Stor stigning i togrejser til udlandet – en voksende tendens, mener eksperter

DSB melder om 25 procents stigning i billetsalget på udlandsrejser med tog i 2024 sammenlignet med sidste år. Den store stigning kommer ikke bag på trafikforskere.

Togrejser til udlandet lokker stadig flere og flere ind i DSB’s kupéer.

Sammenlignet med sidste år har DSB indtil videre solgt 25 procent flere pladsbilletter til togrejser til udlandet.

Det skriver DSB i en pressemeddelelse.

- Interessen for at tage toget på ferie fortsætter med at stige, og i år er ingen undtagelse. Der er stadig mange, der ønsker at tage toget ud i Europa ligesom de foregående år, siger Charlotte Kjærulff, der er kundechef i DSB, og fortsætter:

- I år er togtrafikken lidt anderledes, da den er præget af sommerens store sportslige begivenheder i Europa, siger hun med henvisning til blandt andet herrernes fodbold-EM i Tyskland og det kommende OL i Paris.

De to sportsbegivenheder koblet med en generelt øget efterspørgsel på togrejser har ifølge DSB ført til, at en stor del af sommerens togafgange allerede er udsolgte, og at det derfor kan være svært for rejsende, der er sent ude, at finde togbilletter til endestationen.

quote Der er ingen tvivl om, at det er en stigende tendens, og at folk bliver mere og mere interesserede i togrejser som et alternativ til flyrejsen

Malene Freudendal-Pedersen, professor, Aalborg Universitet

Stigende tendens, siger eksperter

Udviklingen med stigende salg af udlandsrejser med tog kommer ikke bag på to forskere i togtrafik.

- Der er ingen tvivl om, at det er en stigende tendens, og at folk bliver mere og mere interesserede i togrejser som et alternativ til flyrejsen, siger Malene Freudendal-Pedersen, professor på Aalborg Universitet.

Hun peger på, at et større fokus på at træffe klimavenlige og bæredygtige valg, når det kommer til privat forbrug, er med til at sende flere folk på togrejser til udlandet.

Samme melding kommer fra Helene Dyrhauge, der er lektor på Roskilde Universitet og forsker i togrejser og jernbanepolitik.

- I betragtning af at klimabevidsthed begynder at fylde mere for dele af befolkningen, er det ikke overraskende, at flere er interesserede i at rejse udlands med tog, siger Helene Dyrhauge, der er lektor på Roskilde Universitet.

Politisk interesse på Rådhuset og i EU

TV 2 Kosmopol har tidligere beskrevet, hvordan flere vælger toget, når sommerferien går sydpå, og hvordan der på Københavns Rådhus er et stort, politisk ønske at skaffe flere direkte, internationale togforbindelser til Hovedbanegården.

I februar måned vedtog samtlige 55 kommunalpolitikere i Borgerrepræsentationen at søsætte en række tiltag, der skal gøre drømmen om at stige på eksempelvis et nattog i København og vågne op under sydlige himmelstrøg morgenen efter til virkelighed.

- Visionen er på sigt, at der er nattog og lyntog til alle hovedstæder i Europa, så vi ikke behøver at tage fly men i stedet et klimavenligt valg, som er behageligt og heller ikke koster for meget, sagde forslagsstilleren Rasmus Steenberger (SF) i den forbindelse.

Togrejseforbindelser er dog langt større, end hvad kommunalpolitikerne har direkte indflydelse på. Men der er dog også politisk bevågenhed på sagen i andre kamre.

quote I dag er det i udgangspunktet dobbelt så billigt at vælge fly frem for tog.

Per Clausen (EL), spidskandidat ved EP

Ved det kommende Europa-Parlamentsvalg, der finder sted på søndag, er det eksempelvis Enhedslistens helt store slagnummer og mærkesag at gøre internationale togrejser bedre og billigere som et markant alternativ til flyet.

- I dag er det i udgangspunktet dobbelt så billigt at vælge fly frem for tog. Det er helt urimeligt, når vi tænker på, at klimabelastningen ved flyvning kan være helt op til 80 gange højere end for den kollektive transport, har spidskandidaten Per Clausen sagt til TV 2.

Vild stigning i miniferier

I passagertallene fra DSB fremgår det desuden, at trafikselskabet også kan spore en markant stigning i korte ferierejser til vores nabolande.

- Vi ser en klar tendens til at tage med toget på miniferier i vores nabolande – især til Hamburg og Berlin, men Stockholm er også et trækplaster, når vi trænger til at holde fri og komme ud og få nye oplevelser, udtaler Charlotte Kjærulff.

Særligt i forårets helligdage var der ifølge kundechefen Charlotte Kjærulff mange, der tog turen Hamburg.

På strækningen til Tyskland melder DSB om 31 procent flere rejsende i påsken sammenlignet med sidste år, mens dagene omkring Kristi Himmelfartsdagene havde 38 procent flere passagerer.

Vildest var stigningen ifølge DSB i pinsen. Her solgte trafikselskabet 80 procent flere billetter til udlandet fredag op til pinse og 66 procent flere på anden pinsedag sammenlignet med sidste år.

Mørketal kan rumme endnu højere interesse

Men stigningen i udlandsrejser med tog fra Danmark kan reelt set være endnu højere, end DSB’s tal fredag angiver.

Det skyldes, at DSB kun har mulighed for at opgøre antallet af solgte pladsbilletter til togrejser med destination i udlandet.

Det betyder, at personer, der i løbet af året har købt billetter fra Danmark til udlandsrejser gennem eksempelvis tyske Deutsche Bahn, svenske SJ eller søgemaskiner som Trainline uden at bestille pladsbillet på strækninger fra Danmark ikke tæller med i oversigten.

I sommermånederne er det dog et krav, at man som rejsende også køber pladsbillet, hvis man skal med DSB’s direkte togforbindelser til Hamburg i Tyskland.

Dermed er det altså muligt, at interessen for udlandstog er endnu højere, end DSB’s tal anviser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik