Flertal i sigte: Partier vil begrave motorvej tværs gennem hovedstadsområdet én gang for alle

En næsten samlet opposition vil sammen droppe Ring 5.


En lang række af Folketingets partier vil droppe Ring 5. 

Det drejer sig om Konservative, Radikale Venstre, SF, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten. 

Sammen har de nu fremsat et beslutningsforslag om en endelig begravelse af det omdiskuterede motorvejsprojekt. 

Desuden har Venstre tidligere meddelt, at de også ønsker at droppe Ring 5. Dermed kan der samles et flertal imod projektet. 

- Det her er et forsøg på at lægge pres på regeringen, siger Mette Abildgaard (K) til TV 2 Kosmopol. 

Partierne ønsker at ophæve den arealreservation, der for efterhånden mange år siden blev indført på en 60 kilometer lang strækning mellem Helsingør i nord og Køge i syd, hvor motorvejen skulle bygges. 

De områder langs strækningen, der er beskyttede naturområder, skal forblive, mener partierne. Resten skal slippes fri til deres ejere. 

- Vi må have respekt for, at det er folks egen jord, der har været arealreservation på, og når den bliver ophævet, skal de have friheden til at bruge jorden, som de ønsker, siger Mette Abildgaard:

- Det har blandt andet været en udfordring for Allerød Kommune, som har villet etablere noget energiinfrastruktur, som ikke har kunnet lade sig gøre på grund af transportkorridoren. Så på den måde har det også haft en lang række begrænsninger. 

Prøver igen

Det er langt fra første gang, at partier ønsker at skrinlægge Ring 5. Også i april sidste år var der flertal for beslutningen, men det nåede ikke at blive ført ud i livet, før folketingsvalget kom og viskede tavlen ren. 

- Der har været et valg i mellemtiden, og så bortfalder sådanne beslutningsforslag desværre, siger Mette Abildgaard: 

- Den nye regering har skrevet i deres regeringsgrundlag, at man vil følge op med en drøftelse, men det, synes jeg, er en meget vag formulering. Nu skal det blive til noget. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: TV 2 Kosmopol

Drøftelsen skulle ske på baggrund af en forundersøgelse foretaget af Vejdirektoratet. Men undersøgelsen er landet, og ifølge Mette Abildgaard er meldingen klar:

- Undersøgelserne skal se på, om det overhovedet er realistisk, at der kommer en Ring 5, og der er konklusionen meget tydeligt, at det er det ikke, siger hun. 

Vejdirektoratet skriver da også i sin redegørelse, at der er naturbeskyttede områder, der gør, at transportkorridoren ikke kan udføres som hidtil planlagt uden at gå ud over naturen. 

Men de konkluderer ikke, at Ring 5 er et umuligt projekt. Vejdirektoratet foreslår i stedet, at man kan udtage nogle af de områder fra planen. 

"Det vil være op til politisk drøftelse at afklare, hvorvidt der ønskes igangsat en nærmere planlægning af en Ring 5-vejforbindelse i eller udenfor den eksisterende transportkorridor," skriver Vejdirektoratet i redegørelsen. 

Ring 5 har været på idéstadiet siden 1973, hvor man siden har reserveret det areal, hvor motorvejen var udset til at skulle anlægges. 

Det er denne arealreservation, et flertal nu ønsker at sætte fri. 

Især de seneste år har Ring 5-projektet været genstand for flere borgermøder og protester fra områdets indbyggere såvel som miljøorganisationer. Også på det politiske landkort har projektet flere gange trukket overskrifter. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20210728-132913-3-1920x1279we

Politikere sætter stopper for udskældt FCK-fanzone – undersøger ny placering

20230222-161444-L-6000x4000ma

Hovedstaden er langt bagud på solceller

Vis mere