Kritik af ministeren efter nedbrud på mobilnet og togtrafik

Nedbruddet hos TDC og problemerne med togtrafikken understreger behovet for, at beredskabsministeren kommer på banen, mener kritiske partier.

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen skal indkalde til forhandlinger om en beredskabsaftale – og hellere i dag end i morgen, mener kritikere.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Torsdagens hændelser udstiller Danmarks sårbarhed og blotlægger samtidig behovet for, at beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) indkalder til forhandlinger om en beredskabsaftale.

Det er meldingen fra en række partier, efter nedbruddet hos TDC og signalproblemerne på de jyske jernbaner brød ud i går.

- Situationen giver klart anledning til at overveje, om vi er gearet til at kunne håndtere sådanne nogle situationer – især hvis nogen en dag skulle gøre noget lignende af ond vilje, siger Stinus Lindgreen, beredskabsordfører i Radikale Venstre.

Problemerne hos TDC Net betød, at flere borgere ikke kunne ringe 112, medmindre de fjernede simkortet fra deres telefon, ligesom den indstillede togdrift selvsagt medførte, at passagerer blev forsinket og ikke kunne komme fra A til B.

TDC har endnu ikke meddelt, hvorfor telenedbruddet opstod. Lasse Bjerre Sørensen, der er kommunikationschef ved TDC Net, oplyser fredag til Ritzau, at selskabet fortsat arbejder på at analysere sig frem til årsagen bag problemerne.

Heller ikke Banedanmark har meddelt, hvorfor der opstod sigalfejl på jernbanerne, men fredag – og formentlig også i den forestående weekend – er togdriften i store dele af Jylland fortsat påvirket.

Flere politikredse måtte torsdag sende vogne på gaden som følge af nedbruddet hos teleselskabet, og alvoren blev da også fremhævet af, at både Center for Cybersikkerhed samt Den Nationale Operative Stab (NOST) meddelte, at de fulgte sagen nøje. Førstnævnte oplyste, at der ikke var tegn på cyberangreb.

Uenighed på forhånd

Ifølge den radikale ordfører Stinus Lindgreen bør Torsten Schack Pedersen indkalde til forhandlinger om en beredskabsaftale hurtigst muligt.

Han kalder det ”meget mærkeligt”, at partierne endnu ikke er indkaldt. Særligt set i lyset af at ministeren selv har bedyret, at aftalen skal lande inden jul.

- Vi skal under alle omstændigheder have en beredskabsaftale. Vi skal have styr på det, og det viser en situation som i går, siger Lindgreen.

Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre mener, at kommunernes beredskab skal styrkes i den kommende aftale.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Over for netmediet Altinget har minister Torsten Schack Pedersen udtalt, at den kommende beredskabsaftale skal fokusere på det statslige beredskab.

- Jeg er helt sikker på, at der er basis for at inddrage elementer i aftalen, som både vil være til gavn for det statslige og det kommunale redningsberedskab. Men kommunernes økonomi aftales i Finansministeriet i foråret i økonomiaftalen. Det har jeg ikke tænkt mig at lave om på. Så kan kommunerne komme med deres ønsker der, sagde ministeren til Altinget.

Udtalelsen vækker undren hos Stinus Lindgreen.

- Ministeren vil primært styrke Beredskabsstyrelsen. Jeg synes derimod, det skal styres lokalt i kommunerne. Det er derude, der skal trædes til, når der er oversvømmelser, ildebrænde og alt muligt andet, siger han og føjer til:

- Jeg mangler desuden også et indblik i, om vi er gearet til at håndtere nyere trusler mod eksempelvis power-to-x-anlæg, energiøer og så videre.

SF’s beredskabsordfører, Anne Valentina Berthelsen, mener også, at de kommunale beredskaber skal styrkes. Det har hun ytret til Altinget.

Til TV 2 skriver SF-ordføreren i en sms, at partiet kommer til at stille spørgsmål om torsdagens hændelser til ”de relevante ministre” for at finde ud af, hvad der skete.

Derudover understreger også hun, at Torsten Schack Pedersen skal indkalde til forhandlinger.

- Ministeren må se at få fingeren ud og indkalde til forhandlinger om det nye beredskabsforlig, som han i snart flere måneder har varslet om, skriver SF-ordføreren.

 - Vi skal forhandle inden udgangen af 2024, afslutter hun og understreger, at "vi jo selvsagt efterhånden har lidt travlt, hvis vi skal nå det".

Ikke alle partier inviteret med

Det er angiveligt partierne i forsvarsforligskredsen, som også forventes indkaldt til forhandlingerne om beredskabet.

Enhedslisten er ikke med i forsvarsforliget, men partiets beredskabsordfører, Søren Søndergaard, stiller sig alligevel undrende over, at hans parti ikke er inviteret med i forhandlingerne om beredskabet.

Ifølge ham understreger situationen torsdag, at der er behov for at styrke det danske beredskab.

- Om det er snevejr, en form for hybridkrig eller noget tredje – det er ligegyldigt. Det er effekterne, som er relevante. Det er, hvad hr. og fru Jensen risikerer i tilfælde af de mange incidenter, der kan ske, siger Søren Søndergaard.

- Vi har opfordret til, at der blev lavet en samlet national trusselsvurdering, som kom hele vejen rundt. Som tog højde for klima, cybernedbrud, forgiftning af vand. Alt muligt mellem himmel og jord. På den baggrund kunne vi lave en beredskabsaftale, som kunne gardere Danmark betydeligt op.

Er det ikke et vilkår i et samfund, at situationer, som vi eksempelvis så det i går, kan forekomme?

- Jo, men det er ikke et argument for, at vi ikke skal forberede os på det, siger Søren Søndergaard.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Myndighed skal samle erfaringer, siger minister

I et skriftligt svar til TV 2 oplyser beredskabsminister Torsten Schack Pedersen, at han fortsat har en ambition om at indgå en beredskabsaftale inden årsskiftet.

- Her vil jeg sammen med ordførerne drøfte prioriteringer på området, skriver han:

- Nedbruddene i går gav store udfordringer for mange danskere, men situationen meldes nu gradvist at blive normaliseret.

Ministeren påpeger, at Center for Cybersikkerhed fortsat ikke har kendskab til, at der skulle være tale om et cyberangreb, men at myndighederne fortsat følger situationen.

- Gårsdagens hændelser understreger, at et gennemdigitaliseret samfund som vores også har sårbarheder, hvor en hændelse på ét område har indvirkning på en række andre. Derfor skal vi også tage ved lære af hændelser som disse og drage de erfaringer, vi kan.

Ministeren har bedt Beredskabsstyrelsen om at sikre, at "der på tværs af sektorer og myndigheder nu laves en erfaringsopsamling på hændelserne".

- Det helt afgørende er, at vores samfund fortsat kan fungere, også når der opstår kritiske hændelser, skriver Torsten Schack Pedersen.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Sanjay Shah får 12 års fængsel

Sanjay Shah får konfiskeret mere end syv miliarder kroner og frakendes retten til at indgå i erhvervsledelse.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sanjay Shah idømmes 12 års fængsel for milliardbedrageri begået mod den danske statskasse. Dommen er afsagt torsdag ved Retten i Glostrup.

Den 54-årige brite var iført nissehue, da han trådte ind i retslokalet kort før klokken 16 torsdag. Men det var ikke en domsol i gavehumør, han blev mødt af.

Ud over fængselsstraffen blev shah udvist af Danmark og frakendt retten til at indgå i erhvervsmæssig ledelsessammenhæng.

Han fik derudover konfiskeret et beløb på mere end syv milliarder kroner. Det nøjagtige beløb er 7.220.184.697.

Sanjay Shah valgte på stedet at anke dommen. Han vil frifindes eller have en mildere straf, oplyser advokat Kåre Pihlmann.

Retten har vurderet, at Sanjay Shah havde en helt central rolle i det svindelnummer, som lænsede statskassen for milliarder af kroner, fortæller retsformand Nanna Blach i forbindelse med domsafsigelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Regeringen vil have flere solceller på lejligheders tage

Folketinget afsætter nye millioner til at hjælpe solceller op på lejligheders tage.

Fra 2025 til 2030 vil der være gennemsnitligt omkring 8,6 millioner kroner årligt i puljen, som kan søges fra næste år.

- Det er arealer, der står uudnyttet hen, og hvor det kan give mening at opsætte solceller til lokal elproduktion tættere på, hvor energiforbruget er, siger Linea Søgaard-Lidell, klimaordfører for Venstre.

Det private marked har i højere grad skelet mod marker, enge og store, flade tage på eksempelvis lagerbygninger eller industri. Taget på en etageejendom kan ofte være for ukurant med sine kviste og skorstene til, at der for alvor er god forretning i at etablere solceller.

- Vi vil gerne tilskynde, at man kommer mere med i byerne, siger Linea Søgaard-Lidell.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Antidepressiver under graviditet kan påvirke barn efter fødslen

Gravide, der stopper med at tage antidepressiv medicin under graviditeten, har færre indlæggelser af deres nyfødte børn.

Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.

Man understreger dog, at behandling af depression under graviditet er afgørende for mange kvinder, og at sværhedsgraden af depressionen også kan spille en rolle i forhold til resultaterne af studiet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

29-årig dømt for bombesprængning ved HA-klubhus

En 29-årig mand er torsdag fundet skyldig i en sag om en bombesprængning ved et klubhus i Københavns nordvestkvarter, der tilhører Hells Angels.

Det skriver Ekstra Bladet.

Han er ifølge avisen blevet idømt seks år og seks måneders fængsel ved Retten på Frederiksberg.

Det var 9. september klokken 05.35 sidste år, at sprængningen ved rockerklubhuset skete. Sprængningen medførte blot materiel skade.

Som led i dommen blev manden, der har kurdisk baggrund, udvist af Danmark. Han ankede dommen på stedet, skriver Ekstra Bladet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet løfter sløret for mystisk politiaktion

To virksomhedsejere fra henholdsvis København og Næstved og en 41-årig mand, der er tidligere ledende medlem af en forbudt rockergruppering, er torsdag blevet anholdt.

Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Den 41-årige er sigtet for narkohandel og hvidvask, mens de to virksomhedsejere er sigtet for hvidvask.

Beløbet for hvidvasken er endnu ikke opgjort.

De tre personer er blevet anholdt i det, politiet omtaler som en stor aktion.

Aktionen er sket i et koordineret samarbejde med blandt andet Forsvaret, Hjemmeværnet, Skattestyrelsen, flere politikredse og vurderingseksperter.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Flere heste døde af mystisk forgiftning i Nordsjælland

Arkivfoto: Disse heste er ikke ramt af den mystiske forgiftning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En indtil videre ukendt forgiftning har ramt en række heste i blandt andet Nordsjælland, og flere er døde.

Det har fået nordsjællandske dyrlæger, Landbohøjskolen og Fødevarestyrelsen til at undersøge sagen, men ind til videre er det et mysterie, hvad der har udløst de voldsomme forgiftningssygdomme, skriver Sjællandske Nyheder.

Mediet har talt med Tanya Juul Kjær, der driver et stutteri nær Mårum i Gribskov, efter at hun har lavet et Facebookopslag, hvori hun skriver om de syge og døde heste.

- Jeg har skrevet om, at vi har haft det her mærkelige forløb hos mig, og jeg kan se på mange af de svar, jeg får på mit opslag, at der er flere lignende historier rundt omkring i landet, siger Tanya Juul Kjær.

Hun forklarer, at de på stutteriet inden for de seneste 2-3 uger har haft flere heste, der har udvist de samme symptomer, heraf to, som er døde og én, som har været indlagt på Landbohøjskolen. Derudover har Tanya Juul Kjær talt med hesteejere i både Helsinge samt Melby i Halsnæs Kommune, som har haft heste med lignende symptomer.

De ramte heste har udvist kolik-lignende symptomer i form af mistet appetit, nedstemthed og at de skraber og ligger ned. Men hvor en del af 'kuren' på kolik hos heste er motion, så har det i disse tilfælde udløst endnu flere symptomer, skriver Sjællandske Nyheder.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Mikkel faldt på knæ foran elefanterne

Her falder Mikkel på knæ og frier til Frida.
Foto: København Zoo

Den 12. december for 12 år siden mødte Mikkel Hannesbo og hans kæreste Frida hinanden, da de begge arbejdede med elefanter i Thailand.

Sød musik opstod, og snart bliver de to smedet sammen i ægteskabets bånd.

34-årige Mikkel Hannesbo fra Frederiksberg overraskede nemlig kæresten med et frieri foran elefanterne i ZOO i dag torsdag – altså præcis 12 år efter, at de mødte hinanden.

Under en rundvisning, som Mikkel havde booket og på forhånd aftalt med Zooguiden, faldt han på knæ og stillede det store spørgsmål. Og som du nok har gættet, sagde hun ja.

- Jeg har været ret nervøs op til dag, om det hele ville lykkes. Men det kunne ikke være gået mere perfekt, siger Mikkel Hannesbo.

København Zoo har fået lov til at viderebringe billeder af det lykkelige par.

Og herfra kan vi kun sige tillykke.

Foto: København Zoo
Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tre medarbejdere fra Dagbladet Børsen kendt skyldige

Tre tidligere ansatte på Dagbladet Børsen findes torsdag skyldige i at have overtrådt straffeloven, da de ansøgte staten om kompensation for tab under corona-krisen.

Københavns Byret idømmer mændene fængsel i ti måneder hver. Men de skal ikke afsone bag tremmer. Straffen gøres betinget af, at de udfører samfundstjeneste i 150 timer.

Desuden straffes de med tillægsbøder på 570.000 kroner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Horesta: Stort problem, hvis syrere rejser hjem

Arkivfoto
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Nu hvor en række syriske statsborgere i Danmark kan rejse hjem til Syrien efter regimets fald, kan det efterlade et gabende hul i hotel- og restaurantbranchen.

Det mener Jeppe Møller-Herskind, som er viceadministrerende direktør i hotel- og restaurationsbranchens organisation, Horesta.

- Syrerne er blevet en vigtig del af vores branche, fordi de er trådt ind på det danske arbejdsmarked, og specifikt i vores erhverv, og har udfyldt et hul. De er en afgørende, nødvendig brik, fordi syrere udfylder nogle af de stillinger, som vi har ekstremt svært ved at få besat herhjemme i Danmark, siger Jeppe Møller-Herskind til DR.

De jobs, han henviser til, drejer sig i særlig grad om stillinger, hvor det i forvejen er svært at finde arbejdskraft som vil vaske op, rede senge, gøre rent og alt muligt andet.

Det er kun lidt over halvdelen af de herboende syrere mellem 25 og 66 år, der er i beskæftigelse - og markant flere mænd end kvinder. Men hotel- og restaurationsbranchen er en af de tre brancher, hvor allerflest syrere har fundet arbejde. Og derfor har syrerne haft stor betydning for branchens fortsatte vækst, forklarer Jeppe Møller-Herskind.

Ifølge tal, som Danmarks Statistik har udarbejdet for DR, arbejdede 2.295 syrere på danske hoteller og restauranter sidste år.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google