Eva er verdensmester: "Andre unge drikker og fester - jeg har andre værdier"

Siden hun var otte år gammel, har Eva Sandersen brugt al sin fritid på at slå, sparke, styrketræne og lave balanceøvelser. Det har 13 år senere sikret hende titlen som verdensmester i taekwondo.

Eva Sandersen er ikke, som unge er flest.

- Normale mennesker på min alder vælger at prioritere venner, fest og druk, men der gælder det om at vide, hvilke værdier man har. Jeg vil være hårdtarbejdende og viljestærk. Derfor går jeg efter det, forklarer hun til TV 2 Lorry.

quote Jeg går ned på knæ og begynder at græde.

Eva Sandersen

Eva træner kampsporten taekwondo, og hun er god til det. 

Faktisk så god at hun i maj 2022 vandt titlen som verdensmester i den traditionelle disciplin Poomsae. 

Det var en oplevelse, hun sent vil glemme.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Eva Sandersen bliver udråbt som verdensmester i Taekwondo Poomsae.
Eva Sandersen bliver udråbt som verdensmester i Taekwondo Poomsae.
Foto: BPT Pictures

At vinde verdensmesterskabet er noget helt andet. Det er noget, der er større end dig selv, siger hun og beskriver øjeblikket:

- Jeg ser pointene, og mit navn begynder at blinke på skærmen. Jeg ved, at det betyder, at jeg har vundet, så jeg går ned på knæ og begynder at græde. Det er noget, jeg har drømt om og kæmpet for i så lang tid, så det er en helt fantastisk følelse. Jeg ville ønske, at alle kunne opleve det, siger hun. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Det her er Eva Sandersen yndlingsbillede fra dagen, hvor hun vandt titlen som verdensmester.
Det her er Eva Sandersen yndlingsbillede fra dagen, hvor hun vandt titlen som verdensmester.
Foto: BPT Pictures

Fire til seks timers træning hver eneste dag

Selvom man er verdensmester kan man dog ikke hvile på laurbærrene. Hurtigt var Eva Sandersen tilbage i sit træningslokale i Virum for at blive endnu bedre. 

Men det er en hård sport, og derfor er Eva også meget opmærksomhed på, hvad hendes krop kan holde til.

- Taekwondo er super hårdt. Det siger jeg ikke bare, fordi jeg dyrker sporten. Det siger jeg, fordi jeg er nede i træningslokalet hver evig eneste dag i fire-fem timer - nogle gange seks timer - og jeg kampsveder, siger hun og uddyber:

- Udover at det er fysisk hårdt, så er det også mentalt hårdt. Folk tror, det er nemt, fordi man ikke skal slå på noget eller nogle, men det er faktisk meget sværere at slå ud i luften, fordi du bogstavelig talt er din egen værste fjende. Hvis dine tanker glipper et splitsekund, som jeg oplevede i 2018 til VM, så har du tabt.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Eva Sandersen træner til daglig i et kælderlokale i Virum.
Eva Sandersen træner til daglig i et kælderlokale i Virum.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

I 2009 begyndte den kun otte gamle Eva til taekwondo på opfordring fra forældrene.

- Jeg var lige stoppet til ballet. Jeg synes nemlig, den sport gik lidt for langsomt. Begge mine forældre er adopteret fra Korea, og taekwondo er en koreansk kampsport, så min mor foreslog taekwondo i stedet. Da jeg spurgte, hvad det var, og hun sagde, at det var lidt ligesom karate, så tænkte jeg, at det lød ret sejt, så jeg startede, og siden da er jeg bare blevet ved, siger Eva Sandersen.

Taekwondo er mere end en sport

Eva har gennemført gymnasiet, samtidig med at hun dyrker taekwondo på professionelt niveau. Hun har også selv måtte finansiere sin sportskarriere, men det har været det hele værd, fordi sporten er så vigtig en del af hendes liv.

- Taekwondo er en rigtig stor del af min identitet, og sporten har lært mig så meget om livet. Det har fået mig til at indse, at der er ting, du kan blive bedre til, og at der er ting, du er god til, hvilket også er vigtigt at anerkende. Efter jeg har vundet VM, er det faktisk stadig svært for mig, fordi jeg glemmer, at jeg blev verdensmester. Det er som regel andre, der minder mig om det, siger Eva Sandersen. 

quote For at være ærlig havde jeg lidt svært ved at se meningen med livet.

Eva Sandersen

Selvom VM-guldmedaljen er den største titel hun nogensinde har opnået, så er det ikke den største personlige sejr for Eva.

- Min største bedrift er, at jeg er kommet tilbage fra en skade. En sprunget akillessene, som tog rigtig hårdt på mig. Det gjorde, at jeg mistede den her del af min identitet, og for at være ærlig havde jeg lidt svært ved at se meningen med livet, men skaden gav mig til gengæld mulighed for at starte på en frisk, siger Eva og fortsætter:

- Min første konkurrence efter skaden var EM, og den vandt jeg. Den næste konkurrence efter EM var VM, og den vandt jeg også, så det lå åbenbart noget godt og ventede på mig. Skaden har også gjort, at jeg stadig er motiveret til at fortsætte træningen, selvom jeg har vundet VM, fordi jeg har fundet ud af, hvor meget taekwondo egentlig betyder for mig.

Tryk på pilene for at se mere fra Eva Sandersens træning i galleriet herunder

Find noget, du brænder for

Eva har oplevet mange forskellige træningskulturer rundt omkring i verden, og hun har bemærket, at vi i Danmark tager mere hensyn til kroppen.

- I Korea er der mange, som dyrker taekwondo, og som vil være verdens bedste. Så de træner hårdt og næsten robotagtigt. I Danmark er vi få, som dyrker taekwondo, så man skal passe på de få professionelle, der er. Derfor træner vi mere smart, og passer bedre på kroppen undervejs, siger verdensmesteren. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Det er vigtigt at finde balance i de ting, man gør, mener Eva Sandersen.
Det er vigtigt at finde balance i de ting, man gør, mener Eva Sandersen.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Eva Sandersen håber, at der vil komme flere folk i taekwondo-klubberne i Danmark, fordi det er en sport, der har givet hende meget glæde, men endnu vigtigere:

- Folk skal finde noget, som de brænder for, og så synes jeg, det er vigtigt at finde balance. For eksempel skal man være ydmyg, men ikke for meget. Man skal træne meget, men ikke for meget. Det er også vigtigt at studere meget, men ikke for meget. Man skal finde en balance, og finde ud af hvad der virker for en, og så kan man bygge videre på det, afslutter verdensmesteren Eva Sandersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik