Her er, hvad vi lærte, da vi tog toget på ferie

Lær at kigge ud af vinduet som en apatisk indekat, og forsøg ikke at betjene de franske billetautomater, bare giv op på forhånd. Her får du Oplevs guldkorn fra togrejsen gennem Europa.

- Vi har besluttet, at vi gerne vil lave et rejseprogram, siger chefen.

Oplevs journalist og fotograf bliver i første omgang begejstrede, men der er altid en hage.

 - Tanken er, at I gør det med tog, siger chefen.

Vi venter på, at han griner og siger, at det er for sjov. Det gør han ikke. 

Han mener det.

Journalisten og fotografen er ikke gamle nok til at have været på interrail i 1980'erne, for vi er den generation, der voksede op med billige flybilletter. 

Det her bliver svært.

quote Den første søgning på togbilletter viser, at det tager det 27 timer at komme til Spanien med tog, det lyder lige så attraktivt som at ro til Bornholm.

Sascha Yang

Hvordan helvede gør man?

Vi skal finde ud af, hvordan man egentlig tager toget på ferie, fordi det er vigtigt for klimaet, men også fordi chefen siger, at vi skal. 

Hvis man tager i betragtning at befolkningen i hovedstaden traditionelt er dem, der rejser mest, og at politikerne på Københavns Rådhus vil have flere til at tage toget på ferie, giver det god mening, at vi lige prøver det af.

Den første søgning på togbilletter viser, at det tager det 27 timer at komme til Spanien med tog, det lyder lige så attraktivt som at ro til Bornholm.

Køber man en flyrejse, kan man finde billetter på Momondo eller andre rejseportaler, der hurtigt giver et overblik over destinationer og priser.

Men hvor går man hen, når man skal købe togbilletter? Der findes jo ikke en fælleseuropæisk Momondo for togrejser.

(Artiklen fortsætter under faktaboks og video.) 

Sådan har vi gjort

Oplev har sat sig for at finde ud af, hvordan man egentlig tager toget på ferie, hvor køber man billetterne, hvad koster det, og hvor langt kan vi komme?

Vi vil have sol og strand, en storby og en skjult perle på 3 dage. Ruten går fra har København til Hamborg, fra Hamborg til Basel med nattog, fra Basel til Milano og fra Milano til Nice.

Billetterne har vi købt på DSB's webshop, på ÖBB's hjemmeside (østrigske statsbaner) Tren Italia (italienske statsbaner) og en lokal billetautomat i Milano.

Her kan du se første afsnit af programmet Togferie for dummies. 

Udfordringerne står i kø, når de to amatører skal bestille billetter til turen gennem Europa.


Er der nogen, der kender nogen?

Det viser sig, at journalistens mors kollega er kendt som togrejsernes Troels Kløvedal. Tog-Ole rejser kun med tog indenfor Europas grænser, og han har 10 års erfaringer med togferie. Tog-Ole fortæller os, at vi skal starte på Deutsche Bahns hjemmeside.

Det gør vi.

Vi bruger det meste af en uge på at forsøge at gennemskue det europæiske tognet og undersøge de italienske, franske og østrigske statsbaners hjemmesider.

Den erfaring, vi gør, er, at togbilletter fungerer ligesom flybilletter; hvis du køber dem i sidste øjeblik, er de pissedyre.

Den vigtigste lektie, hvis man vil tage toget på ferie, er nok: Køb dine billetter 2 til 3 måneder i forvejen!

Så meget sparer du ved at være i god tid

Der er mange penge at spare på at købe togbilletterne i god tid.

Vi laver først en søgning på togbilletter fra Hamborg til Paris på de tyske statsbaners hjemmeside Deutsche Bahn:

Hamborg - Paris med afrejse om 3 dage:
Billetten koster fra 112 euro (835 dkk.) for at rejse på 2. klasse
og 378 euro (2.819 dkk.) for at rejse på 1. klasse.

I anden søgning angiver vi afrejse til om 3 måneder:
Billetten koster fra 65 euro (485 dkk.) for 2. klasse
og fra 86 euro (641 dkk.) for 1. klasse.

Vi laver samme søgning på DSB's hjemmeside:

Hamborg - Paris med afrejse om 3 dage:
Billetten koster fra 1.605,- for at rejse på 2. klasse
Og fra 1.840,- for at rejse på 1. klasse.

I anden søgning angiver vi afrejse til om 3 måneder:
Billetten koster fra 548,- for at rejse på 2. klasse
og fra 693,- at rejse på 1. klasse.

Alle togrejser går gennem Hamborg

Hamborg er porten til Europa, hvis man rejser med tog fra Danmark. Hvis du kan finde til Hamborg, kan du komme alle steder hen i Europa.

Oplevs journalist og fotograf strikker en rute sammen, der går fra København til Hamborg, med nattog fra Hamborg til Basel i Schweiz, fra Basel til Milano og fra Milano til Nice - på 3 dage.

Det skal være en oplevelse at rejse med toget, og derfor skal vi også rundt og se noget i de forskellige storbyer.

Vi vil gerne bevise, at man sagtens kan købe en billet fra ét sted til et andet i Europa, og derfor rejser vi heller ikke på Interrail-billetter.

Diskussionen, om det nu også var klogt at fravælge interrail, gemmer vi til en anden dag

quote Hent SNCF-app'en, for det er nemmere at lande en Boeing 737 end at få en togbillet ud af en automat i Frankrig

Sascha Yang

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.) 

Hvad kostede det så?

Forbehold: Billetterne blev købt en uge inden afrejse.

København- Hamborg på 2. klasse: 925,- for to personer

Hamborg - Basel: 3.423,- for sovekupé til 2 personer

Basel - Milano på 2. klasse: 1.498,- for 2 personer

Milano - Nice på 2. klasse. 517,- for 2 personer

I alt for to personer: 6.363,-

Erfaringer vi gjorde os undervejs

En ting er at planlægge en togrejse på papiret, noget andet er, når man rent faktisk står på en banegård omgivet af duer og kaos og prøver at lytte sig til sporændringer på et andet sprog i en højtaler, der lyder som om, den er blevet tabt på gulvet og dyppet i vand.

Her er, hvad vi erfarede, mens vi rejste:

Du skal bruge mindst 30 minutter til at skifte tog. Det synes at være den vigtigste uskrevne regel, at man skal beregne mindst 30 minutter til togskifte. For alt kan gå galt, og vi har hørt historier om, at nogle europæiske togstationer er udformet som labyrinter.

Der VIL være forsinkelser. Det er et vilkår, når man rejser med tog. Vi kørte i alt med 8 forskellige tog. De 5 af dem var forsinkede.

Hent apps om togrejser. Selvom vi ikke kørte på interrail-billet, brugte vi interrail-app’en til at få overblik over de forskellige afgange og forsinkelser. Vi hentede også Deutsche Bahns app og de franske statsbaners app SNCF. De franske billetautomater er sværere at navigere i end Aula. Hent SNCF-app'en, for det er nemmere at lande en Boeing 737, end at få en togbillet ud af en automat i Frankrig.

Du skal være indstillet på at rejse på en anden måde. Hvis man stiller flyrejse og togrejser op over for hinanden, så vinder flyrejsen, fordi det er hurtigere, nemmere og nogle gange også billigere. Man er nødt til at betragte selve togturen som en del af rejsen, og man skal lære at nyde at kigge ud af vinduet som en apatisk indekat.

Fordelene ved at rejse med tog, for der er også fordele.

Man skal ikke være på togstationen to timer før afgang, og man skal ikke lave den rituelle smid-jakken-og-tøm-lommerne-stammedans for at komme gennem security.

Man bliver sat af midt i de store byer, man skal ikke bruge tid på at finde fra lufthavnen og ind til byen. 

Du skal ikke vente på din bagage i lufthavnen, og du skal ikke holde vejret, mens du går gennem tolden, fordi den der retssag i Australien for 20 år siden har fået dig til at frygte, at nogen har puttet 10 kilo kokain i lige præcis din kuffert, mens ingen kiggede. 

Og hvis du kan holde ud at køre med nattog, så sparer man faktisk en hotelovernatning på den måde.

Togferie for Dummies Ikonbillede
Serie

Togferie for dummies

Et luksusdyr og en privatbilist tester, om en rejse på gammeldags facon med tog gennem Europa kan give nogle helt nye oplevelser. De begår med sikkerhed alle fejlene, så du ikke behøver at gøre det.

 Se serien her
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik