Er du bekymret for en, der har et alkoholproblem? Her er syv gode råd til en svær samtale

I denne uge gennemfører Alkohol & Samfund sin årlige alkoholkampagne. Og i år er der særligt fokus på pårørende til mennesker, der er afhængige af alkohol.

Din mor drikker for meget. Din kollega lugter lidt for ofte af spiritus. Eller måske ender din kammerat - igen og igen - slingrende stiv, når I hygger en fredag aften. 

Er det for meget - og hvad gør du? Hvad siger du, og hvordan i alverden griber du det an uden at tabe kontakten til det menneske, du holder af og er bekymret for?

- Man kan jo få en voldsom reaktion, når man forsøger - den frygt er grunden til, at der er mange, der ikke tager samtalen, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen hos Alkohol og Samfund til TV 2 Kosmopol. 

Men ifølge Bjarne Stenger Elholm, så behøves den svære samtale ikke at være så farlig, som mange måske frygter. 

- Alle erfaringer viser, at når du tager samtalen, så er det faktisk meget få, der mister kontakten. Og hvordan man tager samtalen, det kan vi hjælpe med, fortæller Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen til TV 2 Kosmopol.

Syv gode råd til den svære samtale

Hvert år - i Uge 40 - lancerer Alkohol & Samfund en alkoholkampagne, og i år er der særligt fokus på de pårørende - og på, hvordan man tager samtalen med et menneske, man er bekymret for. 

I den forbindelse har Alkohol & Samfund syv gode råd til, hvordan du forbereder dig  - og så tager den samtale, der kan være så svær.

Dem får du her:

Sådan tager du den svære samtale:

 1. Hvem, hvor og hvornår

Det kan være rart at være 2-3 personer, så I kan støtte hinanden. Vælg et sted, hvor han eller hun føler sig tryg og vælg et tidspunkt på dagen, hvor han eller hun ikke er påvirket.

2. Samtalen

Forbered og øv samtalen grundigt. Skriv ned, hvad du vil sige, så du får sagt det, du ønsker at sige.

3. Ønsker

Vis respekt og tillid. Lad personen selv komme med et bud på, hvad der skal ske efter samtalen. Tænk også over, hvad du gerne vil have, der skal ske efter samtalen. Ønsker du, at han eller hun stopper med at drikke alkohol eller søger hjælp?

4. Grænser

Er der grænser, du vil sætte for hans eller hendes forbrug af alkohol? Eksempelvis, ”jeg vil ikke have dig på besøg, når du er beruset”.

5. Konsekvenser

Får det konsekvenser, hvis personen ikke vil leve op til dine ønsker? Undgå trusler, hvis du ikke er klar til at handle på dem. Han eller hun skal føle sig støttet ikke truet.

6. At søge behandling

Vil du tilbyde hjælp til at aftale samtale eller behandling og eventuelt selv deltage? Vil du sætte grænser over for den der drikker, hvis han eller hun ikke vælger at gå i behandling?

7. Afsluttende

Lav nogle konkrete aftaler med personen, som drikker.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik