Henrik jagter danske tyve i udlandet: Ny DNA-sporing får kriminelle i fælden

Tyvekoster fra Danmark stjæles, pakkes og sendes til udlandet, hvor de bliver solgt. Henrik Olsen har gjort det til en levevej at jagte tyvene med et effektivt udstyr.

På en parkeringsplads holder en hvid varevogn for en stund. 

Det er ikke planen, at varevognen skal holde der længe. For den skal videre mod Litauen og væk fra Danmark hurtigst muligt.

Men varevognen når ikke længere end Kalundborg. 

For hvad tyveknægtene ikke ved er, at Henrik Olsen har sat en GPS-tracker på tyvekosterne, og han har derfor kunnet følge med i, hvor genstandende befinder sig på sin skærm. 

Da Henrik Olsen når frem til parkeringspladsen, holder der rigtigt nok en hvid varevogn med polske nummerplader. 

Bilen er fyldt med tyvekoster, der skulle sælges i udlandet. 

I programmet "Indbrud på bestilling" følger TV2 Kosmopols journalist Jakob Hybholt i hælene på Henrik Olsen og hans jagt på noget stjålet værktøj.
I programmet "Indbrud på bestilling" følger TV2 Kosmopols journalist Jakob Hybholt i hælene på Henrik Olsen og hans jagt på noget stjålet værktøj.

Henrik og røvere

Henrik Olsen er ekspert i tyverisikring, og han har gjort det til sin levevej at jagte tyveknægte både i og uden for Danmarks grænser. 

I TV 2 Kosmopols nye dokumentar "Indbrud på bestilling" - der også kan streames på TV 2 Play - får Jakob Hybholt lov til at følge Henrik Olsens jagt på noget stjålet værktøj syd for Køge. 

Henrik Olsen kan nemlig chippe sine kunders ejendele, der er i risiko for at blive stjålet. 

Er uheldet ude, vil Henrik Olsen kunne holde øje med, hvor de chippede genstande bevæger sig hen og i sidste ende finde frem til tyveknægtene. 

Ifølge Henrik Olsen er det specielt håndværksbranchen, der står for skud. 

- Det er på de her store byggepladser, at jeg ofte ser, at meget værktøj bliver stjålet. 

- Så kører tyveknægtene rundt og tømmer varebiler og byggepladser og sælger det på sociale medier eller kører til udlandet og sælger det, forklarer Henrik Olsen.

150.000 gange blev stjålne genstande fra Danmark solgt videre til udlandet. Det viser tal fra Det kriminalpræventive råd fra 2019. 

Spørg Os - Afstemning

_

Statistikken er udført af kriminalitetsanalytiker Peter Kruize fra Center for Kriminalitetsanalyse, der uddyber tallene. 

- Jeg har talt en del med politiet og efterforskere omkring tendensen, og flere mener, at de ting, der bliver stjålet af udenlandske tyve, ofte forsvinder og ender i tyvenes hjemlande.

Peter Kruizes vurderer, at 20-25 % af alt, der bliver stjålet i Danmark, ender i udlandet. Men han understreger, at det er en tendens, der er svær at sætte nøjagtige tal på, da der er mange ukendte faktorer i spil

- Det, vi ved er, at dansk design, værktøj, cykler og den slags er eftertragtet i udlandet. Der er et marked for det, hvor man kan sælge i større mængder. 

Se andet afsnit af "Indbrud på bestilling" herunder: 

Henrik Olsen har udviklet et værktøj til sporing af stjålne varer. Jakob Hybholt tager med Henrik Olsen på arbejde for at opspore værktøj gemt på en gammel gård.

Forebyggelse

Spørger man Henrik Olsen, er hans virksomhed ikke kun brugbar, når først tyveriet er sket. 

- Vores DNA-mærkning er jo synlig, så det skal også være med til at forebygge tyverierne. Så kan tyven se, at det skal de ikke stjæle. 

At der skal forebyggelse til for at nedbringe antallet af tyverier, er kriminalitetsanalytiker Peter Kruize enig i og henviser blandt andet til flere forebyggelseskampagner. 

- Det Kriminalpræventive Råd har lavet en kampagne, der hedder 'Vi køber ikke indbrud'. Det er jo vigtigt, så forbrugerne og køberne også bliver mere bevidste, når de handler på nettet, forklarer Peter Kruize. 

Han forklarer også, at Justitsministeriet og Rigspolitiet er gået sammen om udviklingen af en ny database, hvor der arbejdes på at lave et register over stjålne ejendele.

- Registret skal gøre det sværere at omsætte hælervarer og på den måde mindske omfanget af indbrudskriminalitet, skriver Det Kriminalpræventive Råd om initiativet på deres hjemmeside. 

Databasen er inspireret af et lignende koncept i Holland, men her i Danmark er det ikke sat i luften endnu. 

Indbrud på bestilling Ikonbillede
Serie

Indbrud på bestilling

Kriminalreporter Jakob Hybholt forsøger at trænge ind i det lyssky parallelunivers, som handel med hælervarer udgør. Jakob allierer sig med både nuværende og tidligere kriminelle samt eksperter med speciale i at afsløre hælerne for at komme helt tæt på det kriminelle marked. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik