En tur i biografen vækker demente Moniques minder til live

Selvom hun har nemt til latter, er hun smerteligt bevidst om, hvilken vej det går. Vi har talt med 84-årige Monique fra Glostrup før og efter, hun tog i Erindringsbio - et nyt tilbud i biograferne til demente.

Kaffen står klar på den røde termokande, kringlen er skåret ud i generøse stykker, og det står hurtigt klart, at både Monique Mortensen og hendes mand Mogens Mortensen har nemt til smil.

- Nej, det er godt og vel 8000 kroner om måneden, retter Mogens sin hustru, da hun fortæller, at den månedlige leje for den store 3-værelses lejlighed med altan i Glostrup beløber sig til 700 kroner.

Kort efter må Mogens flere gange afvise, at de samme dag venter besøg fra en kvindelig medarbejder hos kommunen.

Så konkluderer Monique, at kvinden fra kommunen da så nok kommer dagen efter.

- Det får vi at se, siger de nærmest i munden på hinanden.

Monique er lattermild af natur, det har hun altid været, siger hun.

Mogens bekræfter.

Latteren var der længe inden demensen.

Da vi har siddet ved bordet og kaffekopperne i køkkenet i ganske få minutter, skal der da heller ikke meget til, før Monique begynder at grine.

Igen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

18. august i fjor fejrede Monique og Mogens guldbryllup. De er enige om, at hendes demens kan være noget af en prøvelse.
18. august i fjor fejrede Monique og Mogens guldbryllup. De er enige om, at hendes demens kan være noget af en prøvelse.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Plyssæder og popcorn er en bedre ramme

TV 2 Kosmopol har besøgt ægteparret Mortensen i hjemmet, kort inden de skal i den nærliggende Glostrup Bio til såkaldt Erindringsbio.

Hvor det tidligere kun var en mulighed online, er tilbuddet nu udvidet til en fysisk oplevelse i biograferne. 

Et tilbud for demente og deres pårørende og plejere, som Det Danske Filminstitut har stablet på benene i samarbejde med foreløbig 80 kommuner landet over.

- I Erindringsbio viser vi hovedsageligt historiske film fra 50'erne til 70'erne. Film fra den tid er oftest fra den periode, hvor mennesker med demens var unge og børn. Det er faktisk den periode, personer med demens bedst kan huske, siger projektleder hos Det Danske Filminstitut, Christine Bøge Lejre, som nøje har været med til at udvælge filmpakkerne til Erindringsbio.

Hvad er det, I ideelt set håber, at folk med demens kan få ud af erindringsbio?

- Vi ønsker at fremkalde nogle minder hos folk og starte en samtale om deres eget levede liv. Det her med at sidde i et rødt plyssæde, dufte popcornene og lyset, der sænker sig. Se noget fra den tid og blive påvirket af lyd og billeder. Alt det kan være med til at fremkalde minder hos mennesker med demens, siger Christine Bøge Lejre.

quote Han har været vant til, at jeg har kunne alting. Og når man så pludselig ikke kan det hele, så virker det sikkert voldsomt.

Monique

Monique: Min sygdom må virke voldsom på Mogens

Monique og Mogens Mortensen har boet i samme kvarter i Glostrup, siden de for 60 år siden mødte hinanden i venindens lejlighed i den ejendom, som rent faktisk ligger lige over for køkkenvinduet i ægteparrets nuværende lejlighed.

Den 18. august sidste år fejrede ægteparret så guldbryllup.

- Han er en drengerøv, siger Monique lidt drillende om sin fire år yngre ægtefælle Mogens på 80 år.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Monique har alle dage haft nemt til latter, lyder det fra både Mogens og Monique selv.
Monique har alle dage haft nemt til latter, lyder det fra både Mogens og Monique selv.
Foto: Morten Bisgaard Christensen / TV 2 Kosmopol

Samtidig er hun udmærket klar over, at det nu er Mogens, som trækker det største læs.

- Han har været vant til, at jeg har kunnet alting. Og når man så pludselig ikke kan det hele, så virker det sikkert voldsomt, siger Monique, som jævnligt selv er påvirket af sin diagnose.

- Det kan godt irritere mig, at jeg ikke kan huske. At jeg skal tænke længere tid over tingene. Og ikke bare gøre som før i tiden, siger hun og forklarer, at bølgerne af og til går højt i hjemmet på grund hendes demens.

- Han bliver hidsig. Jeg håber, at han med tiden bliver lidt mere tålmodig, siger Monique, mens Mogens lidt modstræbende erkender, at han af og til har kort lunte, når han skal gentage tingene fem til seks gange.

Monique nikker.

quote Det var fuldstændig som ens egen ungdom, og som tingene var dengang. Det var meget gammeldags og meget specielt i forhold til i dag.

Monique


Inden hun kort efter griner. 

- Ha ha, jo jo, der går da lidt tid, ha ha, men det gør jeg nok, svarer Monique, da vi spørgende forsøger at konstatere, at Monique da forholdsvis hurtigt må glemme det igen, når hun og Mogens har været oppe at skændes.

Latteren og smilene røber det.

Ligesom blikkene, når de ser på hinanden.

Der er fortsat stor ømhed mellem Monique og Mogens.


(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mogens erkender, at demensen af og til kan skabe store frustrationer.
Mogens erkender, at demensen af og til kan skabe store frustrationer.
Foto: Morten Bisgaard Christensen / TV 2 Kosmopol

Den positive oplevelse i biografmørket

De tilbagelægger den korte afstand fra hjemmet og hen til Glostrup Bio i bil.

Sammen med 20 til 25 andre demente, pårørende og plejepersonale sætter de sig i de bløde biografstole.

Begge lader sig hurtigt opsluge af de historiske film.

Film med velkendt musik. Velkendte stemmer. Velkendte ansigter.

Som eksempelvis Holger Juul Hansen, Dirch Passer og Bodil Udsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det var en både positiv og udbytterig oplevelse, lød det fra Monique, efter hun havde været i erindringsbio i Glostrup Bio.
Det var en både positiv og udbytterig oplevelse, lød det fra Monique, efter hun havde været i erindringsbio i Glostrup Bio.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Film, som både var en positiv og meget udbytterig oplevelse, lyder det efterfølgende fra Monique.

- Jeg synes, det var spændende, fordi det minder jo meget om de ting, som man kan huske. Det var fuldstændig som ens egen ungdom, og som tingene var dengang. Det var meget gammeldags og meget specielt i forhold til i dag, siger Monique, som hæftede sig ved, at man dengang opførte sig meget underdanigt over for ens forældre.

- Det var også mere begrænset, hvad man måtte. Alting var mere alvorligt, husker Monique.

Frygter savnet

Efter et langt liv sammen håber både hun og Mogens selvfølgelig, at demensen udvikler sig så langsomt som overhovedet muligt.

Hvad tror I, at jeres fremtid byder på?

- Jeg håber, at det går meget godt, men jeg ved det jo ikke. Jeg er sådan en, der griner meget og er glad, men det er jo ikke det, der drejer sig om i det her tilfælde, siger Monique.

Mogens frygter den dag, hvor de på den ene eller anden måde ikke længere er sammen.

- Der vil jeg da komme til at savne hende. Det er jo klart, at når vi har kendt hinanden i langt over 50 år. Det bliver et stort savn, lyder det eftertænksomt fra Mogens.

Demente og deres pårørende kan frit deltage i biografernes Erindringsbio, uagtet hvilken kommune de bor i.

Læs mere på erindringsbio.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik