Kommune bruges i svindelnummer: Nu advarer politiet

Flere virksomheder er blevet snydt for store beløb af bedragere, som udgiver sig for at være fra Lyngby-Taarbæk Kommune.

Palleløftere, elcykler og slushice-maskiner.

Det er nogle af de ting, som flere virksomheder er blevet franarret af svindlere, der har udgivet sig for at være fra Lyngby-Taarbæk Kommune.

- Vi oplever, at der er nogle virksomheder, som har fået en mail med en bestilling. I den mail ser det ud som om, at den kommer fra kommunen. Der er flere virksomheder, der er hoppet på den, siger Jacob Holm Hansen, der er kommunikationsstrateg i kommunen. 

Bedrageriet foregår ved, at nogle udgiver sig for at være ansat i Lyngby-Taarbæks afdeling for ”Administration og Indkøb” og ”Kultur og Fritid” og bestiller varer i kommunens navn per mail.

Umiddelbart ser de falske mails ud som om, at de kommer fra kommunen – men det gør de ikke. Eksempelvis har kommunen ikke en afdeling med navnet "Administration og Indkøb".

Svindel for 100.000 kroner

Kommunen har kendskab til cirka ti virksomheder, som har været udsat for bedrageri gennem falske ordrer afgivet i kommunes navn.

Lyngby-Taarbæk Kommune har anmeldt de forhold til politiet, de kender til, og ifølge Jacob Holm Hansen er det store beløb, der er blevet svindlet for.

- For en enkeltsag er der blevet svindlet for mere end 100.000 kroner. Det er det højeste, der er blevet svindlet for, som vi kender til i øjeblikket, siger Jacob Holm Hansen.

Torsdag advarede Midt- og Vestsjællands Politi også om den nye svindelform, der er rettet mod firmaer, der leverer varer til kommuner.

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi har de modtaget flere anmeldelser de seneste uger, hvorfor de torsdag opfordrer til, at leverandører bør tage deres forholdsregler, hvis de vil undgå at blive snydt.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Fire tegn på falske mails

 • Ifølge Lyngby-Taarbæk Kommune er der kendskab til tre fiktive personnavne, der er anvendt til svindel. Det drejer sig om Simon Poulsen (initialer SIPO), Thomas Mortensen (THMO), og Brian Madsen (BMA).

 • Der er foreløbig kendskab til, at to forkerte domænenavne benyttes. Det drejer sig om: lyngbytaarbæk-kommune.dk og kommune-lyngbytaarbaek.dk. Kommunens korrekte domænenavn er www.ltk.dk.

 • Logo og skrifttype med videre svarer ikke til kommunens opsætning og signatur.

 • Der bestilles for betydelige beløb ad gangen, i nogle tilfælde for op mod og over 100.000 kroner. Der er forsøgt bestilt forskellige varer - blandt andet computere, ismaskiner, elcykler og robotstøvsugere.

Samme advarsel kommer også fra Lyngby-Taarbæk, som har deres navn i klemme i svindelsagerne.

Ifølge kommunen er det virksomhedernes ansvar at sikre, at bestillinger kommer fra en troværdig virksomhed eller organisation.

Derfor opfordrer de leverandører til at kontakte kommunes udbuds- og indkøbskontor, hvis der skulle være tvivl om en ordres rigtighed.

To mænd anholdt for ny svindelform

Ligeledes opfordrer kommunen virksomhederne til at politianmelde bedrageri.

Midt- og Vestsjællands Politi har efterforsket den nye type af kriminalitet, og foretog mandag anholdelse i to forskellige sager.

To mænd blev anholdt, da de stod og ventede ved en børneinstitution i Herfølge efter at have bestilt vaskemaskiner for i alt 76.000 kroner.

Samme dag fik politiet også et tip om, at en lastbil forsøgte at afhente en palleløfter hos et firma efter at have bestilt den i en kommunes navn. Politiet kørte til stedet og anholdt føreren af lastbilen, inden han nåede at få varer udleveret.

Nordsjællands Politi, der dækker Lyngby-Taarbæk Kommune, har ikke haft mulighed for at kommentere på sagen i Lyngby-Taarbæk, inden artiklens udgivelse.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik