Mathilde gik fra tv-succes til livskrise - nu følger hun i hælene på Tessa

Talentprojektet Urban Grrls forsøger at sætte flere urbane stjerner på den danske musikhimmel. Mathilde Caffey er én af 21 kvinder, der er med i projektet, der gav os Tessa.

18-årige Mathilde Caffey er ikke uvant med talentshows. Som 12-årig meldte hun sig selv til det hedengangne Voice Junior, og som 15-årig fik hun en andenplads i X Factor.

Men selvom hendes talent er blevet anerkendt af Wafande og Thomas Blachmann, er gennembruddet endnu ikke kommet. Og det har ikke været helt nemt for Mathilde at acceptere.

- Der var så mange mennesker i X Factor, som virkelig bakkede mig op og mente, at jeg nok skulle klare mig bagefter. Det føltes lidt ligesom, at der var nogen, der havde båret mig hele vejen, og så giver de bare slip. Bum. 

- Så falder man bare til jorden og skal rejse sig selv igen. Jeg kan huske, at jeg var knust, og jeg tror, at det ramte mig hårdt, at jeg fik et afslag fra Sony (pladeselskab, red.) dengang.

(Artiklen fortsætter unde faktaboksen.) 

Urban Hero
Serie

Urban Grrls

En ny generation af unge, kvindelige musikere er for alvor ved at etablere sig på den danske musikscene og kæmper for ørenlyd i en enormt mandsdomineret dansk musikbranche.

Vi går tæt på deltagerne og deres drømme i projektet Urban Grrls - samme talentforløb som Tessa udsprang fra. 

 Se serien her

Har alle noget at byde på

Men Mathilde Caffey har ikke opgivet en karriere inden for musikkens verden. Sammen med 21 andre unge kvinder er hun udvalgt til talentprojektet Urban Grrls. Et kultursamarbejde mellem flere kommuner uden for København, som skal være med til at skabe nogle flere urbane stjerner.

- Vi har udvalgt de her piger, fordi vi synes, at de har noget at byde på musikalsk. Nogle af dem har ikke skrevet sange før, så det er ikke fordi, de nødvendigvis har samme niveau, men de har noget at byde på alle sammen, fortæller projektchef på Urban Grrls, Marianne Fruergaard.

quote Min mor blev syg første gang, da jeg var 13. Og så skulle jeg til at blive voksen

Mathilde Caffey, deltager, Urban Grrls

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Urban Grrls?

I seks afsnit følger vi nogle af pigerne, der er blevet udvalgt til talentprojektet Urban Grrls.

  • Projektet er et samarbejde mellem 14 sjællandske kommuner i Musikmetropolen, Ishøj Ungdomsskole, Ishøj Kulturskole og erfarne artister fra branchen.

  • Urban Grrls er et eksklusivt og ambitiøst talentforløb for kvinder, nonbinære og transkønnede mellem 15-25 år, der rapper, synger eller producerer.

  • Målet er, at nogle af dem, der kommer med i projektet, skal finde vej til de danske radiostationer og hitlister. I 2019 sprang urbanstjernen Tessa ud af Urban Grrls.

  • Både Karen Mukupa (musiker og tv- vært) og Jesper Livid Helles (rapper og sangskriver) deler ud af deres erfaringer fra deres karrierer.

  • Pigerne lærer, hvordan man får det bedste ud af sit talent, og hvordan en sang går fra idé til et udgivet musiknummer.

  • Du kan lytte til albummet, som kvinderne har fået udgivet, på alle streamingtjenester. Søg efter "Urban Grrls".

Hun var med til at starte projektet tilbage i 2019, hvor en dengang ukendt Tessa deltog. I dag er hun bredt kendt, og det er det, de unge piger, der er med i projektet, drømmer om. At leve af at lave musik.

