Den ultimative sommerguide

Skal du ikke ud at rejse i år? Så frygt ej! TV 2 Kosmopol guider til unikke oplevelser i hovedstadsområdet denne sommer.

Af Clara Leck Bachmann

Sommeren er over os, og flere rejser til varmere himmelstrøg. Hvis du ikke er en af dem, kan vi trøste dig med, at du er en del af en stigende tendens af mennesker, der foretrækker "coolcation" - altså ferie i køligere lande. 

Samtidig er der masser at lave herhjemme - også selvom du ikke skal på Roskilde Festival og måske har prøvet Tivolis forlystelser én gang for mange. 

TV 2 Kosmopol guider dig her gennem en lang række aktiviteter i hovedstadsområdet - alt fra madmarkeder og workshops til mindre kendte festivaler og strande. 

Markeder

Elsker du også at gå rundt mellem boder på udkig efter genbrugstøj, charmerende nips og friske grøntsager? Så har vi markederne til dig på denne liste.

Torup Marked

Datoer: 6/7, 20/7, 3/8, 17/8, 31/8

Adresse: Stationsvej 1, 3390 Hundested

Pris: Gratis

Torup Marked er et madmarked i landlige omgivelser på en lille station i landsbyen Torup tæt på Hundested. 

Her finder du blandt andet friske grøntsager, krydderurter, stiklinger og lokalt produceret marmelade og honning. 

Søborg Kræmmermarked ved Gilleleje

Dato: 21/7

Adresse: Bygaden 7, 3250 Gilleleje

Pris: 35 kroner

Kræmmermarkedet har været afholdt siden 1991, og der forventes som sædvanlig cirka 90 meget forskellige kræmmere, så der er rig mulighed for at gøre sig en god handel. 

Der er desuden et telt, der sælger kaffe og kage, grillen er fyldt med koteletter og pølser med alverdens tilbehør, og tørsten kan slukkes ved ølvognen. 

Torvedage i Vejby

Datoer: 29/6, 6/7, 13/7, 20/7, 27/7, 3/8 

Adresse: Kirkebakken 4, 3210 Vejby

Pris: Gratis

Til torvedage i Vejby samles alle lokale virksomheder med små boder med alverdens ting: Flettede kurve, håndlavede sæber, blomsterbuketter, honning,  hjemmestrikkede huer, trækunst, keramik og snaps. 

Loppemarked på Villa Strand

Dato: 7/7, 28/7

Adresse: Kystvej 12, 3100 Hornbæk

Pris: Gratis

Tag på loppemarked i haven hos det idylliske hotel Villa Strand tæt på stranden i Hornbæk. 

Her kan du gå på jagt efter lige netop det, du mangler. I strandbaren er der mulighed for at købe kaffe, te, øl, vand og vin. 

Stort Farmers Market

Dato: 17/8

Adresse: Kirsten Walthers Vej 5, 2500 Valby

Pris: Gratis

Mere end 20 små fødevareproducenter og landbrug fra Sjælland, Lolland-Falster, Fyn og Jylland drager denne lørdag til Valby til et stort madmarked. 

Der vil både være boder, hvor du kan smage forskellig mad, og hvor du kan købe økologiske produkter som grøntsager, slagtervarer og mel. 

Workshops og kurser

Har du lyst til at lære noget nyt denne sommer? Så har vi samlet en række workshops og kurser, som du måske ikke selv er faldet over.

Lær at flette en kurv

Dato: 20/7

Adresse: Nybrovej 401, 2800 Kongens Lyngby

Pris: 550 kroner

At flette kurve er en helt særlig kunstart, og nu kan du lære at flette din helt egen.

Underviseren er en vaskeægte kurvemager, og kurset foregår i smukke rammer på Sophienholm, der også står bag. 

Skab din egen chokoladebar

Dato: 22/8

Adresse: Vigerslev Allé 18, 2500 Valby

Pris: 55 kroner

Som en del af Grøn Madfestival, som Valby Lokaludvalg og Hotel- og Restaurantskolen står bag, kan du denne dag i august prøve kræfter med din helt personlige chokoladebar - med bælgfrugter, frø og kerner blandet i den velsmagende chokolade.

Kursus i stagefight

Datoer: 1/7-5/7

Adresse: Flere adresser i Frederikssund Kommune

Pris: Gratis

Lær at slås uden at slå dig, når stuntkvinde og skuespiller Tina Robinson underviser i de metoder, som stuntpersoner bruger, når en slåskamp skal se ægte ud på film. 

Husk at tage tøj på, som du kan bevæge dig i. 

Blev mester i mexicansk street food

Datoer: 12/8, 26/8

Adresse: Nørrebrogade 52 C, 2200 København

Pris: 695 kroner

Udforsk det mexicanske gadekøkken hos Meyers og lær at lave street food-klassikere som bløde majstortillas med den krydrede bønnemos frijoles negro refritos og autentiske salsaer som pico de gallo, salsa habanero og salsa verde.

Udforsk din indre kunstner

Dato: 6/8-9/8

Adresse: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk

Pris: 2300 kroner

På Louisianas ugelange billedværksted denne sommer får du mulighed for at arbejde med maleri i store formater og eksperimentere med skulpturer og grafik.

Værkstedet afsluttes med en fernisering, hvor familie og venner kan komme og se dit værk. Det kræver ikke særlige færdigheder at deltage. 

Strande

Du kender helt sikkert Tisvildeleje Strand - men hvilke andre attraktive strande findes i kørselsafstand? Vi har gravet dybt og fundet nogle mindre oplagte strande frem til dig.

Smidstrup Strand

Adresse: Smidstrup Søvej 10, 3250 Gilleleje

Smidstrup Strand ligger i smørhullet mellem Rågeleje og Gilleleje i Nordsjælland, gemt væk bag rækker af rød- og sortmalede sommerhuse. 

Stranden har en badebro og et særligt område til hunde, hvor de må være og bade uden snor. 

Du kan købe is i byens iskiosk, og tæt på stranden ligger flere dagligvarebutikker og caféer. Der er livreddere på stranden i skolernes sommerferie.

Nivå Strand

Adresse: Nivå Strandpark 25, 2990 Nivå

Nivå Strand er en bred bugt med lavt vand og gode badeforhold for de mindste.

Den ligger i forlængelse af Nivå Havn, hvor der både er restaurant, café og iskiosk. Havnen er desuden omgivet af enge, hvor der går køer og græsser om sommeren. 

Stranden har en handicapvenlig badebro, og i skoleferien er det muligt at låne en strandkørestol hos livredderne. Den kan både køre på sand og anvendes i vand.

Trekanten

Adresse: Amtsvejen, 3390 Hundested

Trekanten ligger et stenkast fra Hundested by og byder på en 300 meter lang strand med en fin sandbund og klitter, du kan ligge og solbade på. 

Der er livreddere på stranden i skolernes sommerferie, og der er spisesteder og isboder i nærheden, hvis du bliver sulten. 

Det er desuden muligt at leje en kajak og sejle en tur langs kysten eller få et kursus i kitesurfing.

Dronningmølle Strand:

Adresse: Dronningmølle Strandvej, 3120 Dronningmølle

Ifølge VisitNordsjælland ligger Dronningmølle Strand højt på listen over Nordkystens bedste og mest besøgte strande med finkornet sand og lavt vand, der danner små indsøer, hvor de mindste kan pjaske i det lune vand. 

Stranden har to livredderposter, der er bemandet i skoleferien

Esrum Sø

Adresse: Sørupvej, 3480 Fredensborg

Esrum Sø er godt nok ikke en strand, men det gør den ikke mindre attraktiv at bade i - særligt hvis du er i humør til at svømme baner. 

Søen har nemlig en motionssvømmebane på 1000 meter, der starter fra badebroen ved Fredensborg Havn. 

Banen er åben hele året og er primært rettet mod Open Water svømning, men motionssvømmere er også velkomne. 

Begivenheder

Det ligger lige til højrebenet at bruge sommeren på Roskilde Festival eller til Musik i Lejet. Men hvad findes der ellers af begivenheder over sommeren? Vi har samlet fem bud.

O days festival

Datoer: 1/8-3/8

Adresse: Slagterhusgade 15-17, 1715 København

Pris: 450-1100 kroner

Den københavnske festival O days holder til ude på Refshaleøen, og her kan du opleve både koncerter med navne som Mø, The Blaze og When Saints Go Machine, se kunstinstallationer, spise lokal mad, drikke specialøl og deltage i arrangementer som rave yoga og silent disco. 

Copenhagen Cooking

Datoer: 22/8-25/8

Adresse: Flæsketorvet, 1711 København

Pris: Gratis (nogle arrangementer koster penge - læs mere her)

Copenhagen Cooking er en årligt tilbagevendende madfestival, der samler hele branchen for at fejre vores brede madscene. I år ligger festivalpladsen i Kødbyen, hvor du blandt andet kan få inspiration fra kokke som Claus Meyer og Umut Sakarya, tage til ostesmagning eller kimchi-workshop og smage på alt fra håndlavet chokolade til kombucha. 

Equinox Festival

Datoer: 7/8-10/8

Adresse: Vesterbrogade 59, 1620 København

Pris: 120-400 kroner

Equinox Festival fejrer oversete - og især kvindelige - komponister gennem fire koncerter over fire dage i Musikhuset i København. Musikerne fortolker værker af alt fra komponisten Dora Pejačević til popstjernen Beyoncé. 

Passage Festival

Datoer: 29/7-3/8

Adresse: Flere adresser i Helsingør - læs mere her

Pris: Nogle forestillinger er gratis, mens andre koster 90 kroner - få det fulde overblik her

Passage Festival er en af Nordeuropas største internationale gadeteaterfestivaler. Her kan du opleve en lang række danske og internationale kunstnere, spektakulært nycirkus, avancerede klovneforestillinger, klassisk gadeteater og eksperimenterende scenekunst. 

Stella Polaris

Dato: 11/8

Adresse: Frederiksberg Runddel, 2000 Frederiksberg

Pris: Gratis

Lige foran Frederiksberg Slot opsættes denne augustdag en dj-pult, hvorfra der spilles rolig, elektronisk musik ud over Frederiksberg Have, som vil være fyldt med mennesker i sækkestole eller på picnictæpper, der nyder en øl til musikken. 

Hvis det regner

Det danske sommervejr rummer mange facetter, og man kan ikke vide sig sikker på tre uger med solskin. Vi har derfor samlet et par forslag til aktiviteter, hvis vejret viser sig fra sin mindre pæne side.

Nivaagaards Malerisamling

Adresse: Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

Pris: 100 kroner

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en samling af 500 års verdenskunst, der blandt andet stammer fra den italienske renæssance og den danske guldalder, og så har de løbende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. 

Hen over sommeren har de en særudstilling om koen i kunst og kultur. Museet ligger ud til fredede strandenge ved Øresund. 

Fredensborg Slot

Datoer: 1/7-4/8

Adresse: Fredensborg Slot, Slottet 1A, 3480 Fredensborg

Pris: 135 kroner

Fredensborg Slot er normalt reserveret til kongehuset, men i løbet af sommeren kan du besøge slottet på en guidet tur gennem det historiske sted. 

Guiden vil blandt andet fortælle historier om slottets ottekantede lysthuse, det rige dyreliv og de mange skulpturer. 

Knud Rasmussens Hus

Adresse: Knud Rasmussensvej 9, 3390 Hundested

Pris: 75 kroner

Knud Rasmussen var Danmarks mest berømte polarforsker, og i udkanten af Hundested, med frit udsyn over Kattegat, kan du besøge hans hus, der i dag fungerer som museum. 

Det var i Hundested, han fandt ro til at planlægge sine ekspeditioner, og museet giver et unikt indblik i polarforskerens liv og opdagelser. 

Fængselsmuseet

Datoer: 30/6, 28/7, 25/8

Adresse: Egon Olsens Vej 2, 2620 Albertslund

Pris: 25 kroner

Museet om Vridsløselille Statsfængsel - som Egon Olsen fra Olsen Banden utallige gange er endt med at skulle sidde i - beskriver livet for indsatte og ansatte bag de høje mure. 

Udstillingen holdes åben af tidligere og nuværende ansatte.

Arkitektskolens afgangsudstilling

Datoer: 21/6-19/8

Adresse: Danneskiold-Samsøes Allé 51, 1435 København

Pris: Gratis

Et nyt kuld arkitekter er netop blevet uddannet, og Arkitektskolen inviterer alle til at se deres afgangsprojekter i en stor udstilling. 

Projekterne spænder bredt - alt fra undersøgelser af byggeteknikker, der skal sænke klimaaftrykket betydeligt i fremtidens enfamiliehuse, til hvordan AI skal skabe nye og mere mangfoldige spiloplevelser. 

Kilder: VisitNordsjælland, OplevHundested, Fredensborg Kommune, Kultunaut, VisitCopenhagen