Besynderlig trend vender tilbage: Teenagere mødes for at grave kæmpe huller på stranden
I år er trenden tilbage, hvor unge mænd mødes for at grave store huller på stranden. I artiklen her kommer du med til Brøndby Strand og høre om tankerne bag drengenes mission.
Væbnet med fire skovle og højt humør trasker ti unge mænd gennem sandet langs Brøndby Strand for at finde den udvalgte lokation for lørdagens mission: At grave et stort hul midt på stranden.
Det kan virke som en formålsløs spild af tid, men ifølge arrangøren bag missionen og lederen af de såkaldte ''Hulgutter'', Anton Ørsted, er der en dybere mening bag besynderligheden.
- Vi er samlet for at grave et stort hul på stranden. Det handler om at skabe et sammenhold og have en hyggelig dag sammen. Vi møder en masse nye unge mennesker, som alle er samlet om at grave et hul, og det skaber mange sjove samtaler og momenter, forklarer han til TV 2 Kosmopol.
Hans gode kammerat David Obionu tilføjer:
- Vi dukker op med en masse entusiasme og højt humør. Vi er her for at vise, at man godt kan have det sjovt sammen, selvom man ikke nødvendigvis kender hinanden på forhånd.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Det er bestemt ikke første gang, at de to kammerater står med en spade i hånden og graver et stort hul på en strand.
Så sent som fredag var de sammen med tredive andre unge mænd samlet på Svanemøllen Strand for at grave.
- Man får nye venskaber, og der sker noget i din sommerferie. Du kommer ud og nyder at være på stranden i stedet for at sidde derhjemme på værelset og kede dig, forklarer Anton Ørsted.
Trenden med at grave store huller på stranden startede sidste sommer efter en TikTok-video gik viralt
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Har allerede fået nye venner
En af de fremmødte gravere lørdag eftermiddag er 13-årige Albert Fabricius Larsen. Han var med til at grave for første gang fredag på Svanemøllen Strand.
Her mødte han en anden graver, som han nu kalder for sin ven.
- Jeg mødte bare op, fordi det så sjovt ud. Det er fedt, at der er noget at samles om, og jeg har allerede fået en ny ven, fortæller han til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Kristian Koed Hansen / TV 2 Kosmopol
Adgang for piger forbudt
Der er ikke mange regler, der skal overholdes, når der graves huller. Men en enkelt helt konkret regel er dog fastlagt: Der er ingen adgang for piger.
Og det er der en helt særlig grund til, fortæller Anton Ørsted.
- Det er kun for drenge. Der sker noget, når man kun er drenge samlet. Så er man mere afslappet og tør at være sig selv i stedet for at vise sig frem overfor nogle piger, siger han og fortsætter:
- Når der ikke er piger, så kan vi være mere fjollede, og der er ikke noget pres. Når det kun er drenge, så har man mere mod på at være sig selv. Man kan lade de barnlige ting komme frem og lave nogle dumme ting, som man måske ikke ville gøre, hvis der var piger tilstede.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Og netop reglen om, at piger ikke må være med, er 14-årige Marvin Larsen glad for. Han er også en af de femmødte lørdag eftermiddag på Brøndby Strand.
- Jeg manglede noget at lave og så opfordringen på TikTok, siger han.
Hvad mener du om, at piger ikke må være med?
- Det er rart. Det gør bare, at man kan være mere sig selv og have det sjovt med de andre uden at skulle spille smart eller opføre sig på en anden måde, svarer han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Kristian Koed Hansen / TV 2 Kosmopol
Advarer strande på forhånd
Udover Svanemøllen Strand og Brøndby Strand så planlægger "Hulgutterne" også at grave et hul på Bellavue Strand fredag i næste uge.
Men før de unge mænd drager afsted med skovl og spand, så sørger Anton Ørsted for at ringe til de ansvarlige livreddere på stranden for at høre, hvor de må grave.
- Vi ringer lige inden og fortæller, at vi er en masse drenge, der dukker op for at grave et hul. Så spørger vi, hvor det passer bedst, siger han.
Det samme gjorde de lørdag, inden de drog til Brøndby Strand, hvor hulgravningen blev taget godt imod af strandens livreddere.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Ifølge Marcus Skovgaard, der er livredder hos Tryg Fonden, så er der ingen problemer i drengenes aktivitet.
- Det er bare positivt, at der er så mange unge mennesker, der kan mødes og have det sjovt på stranden, siger han til TV 2 Kosmopol.
Dog forlanger livredderne én ting fra drengene.
- De skal dække hullet til igen, når de er færdige. Vi skal ikke have nogen, der falder i hullerne, og vi skal også kunne køre med vores køretøj på stranden. Så hvis de sørger for at dække hullet til igen, så er der ingen problemer, siger Marcus Skovgaard.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Kristian Koed Hansen / TV 2 Kosmopol
Hullet på Brøndby Strand
Efter to timers intens gravearbejde, når Hulgutterne til enighed:
Hullet er gravet færdigt.
Derefter har de det sjovt med at hoppe over hullet og bade på stranden. Til slut poserer de foran deres færdiggravede hul til et par billeder, før de begynder at dække hullet til igen.
En lørdag eftermiddag er tilbragt med en tilsyneladende meningsløs aktivitet.
Men graver man et spadestik dybere i formålet med dagens begivenhed, så viser det sig, at det først og fremmest handler om sammenhold og nye venskaber.
Alt sammen centreret om et hul i sandet.