Forsvinder lommepengene efter en uge? Sådan giver du dit barn gode pengevaner

Børn bør lære om penge fra de er helt små, mener børn- og ungechef i Danske Bank.

Hvordan undgår du, at din teenager klatter 1.000 kroner væk på cafébesøg i løbet af en uge?

Mandag begynder årets pengeuge, hvor Finans Danmark i samarbejde med blandt andet Rigspolitiet og Skattestyrelsen sætter fokus på privatøkonomi i grundskolens ældste klasser. 

Her skal de lære, hvordan man lægger et budget, hvad en rente er, og om det mon er en god idé at låne penge. 

- Vi ved, at forståelse for ens egen privatøkonomi er et vigtigt fundament for et godt voksenliv. Begreber som ÅOP, realkreditlån og studiegæld stifter mange uundgåeligt kendskab med på et tidspunkt, siger Stine Luise Goll, PA- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse:

- Pengeuge skal give vores børn og unge en grundlæggende finansiel forståelse, så de senere i livet er godt rustet til at træffe kloge økonomiske valg. 

Det er frivilligt, om skolerne deltager i Pengeuge. Sidste år brugte cirka 70.000 skoleelever undervisningsmaterialet, og i år får omkring 600 skoleklasser besøg af en bankansat, der vil gæsteundervise dem i finansiel forståelse. 

Et misforstået hensyn

Flere unge mellem 18 og 20 år har dårlige pengevaner og ender i et register over dårlige betalere - det såkaldte RKI-register. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

1,48 procent af de unge på 20 år var registreret i RKI i 2021 - andelen var steget til 1,63 procent i 2022. 

Tallene viser også, at det sted i hele landet, hvor der har været den største stigning i antallet af unge mellem 18 og 30 år, der er registreret i RKI, er i Københavns omegn.

Og det er vigtigt at tale med børn om privatøkonomi, mener Anne Juel Jørgensen, der er børn- og ungechef i Danske Bank. 

Hun udkom mandag med bogen "Giv dit barn gode pengevaner."

- Vi skal have fornyet pengesnakken med vores børn, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

Pengesnakken er særligt vigtig i den tid, vi lever i. Den økonomiske krise kan gøre børn og unge bekymrede for deres forældres økonomi, mens penge i løbet af det seneste årti for alvor har skiftet form. 

Vi går ikke længere rundt med pengesedler på lommen, alt kan ordnes med et swipe, og det gør forbruget mere usynligt, fortæller Anne Juel Jørgensen. 

Hun opfordrer forældre til at tale med deres børn om penge og økonomi - uanset familiens egen økonomiske situation.

- Det er et misforstået hensyn, når forældre siger, at de ikke giver deres børn lommepenge, fordi de ikke synes, at børnene skal bekymre sig om penge fra en tidlig alder. For forskning viser, at vores pengevaner grundlægges allerede fra treårs-alderen, siger Anne Juel Jørgensen:

- Så jo tidligere du begynder med at tale med dine børn om penge, jo større er sandsynligheden for, at de bliver i stand til at forstå den økonomiske virkelighed, de er en del af, og dermed udvikler økonomisk ansvarlighed på sigt.

Hun kommer her med sine tre bedste råd til, hvordan du giver dine børn gode pengevaner.

Sådan får dit barn gode pengevaner

1

Giv dit barn lommepenge

Lommepenge er et af de helt centrale elementer i at lære gode pengevaner på lang sigt, mener Anne Juel Jørgensen.

Ifølge hende viser forskning i børns pengevaner, at øvelse gør mester. 

- Derfor handler lommepenge ikke så meget om selve beløbet, men om at man som barn får ansvar for og erfaringer med sine egne penge. Lommepenge er altså en af de vigtige byggesten, der kan gøre dig økonomisk ansvarlig senere i livet, siger Anne Juel Jørgensen. 

2

Sæt rammer

Når du har givet dit barn lommepenge, er det vigtigt, at du opsætter nogle faste rammer.

Du skal gøre det klart, at pengene eksempelvis kan bruges på slik, spil eller caféture med vennerne, men at du står får penge til eksempelvis tøj og sport.

Du kan også fortælle, at barnet kan vælge at spare en del af pengene op, hvis der er noget særligt, barnet ønsker sig.

- Det kan være, at halvdelen skal gå til noget inde i ens spil, og den anden halvdel skal gå til ens opsparing, fordi man er ved at spare op til en gamercomputer. På den måde lærer barnet, at man både kan bruge penge på at have det sjovt, men at der også skal spares op til lidt større ting, siger Anne Juel Jørgensen.

3

Hold fast

Hvis barnet skal lære, at ting koster penge, bliver man som forælder nødt til at holde fast i det aftalte beløb - lige meget hvor svært det måtte være at modstå deres overtalelsesmetoder.

- Hvis du gennem hele din barndom har fået og fået, så aner du ikke, hvad ting koster, når du flytter hjemmefra, siger Anne Juel Jørgensen.

Hvis dit barn har brugt alle sine lommepenge den 3. i måneden og nu står og plager dig om penge til at komme på café med vennerne, må du holde fast.

- Det er så dødsvært at holde fast, men det er en læringssituation, siger Anne Juel Jørgensen.

Hvis en situation opstår, hvor det er for svært at sige endegyldigt nej, kan du i stedet foreslå barnet at tjene pengene ind ved eksempelvis at slå græsset eller gå en lang tur med hunden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik