Den ene var pusher, den anden var narkobetjent - Nu er de enige om, hvad der skal ske med gadens stoffer

Det er alt for uambitiøst, når flere politiske partier siger, de vil afkriminalisere hårde stoffer. Det mener både en tidligere pusher og en tidligere narkobetjent.

De har kun lige startet bilen, da de konstaterer, at de begge mener, at indsatsen mod narkotika bør ændres radikalt i forhold til i dag.

- Der er ikke meget der har ændret sig i de sidste 40 år i den her kamp, og der er enorme omkostninger ved det, forklarer Henrik Oryé, som heller ikke mener, at man ville vinde kampen mod narkotika, hvis man blev ved på samme måde i 40 år mere.

- Vi bliver nødt til at gøre en indsats, men vi må gøre det klogere, pointerer den tidligere narkobetjent til TV 2 Kosmopol.

Forslaget om afkriminalisering kan dog ifølge Casper, der er tidligere narkohandler, resultere i, at man kun gør et halvt stykke arbejde.

- Med en afkriminalisering kommer man stadig til at have ulovligt salg, som organiserede kriminelle står for.

Som TV 2 Kosmopol kunne fortælle onsdag, foreslår Moderaterne at afkriminalisere hårde stoffer. 

Internt er regeringen splittet i spørgsmålet om hvorvidt narkotika skal afkriminaliseres. Moderaterne ser gerne at man laver en afkriminalisering efter portugisisk model, hvor besiddelse af stoffer til eget brug gøres lovlig.

Derimod er både Socialdemokratiet og Venstre imod en afkriminalisering.

Men Moderaternes forslag kan ende med blot at være en halv løsning, hvor man fortsat overlader salget af ukontrollerede stoffer til organiserede kriminelle.

Sådan lyder meldingen nu både fra den tidligere storpusher og den tidligere narkobetjent.

For at belyse hvad det vil kunne betyde for det illegale narkotikamarked har vi sat en tidligere indsatsleder for Københavns Politis narkoafdeling, Henrik Oryé, og en tidligere narkohandler, Casper, i stævne. Sammen skal de køre gennem Københavns mest narkobelastede områder.

quote Med en afkriminalisering kommer man stadig til at have ulovligt salg, som organiserede kriminelle står for

Casper, tidligere narkohandler

Casper afsoner lige nu det sidste af en dom på fire års ubetinget fængsel for omfattende handel med kokain.

Af hensyn til hans håb om en lovlydig fremtid optræder han her uden efternavn, men TV 2 Kosmopol kender hans fulde identitet.

Casper og Henrik Oryé har på en måde arbejdet på samme ”arbejdsplads”. Det konstaterer de grinende med reference til de år, hvor de på hver deres side af loven opererede på hovedstadsområdets illegale narkomarked. 

- Du var den første, der nappede mig, da jeg først startede som pusher, konstaterer Casper tørt, da han introduceres for den tidligere narkobetjent.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.) 

Forskellen på afkriminalisering og legalisering

  • Afkriminalisering: Besiddelse af stoffer til eget brug fører ikke til straf. Stoffer må dog fortsat ikke sælges. Modellen kender man fra bl.a. Portugal, hvor brugere, der tages med mindre mængder stof på sig, i stedet for strafferetslige sanktioner, henvises til landets sundhedssystem.

  • Legalisering: Stoffer gøres fuldt lovlige. Modellen er kendt fra visse amerikanske stater, hvor myndighederne f.eks. regulerer salget, som man herhjemme kender fra handel med cigaretter, alkohol og receptpligtig medicin.

Et halvt stykke arbejde

Casper fortæller, at hvis man skulle have haft forhindret ham i at bedrive illegal handel med stoffer, så skulle man have fjernet hans mulighed for at handle med den stor skare af købere, som hver dag opsøger pushere.

Derfor mener han, at man bør legalisere narkotika og lade staten stå for et reguleret salg.

- Hvis folk kunne gå på apoteket og købe stoffer, så ville myndighederne også vide, hvad og hvor meget den enkelte har købt. Derved ville man have mulighed for at målrette hjælpen til dem, der ville vise sig at behøve den.

- Jeg går ind for en legalisering. For det ville have forhindret mig i at have en guldgruppe af mennesker, der skulle bruge nogle stoffer. På den måde ville man flytte pengene fra min lomme og hen i statens lomme i stedet for, siger Casper.

quote Man ville kunne bygge et nyt sygehus, bare på skatterne af, hvad du ville kunne tjene fra salget på Christiania. Det er jeg slet ikke i tvivl om

Casper, tidligere narkohandler

En syg kamp

Henrik Oryé har stor erfaring med bekæmpelse af narkokriminalitet – blandt andet fra gaden i og omkring Christiania. Han påpeger, at kampen mod narkotika har krævet meget store ressourcer gennem flere årtier. Både menneskelige og økonomiske.

- Hvis bare folk vidste, hvor sygt det var for alle. Både for politi og for pushere. Når du arbejdede for narkopolitiet, skulle du kigge dig over skulderen, også når du havde fri. Du skulle være bevæbnet, når du skulle ned og handle i Irma.

Og oplevelserne fra gaden har da også sat sig i den tidligere narkobetjent. Noget som særligt kommer til udtryk, da vi under interviewet kører forbi Christiania.

- Når jeg kører her, så sker det rent instinktivt, at jeg holder afstand til bilen foran. Jeg skal kunne komme hurtigt væk.

Henrik har oplevet kollegaer i politiet komme voldsomt til skade under kampe mod folk fra narkomarkedet.

- Man skal helst have armen siddende heroppe, for stenene kommer lige pludselig, forklarer Henrik Oryé imens han holder fast i bøjlen over sit sidevindue, hvorved hans arm danner et beskyttende skjold for hovedet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tidligere narkobetjent Henrik Orye holder armen op foran sideruden, for at kunne parere, hvis en sten bliver kastet mod bilen
Tidligere narkobetjent Henrik Orye holder armen op foran sideruden, for at kunne parere, hvis en sten bliver kastet mod bilen
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol

Casper kender også til de menneskelige omkostninger ved den illegale handel med narko. Festen stoppede for ham, da han blev idømt 4 års ubetinget fængsel for omfattende narkohandel. I dag afsoner han det sidste af sin dom med fodlænke, mens han arbejder på at få et normalt liv med sin familie.

Han mener narkotika bør gøres fuldt lovligt og styres via et reguleret salg gennem apotekerne.

- Med en afkriminalisering vil de organiserede kriminelle stadig være dem, der sælger narkoen. Hvis man derimod gjorde stofferne lovlige, så ville man vide, hvem der har købt og i hvilke mængder. Så ville man bedre kunne hjælpe en køber, der har købt fem gram på en måned.

Legalisering som en lang proces

Henrik Oryé er enig i, at man ikke må overlade narkomarkedet til kriminelle. Han ønsker dog en langsigtet proces, hvor man benytter sig af andre landes erfaringer, inden man laver en egentlig legalisering.

- Jeg ser, at man med tiden arbejder sig frem imod, at folk ikke skal købe stoffer på for eksempel Christiania. I stedet skal salget legaliseres og reguleres. Og dertil skal man have en kæmpe forebyggende kampagne, så de unge ikke starter på et stofforbrug. Og så dem, der ikke kan lade være med at bruge stoffer, får massiv hjælp.

Både Casper og Henrik Oryé mener, at et statsligt reguleret stofsalg kunne indbringe statskassen en enorm økonomisk gevinst.

- Det er jo milliarder af kroner det drejer sig om, bare på det lille område her, forklarer Henrik Oryé, med reference til Christianias bandekontrollerede narkomarked.

- Man ville kunne bygge et nyt sygehus, bare på skatterne af, hvad du ville kunne tjene fra salget på Christiania. Det er jeg slet ikke i tvivl om, slutter Casper.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik