Når skoleleder slår en stilling op, er kun to ud af 10 ansøgere læreruddannede

Skoleleder i Allerød har svært ved at tiltrække uddannede lærere, og det kan ramme kvaliteten af undervisningen. Kortere skoledage for de mindste og mere attraktive arbejdspladser kan løse udfordringer, lyder det.

Hver dag rykker et tilsyneladende uundgåeligt problem nærmere for skoleleder Wibe Simonsen - og det kan ende med at gå ud over eleverne på Kratbjergskolen afdeling Ravnsholt i Allerød Kommune.

- Vi har heldigvis mange ansatte, der har været rigtig mange år på skolen – men når de går af, så har jeg et problem, siger Wibe Simonsen til TV 2 Kosmopol.

quote Lærerrollen slår virkelig mange af pinden

Wibe Simonsen, skoleleder

Hun har været leder i 13 år - de sidste seks år i Allerød Kommune. Og det er netop her - i Nordsjælland - at det i 2030 vil være allersværest at skaffe uddannede lærere i hele landet. Det viser en fremskrivning fra Damvad Analytics.

Den dystre prognose er blot en af flere forhold, som for tiden sender tordenskyer ind over hovedstadsområdet, fortalte TV 2 Kosmopol onsdag.

(Artiklen fortsætter efter grafen.)

Tidligere havde Wibe Simonsen nemmere ved at hyre uddannede lærere, men i dag er kompleksiteten i lærerfaget stort, og det kan afholde unge mennesker fra at søge ind på læreruddannelserne. 

- Set i lyset af øgede dokumentationskrav og øgede krav fra de mange aktører, der er omkring folkeskolen, er for mange usikre på, hvad kerneopgaven er. 

- Hvis jeg stod som ungt menneske, så var det nok ikke lige lærer, jeg skulle være. Lærerrollen slår virkelig mange af pinden. Som leder er det interessant at være nysgerrig på, hvad der får lærere til at blive i folkeskolen. Hvad er det, de værdsætter, og hvordan får vi mere af det?, lyder det fra Wibe Simonsen.

Og selvom det ser ud til kun at blive værre og værre, er Wibe Simonsen allerede i dag voldsomt udfordret, når det kommer til at rekruttere uddannede lærere.

- Hvis vi får 10 ansøgere til en lærerstilling, så er der, hvis jeg er heldig, en eller to uddannede lærer i blandt, siger Wibe Simonsen.

Allerød Kommune er da også en af de kommuner i landet, der lige nu ansætter allerflest uden læreruddannelse. Find selv din egen kommune på kortet herunder.

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Kan ramme elever

Det har en betydning, at der er ansat uddannede lærere i folkeskolen, siger Andreas Rasch-Christensen, der er en af landets førende eksperter i folkeskolen og forskningschef og ph.d. ved VIA University College.

- Det er en fuldstændig vital del af skolens fundament, siger han onsdag til TV 2 Kosmopol.

Og det har konkrete konsekvenser for eleverne, når andelen af uddannede lærere er lav. Det betyder en ringere evne til at løfte eleverne fagligt, viser en rapport fra Cevea.

Det er Wibe Simonsen - delvist - enig i.

quote Jeg har en tømrer ansat i en afdeling med elever, der er lidt særligt udfordret - og det er jo en gave

Wibe Simonsen, skoleleder

- Jeg kan godt være bekymret for fagligheden. Det er jo klart, at kvaliteten af den pædagogiske opgaveløsning bliver forringet. Der er jo en grund til, at man læser til lærer, og der er en grund til, at du har pædagogik og didaktik og så videre.

- Men samtidig gør det jo heller ikke noget, at der er noget flerfaglighed i en skole - at der kommer nogle andre perspektiver på opgaven. Relationen til eleverne er den ubetinget vigtigste faktor for læring, trivsel og dannelse, siger Wibe Simonsen.

Der vil lærerforeningen nok sige, at det argument kan være med til at forsvare en spareøvelse?

- Det kunne sagtens være. Men jeg har eksempelvis en tømrer ansat i en afdeling med elever, der er lidt særligt udfordret - og det er jo en gave, siger Wibe Simonsen.

Løsninger nødvendige

Der er i Allerød Kommune et større arbejde i gang med, hvordan man rekrutterer og fastholder medarbejdere. Det har Wibe Simonsen været med til at drøfte i et MED-udvalg.

En ting er at gøre sig til som kommune i kampen om de læreruddannede - det kan ske gennem fokus på medindflydelse, gennemsigtighed, kompetenceudvikling og efteruddannelse - noget andet er, hvad den enkelte skole helt konkret kan gøre, når der ikke er lærere nok.

- I og med at vi har en udfordring med, hvor mange lærere vi er, så er man nødt til at kigge på, hvordan vi tilrettelægger vores undervisning, siger Wibe Simonsen.

- Kunne man korte skoledagen for de små, så de kan gå kortere tid i skole og inddrage SFO'en? De små har i forvejen rigtig svært ved at være der de sidste timer. Kan vi kaste det hele lidt op i luften og kigge på, om vi kan lave skole på en anden måde? Her arbejder vi med mange spændende tiltag i skolevæsnet i Allerød. 

Hun spørger desuden retorisk, om man kunne tænke mere i holdundervisning - og hvis der mangler vikarer og økonomien er presset, kunne de største elever måske undervises online. Det er der flere, der har haft glæde af under coronanedlukningerne, fremhæver Wibe Simonsen.

Et bredt flertal i Folketinget blev sidste år enige om en aftale om en ny læreruddannelse, der hviler på nogle af de samme principper, som har avlet lærersucces i Finland, Norge og Holland.

Det kan på sigt komme det udfordrede lærerfag i hovedstadsområdet til gode, spår dekan. Læs meget mere om det her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik