske ikke i den type bolig, de fleste ville bo i gennem længere tid: Han har nemlig boet et år i en campingvogn.

(Se i galleriet hvordan William bor i sin campingvogn - tryk på den hvide pil i siden for at komme videre til de næste billeder)

- Noget af det mest overraskende er, hvor nemt det faktisk er. Her er selvfølgelig meget lidt plads, og man skal selv tømme toilettanken og selv fylde vandtanken. Men det har ikke fyldt så meget, som man kunne tro, fortæller William Donner fra sin campingvogn i Nordsjælland. 

- Folk havde også advaret om, at det var super koldt om vinteren. Men man kan jo bare tænde for varmen. Så alt i alt er det nemt og bekvemt. 

Faktaboks

Det kommer nok ikke bag på nogen, at andelen af unge, som bliver boende hjemme hos mor og far er stigende. 


I 2011 boede 57 procent af de 18-21-årige sammen med mindst én af deres forældre, og denne andel er steget til 64 procent i 2021.


Kilde: Danmarks Statistik

William Donner, der er 19 år og går i 3.G på Lyngby Handelsgymnasium, deler sit hjem og campingvogn med sin kæreste. 

- Jeg er meget inspireret af alle mændene i min familie. De er alle flyttet hjemmefra i en ung alder, og er alle blevet selvstændige. Det ville jeg også. Men der var ikke nogle lejligheder, så jeg kiggede efter alternativer som blandt andet en båd. 

- Men jeg endte med at vælge campingvognen. På det tidspunkt var det lige blevet lovligt at bo hele året på en campingplads. Så det ville jeg fandme prøve, fortæller William Donner. 

Han købte sin campingvogn for 35.000 kroner og betaler hver måned 2.500 kroner i såkaldt pladsleje. 

Ved siden af gymnasiet driver William Donner også en webshop, hvor han sælger tøj. 

- Alle sagde, at jeg var sindssyg, fordi jeg ville flytte hjemmefra som 18-årig. Og så i en campingvogn. Mine forældre troede ikke, det ville holde. Jeg blev generelt mødt af en del kritik. Men nu er jeg fløjet fra reden, og det er fedt. Jeg har fuldstændig kontrol over min egen hverdag, og det er perfekt. 

William Donner og hans kæreste har dog ikke planer om at blive boende for altid i den 20 kvadratmeter store campingvogn. 

- Jeg bliver færdig med skolen til sommer, og så har vi planer om at flytte til udlandet. Lige nu ser vi meget på Dubai og Spanien. Hvor vi ender, ved vi ikke helt endnu. 

quote Der er ikke nogen tvivl om, at det giver de unge hår på brystet. For eksempel når toilettet skal tømmes.

William Donner

Men et år i campingvogn har på ingen måde været afskrækkende. 

- Jeg vil klart anbefale det til alle. Der er ikke nogen tvivl om, at det giver de unge hår på brystet. For eksempel når toilettet skal tømmes, eller når mor ikke lige er der til at smøre madpakke eller tage vasketøjet. Men det er jo bare erfaringer, man kan tage med sig, siger William Donner.

Unge-forsker: Kan tjene som inspiration for andre

Ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom og forsker i unges måder at bo på, er William en af de få, som tager et bevidst og meget aktivt valg om at bo på en anderledes måde, for at få tingene til at hænge sammen.

Og det kan andre måske lade sig inspirere af, mener hun.

- Det her er jo et super billigt alternativ til at bo på et dyrt kollegieværelse inde i byen. Men jeg tror ikke, at vi lige om lidt ser store campingpladsbyer for unge.

- Selvom det ikke er en dårlig idé eller skidt løsning for de mange unge, som mangler en bolig, siger Ann Lehmann Ericsen til TV 2 Lorry.

Hun påpeger at livsstilen i campingvogn på visse områder kan sammenstilles med Tiny Home-tankegangen, som grundlæggende handler om at udnytte få kvadratmeter på bedst mulig måde.

- Når der er et problem som dyre boliger, vil der altid opstå en slags modstrømning, hvor nogen gør noget radikalt anderledes. Sådan er det nok med William - han er en ener, og der er mange oplagte fordele ved at leve, som han gør, siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Eksempelvis gør en billig base, at man har lettere ved at opnå økonomisk velvære, som betyder, at man ikke behøver at bekymre sig om, om man har nok penge, når de skal bruges.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik