Michella fik både tvillinger og trillinger på tre år: Hendes kamp for længere barsel har ramt en mur

Michella havde ikke ret til længere barsel, da hun først fik tvillinger og derefter trillinger. Nu kan forældre med trillinger eller firlinger få længere barsel, men det ser ikke ud til at ændre sig for forældre med tvillinger.

Først var der to.

Så var der tre mere.

Michella Meier-Morsi fik fem børn på tre år. Men hun var kun på to barsler af samme længde som forældre, der får et enkelt barn, fordi hun først fik tvillinger og derefter trillinger.

Havde hun fået dem én efter én, havde hun haft ret til fem barsler.

Det er dog ikke det, hun efterspørger. Men hun er en af medstillerne til et borgerforslag, der ønsker at udvide tvillinge- og flerlinge familiers barsel med 26 uger, hvor en normal barsel varer 52 uger.

Forældre til tvillinger er nu de eneste med flere børn, der ikke får længere barsel 

Da borgerforslaget blev stillet sidste forår, var det således rettet mod både forældre til tvillinger, trillinger og firlinger, men politikerne tog hurtigt affære på den del af forslaget, der rettede sig mod trillinger og firlinger. Derfor er forældre til trillinger og firlinger fra første januar i år sikret 26 ugers ekstra barsel.

Men det gælder altså ikke forældre til tvillinger.

Og da forslaget blev behandlet for første gang i Folketinget torsdag, tegnede der sig ikke umiddelbart et flertal for den del af forslaget, der giver forældre til tvillinger 26 ugers ekstra barsel.

Fra 2008-2018 var der i gennemsnit 10 trillingefødsler og 1159 tvillingefødsler om året.

Tvillinge- trillinge- og firlingefødsler

Gennemsnitligt antal årlige fødsler 2008-2018

Enkeltfødsler: 58.210

Tvillingefødsler: 1159

Trillingefødsler: 10,3

Firlingefødsler: 0,18

Kilde: Danmarks Statistik

Michella Meier-Morsi havde et enormt behov for længere barsel, da hun fik trillinger, men hun var også stærkt udfordret, da hun som førstegangsmor fik tvillinger. Derfor er hun helt uforstående over for politikernes tøven, når det gælder længere barsel til forældre med tvillinger. 

- Jeg har kun ét sæt øjne, og når der er to sæt øjne, der hele tiden kigger på dig og har behov for lige meget opmærksomhed, er det mega hårdt. Det er så psykisk opslidende at skulle vælge sit barn fra, siger hun.

Regeringspartier er imod - mangler pengene 

I Folketinget torsdag ville Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne på nuværende tidspunkt ikke stemme for borgerforslaget. Resten af Folketingets partier støtter enten forslaget eller stemmer for, på nær Radikale Venstre som ikke var til stede og derfor ikke havde en bemærkning.

Hovedargumentet for ikke at stemme for fra regeringspartiernes side er, at der ikke på nuværende tidspunkt er fundet finansiering til at føre forslaget ud i livet.

Forslaget skønnes at have en meromkostning fra statskassen på mellem 70 og 90 millioner kroner årligt, og i den nuværende situation med krigen i Ukraine, er det ikke noget, der kan findes penge til, sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i Folketinget torsdag.

- I den nuværende situation, med en lang række øgede usikkerheder – herunder vores fælles forsvar og sikkerhed – er det ikke et forslag, som regeringen kan prioritere i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, sagde ministeren.

Det argument bakker Venstre og Moderaterne op om. Og det kritiserer Michella Meier-Morsi.

- Det er jo ikke borgernes opgave at finde finansieringen, det er de folkevalgte politikeres. De må kigge derhen, hvor man ville kigge hen, hvis de her børn blev født hver for sig, og der skulle være penge til flere barsler, ligesom da der blev født flere børn i 2021. Jeg er nødt til at tro og håbe på, at finansieringen bliver fundet, siger hun.

Moderaterne vil gerne - men kan ikke 

Der er dog en lille åbning fra Moderaternes politiske ordfører Monika Rubin, som er positiv over for forslaget, men ser den manglende finansiering som den eneste stopklods.

I et Facebook-opslag skriver Monika Rubin (M), at hun nærmest ikke har fantasi til at forestille sig, hvor hårdt det må være at have to spædbørn på armen under en barsel.

- Forslaget er en super god idé. Jeg er selv mor til to. Og på trods af, at de ikke er tvillinger - men “blot” pseudotvillinger - så føler jeg til tider, at jeg ikke har hænder nok fri til at sørge for, at de begge er glade og tilfredse og føler sig set.

Hun skriver videre, at det er i Moderaternes interesse at skabe de bedst mulige rammebetingelser for flerlingefamilier, men at ”vi også skal være ærlige og økonomisk ansvarlige”.

- Og forslaget om udvidet barsel kommer ikke med finansiering, skriver Monika Rubin.

Hun vil dog kæmpe for, at der bliver arbejdet videre med forslaget. TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Monika Rubin, men det har ikke været muligt. 

Selvom regeringspartierne ikke umiddelbart vil stemme for, så er Michella Meier-Morsi fortsat optimistisk.

- Vi er ikke klar til at give op. Jeg er i gang med at fylde kalenderen op med kaffeaftaler for at snakke med politikerne om, hvordan vi finder finansiering til det her. Der er en flot åbning fra moderaterne, og jeg skal også snakke med en fra socialdemokratiet, som sidder i beskæftigelsesudvalget, siger hun.

Nabolande giver længere barsel 

Michella Meier-Morsi mener, det er diskriminerende, at regeringspartierne vil støtte forældre, der får trillinger eller firlinger, men altså ikke umiddelbart vil gøre det samme for forældre til tvillinger. Og i sidste ende går det ud over børnene, mener hun.

-Vi føler vores børn bliver diskrimineret og forskelsbehandlet, og det er simpelthen ikke okay, siger hun.

Psykolog Helle Birkholm-Buch har specialiseret sig i arbejdet med tvillinger og deres forældre. Det er også effekten på børnene, der bekymrer hende mest.

- Det mest bekymrende for mig, er, at det også påvirker tvillingerne og deres mulighed for at få en tæt tilknytning. Og vi ved, at en tryg tilknytning giver en psykologisk robusthed, der har betydning for deres videre udvikling, siger hun til DR.

I vores nabolande Norge og Sverige får man tildelt barsel efter, hvor mange børn man føder.

I Sverige kan man få helt op til 180 dages ekstra barsel, hvis man får tvillinger – dog med nogle dage på nedsat sats. Alt efter, hvor mange dage man bruger om ugen, giver det mellem seks og ni måneders ekstra barsel.

I Norge får man 17 ugers ekstra barsel, hvis man får tvillinger – altså godt fire måneder ekstra. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik