11.11: Vidste du, at man fejrer Singles Day på denne dato?

Du kender nok Black Friday og Cyber Monday. Men har du hørt om Singles Day, som er en kinesisk shoppingtradition, der de senere år er blevet en mere udbredt tendens herhjemme?

Den 11. november er det Singles Day.

Selvom man kunne forstille sig, at en dag med sådan et navn handler om at fejre singlelivet, er traditionen faktisk en hel anden. 

Ligesom Black Friday og Cyber Monday er Singles Day nemlig ment som en shoppedag, der handler om forbrug og gode tilbud.

Dagen opstod i 90’erne i Kina, som en anti-valentinsdag, og siden har tendensen udviklet sig til at være en gigantisk shoppedag verden over.

De seneste år er vi i Danmark også begyndt at tage traditionen mere til os.

Verdens største tilbudsdag

Casper Wichmann, der er TV 2’s Asien-korrespondent, fortæller, at dagen er blevet kæmpestor i Kina, siden den opstod for 30 år siden 

- Det har udviklet sig fra at være en mærkedag for singler i Kina, til at især Alibaba (kinesisk e-handels selskab, red.) gjorde det til en kæmpe shoppingdag med tårnhøje rabatter, siger Casper Wichmann til TV 2 Kosmopol.

Han fortæller, at selvforkælelsesfænomenet er blevet verdens største tilbudsdag.

Ifølge Reuters blev der sidste år solgt for 1,15 billioner kinesiske yuan. Det svarer til 1000 milliarder danske kroner. 

Det er fire gange så meget som amerikanere brugte sidste år i perioden omkring Black Friday og Cyber Monday. 

- Kineserne forventer 60-80 procent i rabat. Som butik er man nærmest nødt til at være med, fortæller Casper Wichmann.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Singles Day opstod i 1993 på Nanjing University i Kina. Inden Alibaba i 2009 kommercialiserede dagen, blev den kaldt Bachelor’s Day og handlede om single mænd, der skulle fejre dem selv med gaver og fester.

Dagen bliver holdt den 11/11 hvert år, fordi ettallerne symboliserer singlelivet.

Mange danske virksomheder er med på vognen

Selvom dagen traditionelt handler om at gøre noget godt for sig selv som single, fortæller Casper Wichmann, at det i dag er for alle, og at det nu handler om rendyrket forbrug.

Herhjemme i Danmark har Singles Day ikke den samme slagkraft, men de seneste par år er flere virksomheder begyndt at hoppe med på singlefejringen.

Blandt andet Fisketorvet i København, der ikke blot har sat priserne ned, men har lavet et program, der også byder på en koncert med JIMILIAN og stjernetegnslæsning. 

Elektronikvirksomheden POWER har også en kampagne kørende i forbindelse med Singles Day.

Sebastian Lillelund, der er marketingschef for POWER, fortæller til TV 2 Kosmopol, at det ikke kan sammenlignes med Black Friday, som mange steder nu kaldes Black Week.

- Singles Day er en relativt stor kampagne. Det er ligesom påskekampagner og sommerkampagner, men det er ikke på samme niveau med Black Week, siger Sebastian Lillelund.

I takt med at Black Friday bliver større, fylder Singles Day en del mindre end storebroren, der får lov til at få en hel uge for sig selv. Men virksomheden giver stadig singledagen en plads i årshjulet.

- Der er folk, der søger efter det, og vi vil gerne være til stede, der hvor vores kunder er, siger Sebastian Lillelund.

TV 2 Kosmopol har også talt med shoppingcenteret Rødovre Centrum, der fortæller at deres kræfter i højere grad bliver brugt på Black Friday end Singles Day, som centeret fejrer med konkurrencer over sociale medier.

Danskerne er med på ideen

I modsætningen til Black Friday og Cyber Monday, der stammer fra USA, er Singles Day en kinesisk tradition.

Når det alligevel har fået lov til at få en plads i Danmark, er det ifølge Ole Storm Jørgensen, der er lektor hos EADania og ekspert i forbrugeradfærd, fordi idéen bag dagen er god.

- Det handler om at gøre noget godt for sig selv, og at legalisere at man gør noget for sig selv, siger Ole Storm Jørgensen.

- I Danmark er vi som personer individualistiske, og vi har generelt ikke noget i mod at købe til os selv. At få danskerne til at købe noget til dem selv, uden dårlig samvittighed er ikke et særligt svært arbejde, siger Ole Storm Jørgensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik