Danske museer vil have flere penge - kulturministeren tøver

Mandag blev der taget hul på arbejdet med en ny museumsreform, og selvom arbejdet knap er gået i gang, så står en ting klart: Museerne vil have flere penge.

Kulturministeren havde mandag inviteret landets 97 statsanerkendte museer til stormøde. Den nye SVM-regering ønsker nemlig at gennemføre en museumsreform.

- Regeringen vil gennemføre en museumsreform, der skaber en mere retfærdig og gennemsigtig fordeling af museumsmidlerne. Det kan også være, at det er relevant at se på, hvad det er for nogle opgaver, som vi beder muserne om at løse. Mødet er det første skridt mod en museumsreform, skriver kulturminister Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.

Netop fordelingen af museumsmidlerne er noget af det, der længe har været et ønske om at kigge på. Der er nemlig store forskelle på, hvor meget museerne får i støtte.

Kunstmuseet Louisiana fik i 2022 tæt på 33 millioner kroner i tilskud, mens Frederiksbergmuseerne, som dækker over fire museer, fik lidt over en million kroner.

Museumsdirektør ønsker flere midler i stedet for omfordeling

Selvom der er meget stor forskel på, hvor meget museerne får i tilskud, så mener Astrid La Cour, som er direktør for Frederiksbergmuseerne, ikke, at man skal tage støtten fra de store tilskudsmodtagere.

- De store museer har jo bygget et virkelig godt og flot landskab op omkring dem, så det vil jo være at ødelægge noget, som fungerer virkelig godt. Man ville fjerne noget værdi, som har taget flere årtier at bygge op, siger Astrid La Cour til TV 2 Kosmopol.

Hun mener i stedet, der skal tilføres flere midler til museerne.

- Vi vil rigtig gerne være aktive medspillere i de dagsordner og kriser, som vi står overfor, men det kræver, at der bliver tilført flere ressourcer til området, siger hun.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt er dog ikke klar til at tale økonomi endnu, siger han mandag aften til TV 2 Kosmopol:

- Før man kan begynde at tale økonomi, så er det vigtigst, hvad reformen kommer til at indeholde. Som jeg har diskuteret med alle museumsfolkene i dag, så er det vigtige i en reform, hvordan det danske museumsvæsen skal udvikle sig i fremtiden, og at vi gentænker måden at være museum på.

Hvor meget får museerne i tilskud?

I Danmark har vi 97 statsanerkendte museer, som får tilskud fra staten. De fik til sammen 413,2 millioner kroner I 2022.

Af dem gik lidt over 186 millioner eller 45,12% til museer i TV 2 Kosmopols sendeområde.

De fem største tilskudsmodtagere, hvoraf de fire ligger I TV 2 Kosmopols sendeområde, fik i 2022 over en fjerdedel af den samlede støtte. Det drejer sig om museerne Arken, Louisiana, Glyptoteket, Designmuseum Danmark og Museum Sønderjylland.

Se her, hvor meget de forskellige museer fik i tilskud I 2022.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Kerneopgaverne skal gentænkes

I forbindelse med den nye museumsreform skal det også diskuteres, hvilke kerneopgaver museerne skal løse.

De har i dag fem kerneopgaver – indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling.

Står det til direktøren for Frederiksbergmuseerne, så skal kerneopgaverne gentænkes.

- Jeg synes, det er vigtigt at se på, hvad det er for en opgave museerne varetager for deres lokalområde. Altså hvad er det for en forskel, museerne gør for kulturturismen, børn og unge området eller social- og sundhedsområdet. Så jeg håber, vi kan brede diskussionen ud, og gentænke hvad det er for nogle opgaver, vi ønsker museerne skal varetage, fortæller Astrid La Cour.

Det ønske deler Kulturministeren, der netop gerne vil have input fra museerne:

- Museerne er samlingssteder og er med til at uddanne og perspektiver og forstå, hvad det vil sige at være dansker. Derfor skal en reform formuleres sammen med dem, der arbejder der, siger han til TV 2 Kosmopol.

Som direktør for Frederiksbergmuseerne var Astrid La Cour med til dagens stormøde om museernes fremtid. 

Et møde hun kalder positivt:

- Det er meget tydeligt at mærke, at vi har en Kulturminister, der forstår kompleksiteten i det her område, men også vigtigheden af de opgaver vi løser for samfundet, siger Astrid La Cour. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik