Redning af Køge Bugt vil skade klimaet: Etablering af naturnationalpark risikerer at øge CO2-udledning

Miljøministeren vil redde havmiljøet i Køge Bugt. Men redningen vil også betyde, at sand og grus til byggeri i hovedstaden skal hentes længere væk. Den transport vil øge CO2-udledningen.

Sandsugeren Argonaut indvinder sand fra det sydvestlige Køge Bugt. Står det til regeringen, så vil dette syn snart være slut i dette område af Køge Bugt. Men så skal sandet hentes meget længere væk, og det vil betyde en markant øget CO2-udledning i forbindelse med råstofindvindingen.
Foto: Marius Godballe/TV 2 Kosmopol

Normalt går klima og natur hånd i hånd. Men ved etableringen af den marine naturnationalpark i Øresund, kan naturfremme ende med at betyde en markant forøget CO2-udledning.

Miljøminister Magnus Heunickes ambition for naturnationalparken er nemlig at friholde området for sandsugning, så naturen får de bedste muligheder for at udvikle sig.

Men i nogle få kvadratkilometer af den kommende marine naturnationalpark i det sydøstlige Køge Bugt, ligger råstofområderne 548-AA og 548-BA, hvorfra NCC årligt henter omkring en million kubikmeter grus af særlig god kvalitet.

- Det her grus er altså af virkelig høj kvalitet, og det er nærmest uundværligt i byggebranchen, og det er ikke noget man kan finde ret mange steder, siger Søren Evald Jensen, der er direktør for NCC Råstoffer, der indvinder gruset fra Køge Bugt, og så er han formand for brancheforeningen Danske Råstoffer.

Der bruges mange store maskiner, ved indvingen af sand og grus. Skibet Baltic i baggrunden er et af tre skibe, der sejler i døgndrift for at indvinde sand fra Køge Bugt. Her ses det i havnen i Avedøre, hvor det meste af sandet sejles hen, før det bliver kørt ud til bygge- og anlægsprojekter i hele hovedstadsområdet
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Gruset i de to sandsugningsområder er grovere end sandet i resten af bugten, og kan derfor bruges til mange flere ting i byggeriet. Eksempelvis har det en meget stærkere bæreevne, og så har det også nogle varmeledende effekter, der er godt til at vikle om store el- og fjernvarmekabler.

- Hvis ikke vi må hente den her ressource i Køge Bugt, så skal vi nok helt til Kattegat for at finde noget lignende, og så er transporten over tre gange så lang, og dermed kommer vi til at udlede over tre gange så meget CO2, siger Søren Evald Jensen.

Ekspert giver råstofbranchen ret

Efter flere års intens kortlægning, udkom GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland) tidligere på året med det første egentlige overblik over den samlede mængde råstoffer i Danmark. Seniorrådgiver Jørgen Overgaard Leth stod i spidsen for kortlægningen, og han mener, at råstofbranchen har en valid pointe, når de siger, at man bør indvinde gruset i Køge Bugt.

- Ud fra en geologisk betragtning vil man nok vælge at indvinde gruset fra Køge Bugt, for der findes ikke ret mange alternative steder at hente det. Vi kan finde massere sand andre steder, men det er ikke sand, vi snakker om her. Vi snakker om noget, der er mere grovkornet og meget mere sjældent, siger Jørgen Overgaard Leth.

De mørkerøde felter illustrerer de steder, hvor det særligt gode sand findes til havs. Kan man ikke hente det i det sydlige Køge Bugt, så skal hovedstadens byggematerialer altså indvindes og sejles hele vejen fra Kattegat. Screendump fra GEUS´ kortlægning af råstofressourcer i Danmark

- Der er ikke mange ressourcer af den kvalitet tilbage. Det er en unik ressource, der nationalt set er under pres, og som faktisk har en geologisk historie, for gruset blev skabt i slutningen af istiden, så vi kan kun finde den de steder, hvor der dengang var de rette betingelser, siger seniorrådgiveren.

Han ser tre mulige alternativer til at hente gruset i Køge Bugt. Man kan enten hente grus i Kattegat, man kan hente det i grusgrave i Midt- og vestsjælland, eller man kan importere knust granit fra Norge. Men alle alternativer vil øge CO2-udledningen i forhold til at indvinde det i Køge Bugt

- Det er en ret unik ressource, der er i det sydlige Køge Bugt. Men det er selvfølgelig en politisk beslutning, om man vælger at bruge den ressource, eller om man vælger at tage området ind som en del af en marin naturnationalpark, siger Jørgen Overgaard Leth.

Se hele vores indslag om de potentielle sandsugninger i den marine naturnationalpark her.

Miljøminister vil ikke forholde sig konkret til problematikken.

At sandsugningen formentlig skal stoppe i Køge Bugt kom som et chok for Søren Evald Jensen.

Jeg sad med en kop kaffe, og jeg var simpelthen ved at tabe kaffen, da jeg hørte det, siger Søren Evald Jensen.

Han fik beskeden, da han på TV 2 Kosmopol så miljøminister Magnus Heunicke sige, at den kommende marine naturnationalpark i Øresund skal inkludere de tre mest kystnære sømil af Køge Bugt, og at ambitionen her er at skåne naturen mest muligt.

- Indenfor det vi afgrænser som marin naturnationalpark, der skal vi sikre, at de aktiviteter, som er presfaktorer for naturen, og det både klapning og sandsugning, det er vi nødt til at sige, at det kan ikke ske de steder, hvor vi har en beskyttet natur, sagde miljøminister Magnus Heunicke til TV 2 Kosmopol i oktober.

Naturen er allerede tabt i de områder

— Søren Evald Jensen, Formand, Danske Råstoffer

Vi har igennem en uge forsøgt at få et nyt interview med Magnus Heunicke, hvor han forholder sig til den øgede klimabelastning ved at skåne Køge Bugt for sandsugning, men han har afvist at stille op til interview. I stedet sender han en mail, hvor han ikke forholder sig konkret til problematikken.

- Jeg forhandler i øjeblikket afgrænsning og rammer for de to første marine naturnationalparker i Danmark med Folketingets partier. Det er mit mål, at en del af de reduktioner af råstofzonerne, som vi har aftalt med havplanen, skal ligge inden for den marine naturnationalpark i Øresund, skriver Magnus Heunicke i et mailsvar.

I brancheforeningen Danske Råstoffer forstår man ikke, hvorfor områderne i Køge Bugt nu skal beskyttes mod sandsugning. For der er i forvejen suget så meget sand i netop det område, at området reelt er tabt som natur, forklarer brancheforeningens formand.

- Det døde hul på havbunden, som man frygter, det er der jo allerede. Man har suget sand i de her områder i 80 år, så der er ikke noget natur, vi kan påvirke. Naturen er allerede tabt i de områder. Men nu kan vi til gengæld risikere, at vi skal ud og påvirke noget mere jomfruelig havbund, siger Søren Evald Jensen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Politi advarer mod trafikkaos fredag morgen: "Tag afsted i god tid"

Foto: TV 2 Kosmopol

Fredag morgen og formiddag vil flere veje kortvarigt være spærret i København, særligt omkring Indre By, på grund af et statsbesøg af den egyptiske præsident.

Det skriver Københavns Politi på X.

Der er allerede nu opsat skilte i gadebilledet, der fortæller, at privatbiler skal flyttes.

Politiet vil være synlige i gadebilledet fredag, men opfordrer allerede nu til, at man tager hjemmefra i god tid, uanset om man skal igennem byen i bil, på cykel eller til fods.

Link kopieret!

København risikerer at blive "magnet for hjemløse", mener LA-profil

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et flertal i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg vil give hjemløse lov til at overnatte i nogle af byens parker og grønne områder, når der er fyldt op på herbergerne.

Men det vil skabe stor utryghed for københavnerne, mener Ole Birk Olesen (LA), der både er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Folketinget.

Det skriver Berlingske.

- Man skal finde en gylden balance mellem at hjælpe de hjemløse, vi har i København, men ikke blive en magnet for hjemløse ved at stille for mange ting til rådighed for alle, der kommer rejsende til København, siger han til mediet.

Det kan få den konsekvens, at færre vil få lyst til at benytte byens parker, mener Ole Birk Olesen.

Link kopieret!

Livgarden tager imod præsident til Egyptens nationalmelodi

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, fredag og lørdag er på statsbesøg i Danmark, bliver han budt velkommen af det danske kongepar i Christian VII's Palæ på Amalienborg i København.

Her vil kongeparret og den egyptiske præsident overvære et æreskompagni af Den Kongelige Livgarde, som er opstillet til lejligheden.

Det fremgår af programmet for statsbesøget, som Kongehuset har lagt på sin hjemmeside.

Under velkomsten vil Den Kongelige Livgardes Musikkorps fremføre Egyptens nationalmelodi.

I løbet af statsbesøget skal Abdel Fattah al-Sisi også mødes med både den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Folketinget, Søren Gade (V).

I forbindelse med programmet skriver Kongehuset, at Danmarks forhold til Egypten vil blive styrket i forbindelse med statsbesøget.

Link kopieret!

Omdiskuteret bydel i København må ikke ligne et "mini-Manhattan", mener Rosenkrantz-Theil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lynetteholm og andre kommende byudviklingsområder i København skal bygges i samme stil som de gamle brokvarterer.

Det mener den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Politiken.

- Københavnerne lægger vægt på, at man gerne vil have, at man kan se, at det er København. De ønsker karrébyggerier eller byggeforeningsagtige huse som Nyboder, hvis det skal være mindre. Det er de ord, folk sætter på det. Jeg synes, det er rigtigt, for det er det, der kendetegner København, siger hun til avisen.

Hun ønsker ikke, at Lynetteholm skal komme til at ligne Ørestad med en stor andel private udlejningsboliger, der "koster det hvide ud af øjnene", og som er plastret op i stål og beton "som et mini-Manhattan".

Link kopieret!

Nyt byggeri skal indtænke solceller på taget fra 2026

Om godt et år skal alle nye, store offentlige og ikke-beboelsesbygninger som udgangspunkt bygges med solcelleanlæg på taget.

I 2026 træder et EU-direktiv i kraft, som siger, at vi gradvist skal sætte solceller op alle de steder, som er teknisk egnet, og hvor det økonomisk giver mening.

- Det er et fornuftigt skridt, fordi især lokal produktion af strøm får mulighed for at fortrænge udbygning af elnettet og reducere transmissionstabene, siger Sune Thorsteinsson, der er projektleder ved DTU Electro til TV 2 Kosmopol.

Kim Slavinsky er er direktør i virksomheden Phønix Tag Energi og medlem af Dansk Solcelleforening. Han er enig med forskeren.

- Jo mere decentralt, vi kan lave produktion og forbrug, jo færre penge skal vi bruge på at lave infrastrukturen. Det giver rigtig god mening, at den billigste energiform, der findes i verden, den bliver brugt af forbrugerne der, hvor den bliver produceret, siger han.

Samtidig kan de mange små anlæg være med til at styrke forsyningssikkerheden, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

- I forhold til verdenssituationen nu, er decentrale anlæg med til at stabilisere elproduktionen, fordi man simpelthen er mindre følsom overfor terrorhandlinger, siger han.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Arla tilbagekalder mælkeprodukt

Arla Foods tilbagekalder produktet Protino, der er en syrnet mælkebaseret dessert, efter der er fundet mug på produktet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge styrelsen er produktet uegnet som fødevare og bør kasseres eller returneres, hvor det er købt.

Link kopieret!

Nordsjællandsk by får nyt madmarked

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SlotsArkaderne i Hillerød går i december gang med at bygge om, så det nye madmarked Balkonen Food Hall kan åbne sommeren 2025.

Det skriver sn.dk.

Her vil der være syv madboder og en bar.

- Vi har jo i et pænt stykke tid set tendensen, at vi danskere rigtig gerne vil bruge nogle penge på at spise ude. Så det tapper vi ind i. Og i stedet for at invitere én spiller ind til hele det store areal, synes vi, at det giver god mening, at man får nogle forskellige spiseoplevelser og valgmuligheder, siger Morten Voss, centermanager for SlotsArkaderne, til sn.dk.

Madboderne vil blandt andet servere mexicanske, japanske og italienske retter.

Link kopieret!

Internationalt efterlyst bandemedlem sigtet for at smugle 357 kilo kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 42-årig mand bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret uden selv at være til stede.

Det skriver NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden er sigtet for i fællesskab med flere medgerningsmænd at have indsmuglet og handlet med 357 kilo kokain fra 2020 til sommeren 2024.

Manden har været internationalt efterlyst siden 2019 og er en del af den forbudte bande Loyal To Familia.

Flere personer er allerede dømt for indsmugling og videredistribution af omfattende mængder narkotika i samme sag.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google