Der skal flere læger til de steder, hvor der er størst behov for dem. Derhen, hvor borgerne er mest syge og derhen, hvor det er sværest at udfylde ledige ydernumre.
Sådan lyder en del af SVM-regeringens planer i det længeventede sundhedsudspil, der blev præsenteret onsdag formiddag i Spejlsalen på Christiansborg.
- Groft sagt er det sådan, at der, hvor der er flest borgere, der er syge, er der færrest læger, lød det fra statsministeren ved pressemødet, før hun kom til én af løsningerne til lægemanglen:
- Hvis du er læge og har mange patienter, der har meget sygdom, så får du et større honorar, end hvis du er i et område, hvor flere er raske.
Professor: ”En markant forbedring af sundhedsvæsenet”
Jakob Kjellberg er professor i sundhedsøkonomi ved VIVE og tidligere medlem af den af regeringen nedsatte Sundhedsstrukturkommission, der skulle give politikerne anbefalinger til et forebyggende og mere sammenhængende sundhedsvæsen i fremtiden.
Og derfor er han – måske ikke overraskende – positivt stemt overfor tiltagene, som regeringen nu foreslår i den nye sundhedsreform.
- Samlet set vil det være en markant forbedring af sundhedsvæsenet, hvis det her implementeres og man lykkes med at dele nogle ressourcer mere hensigtsmæssigt fra Region Hovedstaden til Region Sjælland, siger han til TV 2 Kosmopol og peger på, at man i Region Hovedstaden har op mod 70 procent flere speciallæger per indbygger end det er tilfældet i naboregionen.
Her mangler læger i Region Hovedstaden:
• Amager (Københavns Kommune)
• Bispebjerg (Københavns Kommune)
• Brøndby
• Egedal
• Gribskov
• Hvidovre
• Høje-Taastrup
• Nørrebro (Københavns Kommune)
• Ishøj
• Rødovre
• Vallensbæk
Men selvom en stor del af den politiske retorik har lydt, at hovedstadens læger skal skubbes til både Lolland og Nordjylland, hvor det er svært at få praktiserende læger til at slå sig ned, skal man ikke længere end godt 18 kilometer syd for Spejlsalen på Christiansborg, før problemerne er mindst lige så reelle.
Her ligger Ishøj Kommune, som i årevis har kæmpet med lægemangel.
Vestegnen mangler læger
TV 2 Kosmopol har ad flere gange beskrevet, hvordan borgerne i Ishøj har manglet praktiserende læger, og selvom der i dag er flere læger end tidligere, er kommunen blandt de områder, som Region Hovedstaden angiver er et ”lægedækningstruet område”.
Det er klart, at der ligger en hel masse, også kulturelt, som gør, at borgerne her i Ishøj kræver mere tid hos lægen end andre steder
Derfor glæder det også borgmester i Ishøj, Merete Amdisen (S), hvis sundhedsudspillet kan betyde flere læger til netop Ishøj.
- Jeg mener, at det er en del af opgøret om ulighed i sundhedssystemet, at vi får flere læger der, hvor der er flest syge. Så derfor glæder jeg mig over dagens udspil, siger borgmesteren og tilføjer:
- Læger vil typisk gerne arbejde, hvor de bor. Og af en eller anden grund bor der ikke så mange i Ishøj. Det kan måske være noget med, at det er mere attraktivt at have patienter, som har mindre komplekse sygdomsbilleder, end de har i Ishøj – for det er klart, at der ligger en hel masse, også kulturelt, som gør, at borgerne her i Ishøj kræver mere tid hos lægen, end andre steder i Region Hovedstaden.
Sådan lyder det også fra borgmesterkollegaen Maja Højgaard (S), som i øvrigt selv er læge, i Brøndby et par kilometer nord fra Ishøj. Også her er man lægedækningstruet.
- Det, som kommer til at ændre noget, det er, hvis det kan betale sig at blive læge i Brøndby. Det er jo ”dyrere” at være læge i en kommune, hvor én konsultation tager den tid, det tager at have to konsultationer et andet sted, siger Maja Højgaard.
Skyldes i hvert fald ikke pendlerafstand, siger borgmester
Hun peger på, at det næppe er pendlerafstanden, der er den afgørende faktor, når færdiguddannede læger ser mod andre steder end Brøndby, når de kigger efter ydernummer til en lægepraksis.
Det, som kommer til at ændre noget, det er, hvis det kan betale sig at blive læge i Brøndby.
- Brøndby ligger kun 20-25 minutters pendling fra det sted i landet, hvor der er absolut flest læger, så det kan ikke være det, siger Maja Højgaard, som håber, at den lovede gulerod i form af højere løn og færre patienter, som regeringen foreslår i udspillet, kommer til at have en effekt.
Ifølge professor Jakob Kjellberg kan det meget vel komme til at virke, hvis det implementeres korrekt. Det er en nålestiksmanøvre nogle steder – men det kan lade sig gøre, lyder det fra professoren.
- Du vil gå ind og se på, i hvilken tilstand befolkningens helbred er – om det er i Nakskov, i Nysted eller i Ishøj. Sat på spidsen må det være lettere at have raske studerende på sin liste end ældre og multisyge, og derfor skal man kompensere, forklarer han.
Voksende ældrebyrde tynger i Nordsjælland
I Nordsjælland kæmper Gribskov Kommune også med lægerne eller rettere mangel på samme.
- Vi er lige på kanten til lægemangel. Og nogle vil sikkert sige, at vi har lægemangel, siger Venstreborgmesteren Bent Hansen, som har svært ved at forstå, hvorfor det er svært at tiltrække de praktiserende læger.
- Jeg synes, at her er fantastisk at bo – og man behøver jo ikke engang bo her for at arbejde her. Så jeg forstår det ikke helt, siger han.
Nogle vil sikkert sige, at vi har lægemangel
De seneste år har politikerne dog mærket, hvordan antallet af ældre presser kommunens økonomi – og her kan svaret på de manglende læger måske ligge, lyder det fra borgmesteren:
- I Gribskov er vi en af de kommuner, hvor der er allerflest ældre. Vi bliver flere og flere hvert år, og de er jo nok mere lægekrævende end yngre er det, siger Bent Hansen.
Ifølge Region Hovedstaden er 11 områder i hovedstadsområdet truet af for få og manglende læger. Heraf er tre byområder nemlig Amager, Bispebjerg og Nørrebro i København.
I Region Sjælland er 12 ud af regionens 17 kommuner udpeget som lægedækningstruet.