For niende år i træk er et hold studerende fra DTU draget afsted mod Roskilde Festival. De vil bruge festivalen som et fremtidslaboratorium og skabe innovative og bæredygtige ingeniørløsninger på nogle af festivallivets udfordringer.
Helt konkret har de 23 projekter med sig. Heriblandt en transportabel vindmølle, et bionedbrydeligt liggeunderlag af svamperødder og en interaktiv lanterne.
Den transportable vindmølle
Projektet består af en simpel vindmølle, som kan flyttes rundt og hurtigt sættes op og pilles ned igen. De studerende håber, at festivalgæsterne vil bruge den til opladning af deres mobiltelefoner og som strømforsyning til deres musikanlæg på campingområdet.
- Det smarte er, at du ikke behøver at gå ned til en opladerstation på festivalen,og få opladet dine batterier. Så du kan altså nærmest spille musik kontinuerligt, og det samme gælder for din telefon, lyder det fra Mathias Pender Nielsen, der studerer til maskiningeniør på DTU.
Det bionedbrydelige liggeunderlag
En anden gruppe studerende har lavet et liggeunderlag, der er formet af noget hø, som der har vokset svampe i. Det er en fugtig og fedtet masse, som man både kan forme liggeunderlag og andre ting i.
- Det er tanken at lave et grønt alternativ til det PVC, det ellers flyder med ude på festivalområdet, fortæller Rasmus Døssing Mortensen fra Design og Innovation på DTU.
Hvis man vil kassere sit liggeunderlag, så kan man bare smide det ud sammen med sine kartoffelskræller, æggeskaller og andet bioaffald.
- Tanken er, at vi smider det ud i de affaldscontainere, der i forvejen er sat op til madboderne på festivalen. Så vi kan udnytte det samme affaldssystem, som de har, siger Rasmus Døssing Mortensen.
Den interaktive lanterne
Der er brug for lys både udenfor og inde i teltet. Derfor har de studerende fra DTU skabt en interaktiv lanterne specielt designet til musikfestivaler.
Lanternen har tre tilstande, der passer til forskellige lejligheder: Ved hjælp af en integreret mikrofon kan lanternen blandt andet lytte og interagere med lydbølger og pulsere til takt i forskellige farver.
- Fordi det er en festival, så ville vi gerne lave en lanterne, som kunne lytte til rytmerne og skifte farve i takt til musikken, så det blev en festlampe, siger Victor Bertelsen, der er studerende på Design og Innnovation på DTU.
De 20 resterende løsninger tæller blandt andet en tyverialarm, en alternativ terrorsikring, en stokkestol til gangbesværede, en anordning så man undgår at spilde sine drikkevarer og meget andet.