Pigerne er udvalgt med det fokus at repræsentere forskellige typer og genrer. Der er nogle, der rapper, andre synger, og så er der også producere og sangskrivere med. De skal lære, hvordan musikbranchen fungerer og klædes på til at begå sig i den.

- Mange af de deltagere, vi har med i år, er meget dygtige og meget talentfulde. Det vil undre mig, hvis ikke der inden for de næste fem år er nogen, der figurerer på diverse hitlister, lyder spådommen fra Marianne Fruergaard. 

quote Det vil undre mig, hvis ikke der inden for de næste fem år er nogen, der figurerer på diverse hitlister

Marianne Fruergaard, projektchef, Urban Grrls

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Urban Grrls Mathilde
Foto: Peekaboo Productions

Mors sygdom satte musikdrømmen på pause

Mathilde Caffey har så længe, hun kan huske, været draget af musikken, og efterhånden som hun er blevet ældre, har hun fået mere og mere blod på tanden til at forfølge drømmen om en musikalsk karriere.

- Musik betyder rigtig meget for mig, og det har fulgt mig, siden jeg var helt lille. Mine forældre har aldrig været musikalsk anlagte, men de elsker musik lige så meget, som jeg gør. Jeg tror bare, at det kom naturligt til mig, første gang jeg hørte en plade derhjemme.

Men ved siden af succesoplevelserne ved at være med i Voice Junior og X Factor rumsterede det på hjemmefronten. Her var der nok at kæmpe med.

- Min mor blev syg første gang, da jeg var 13. Og så skulle jeg til at blive voksen. 

Det gjorde, at der ikke var så meget tid til at bygge videre på deltagelsen i Voice Junior. Mathildes mor blev rask igen, men efter andenpladsen i X Factor vendte sygdommen tilbage.

- Min mor blev desværre syg med kræft for anden gang efter X Factor, og det var med til at slå mig lidt ud. Der begyndte livet at blive ret hårdt.

quote Hvis jeg skal være kendt for noget, skal det være de holdninger og meninger, jeg har

Mathilde Caffey, deltager, Urban Grrls

Fra selvskade til nye drømme

Mathilde flyttede hjem til sin far i Nordjylland, men hun havde svært ved at komme oven på igen.

- Det var der, at det tog til med at ryge nogle joints en gang i mellem, fordi det var en måde at glemme det hele. Og mig selv. Jeg var så langt ude, at jeg droppede ud af 10. klasse.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Har du selvmordstanker?

  • Har du selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien på 70 201 201.

  • Du kan også skrive med en rådgiver på livslinien.dk/chatraadgivning.

  • Telefonen er åben fra kl. 11.00 til 07.00 om morgenen hele året rundt. Alle samtaler er anonyme.

Hun begyndte også at udføre selvskade på sig selv. Et emne, hun mener er et tabu, hvis ikke det handler om at skære i sig selv.

- Jeg har aldrig skåret i mig selv, men jeg har ikke været god ved min krop. Det har været sådan noget med at slå mig selv og tale grimt til mig selv.

På et tidspunkt var det ved at ende helt galt.

- Jeg har taget piller på et tidspunkt, hvor jeg var nødt til at gribe knoglen og ringe efter hjælp.

I dag bor Mathilde i en lejlighed i Københavns Nordvestkvarter sammen med sin kæreste, hendes mor er blevet rask og "har det rigtig godt i dag".

Og så kan hun lave det, hun elsker allermest, fortæller hun.

- Det var rigtig hårdt, men jeg føler også, at det har gjort mig stærkere. Jeg begyndte at skrive musik, da jeg kom til København igen, og så begyndte drømmene at komme igen.

- Hvis jeg skal være kendt for noget, skal det være de holdninger og meninger, jeg har. Og være et forbillede for nogle andre, som også har det svært. Det, synes jeg, er en positiv måde at være kendt på.

Du kan se første afsnit af serien Urban Grrls i videoen herunder:

Deltagerne mødes for første gang og har alle forberedt et nummer, som de skal optræde med.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik