Tre gode råd: Sådan kan du mindske skraldet derhjemme

På femte døgn i streg strejker skraldemændene i hovedstaden - og det betyder, at affaldscontainerne begynder at være godt fyldte.

Fokus på at spare på emballage, et forsøg på at mindske madspild og mere handel i lokale butikker er tre råd til at producere mindre skrald derhjemme, og som er endnu mere vigtige lige nu, hvor det kan være svært at komme af med sit skrald i hovedstaden.

I Danmark producerer vi skrald som aldrig før, og derfor skal der være plads til mere og mere i containerne, når vi skal af med de mange skraldeposer.

Men i København, Dragør og Tårnby kan det være umådeligt svært i denne uge.

Mere end 500 skraldemænd i hovedstaden strejker nemlig, fordi de er utilfredse med at de fremover skal arbejde et fast antal timer fremfor at arbejde på akkord.

Fredag morgen lød beskeden fra skraldemændene, at strejken ville fortsætte over weekenden, og det betyder altså, at det begynder at være godt fyldt rundt om i affaldscontainerne i hovedstaden.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Skraldet hober sig op i forbindelse med skraldestrejken i København.
Skraldet hober sig op i forbindelse med skraldestrejken i København.
Foto: Presse-fotos.dk

Derfor har vi sat os for at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan skrue ned for den mængde af skrald, som man producerer derhjemme.

Tre gode råd

Mette Hoffgaard Ranfelt er miljøpolitisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, der hvert år arrangerer en årlig affaldsindsamling, hvor op mod 200.000 børn og voksne samler skrald i naturen.

Men ikke nok med at organisationen gerne vil holde naturen ren, så arbejder de også for at reducere vores generelle produktion af skrald.

- Vi er et velstående land, hvor man køber mange ting. Derfor er der også meget, som ender i skraldespanden, siger den miljøpolitiske chefrådgiver.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Hvert år arrangerer Danmarks Naturfredningsforening en affaldsindsamling. I år løber den fra d. 20.-26. marts. Vi var med, da skoler i mandags gik på skraldejagt i naturen.

Derfor har hun også tre gode råd til, hvordan man forholdsvist nemt kan ende med at smide en smule mindre affald i skraldespanden - og derved afhjælpe det akutte skraldeproblem i hovedstaden.

- Man kan spare på emballagen i supermarkedet de steder, hvor det er muligt, lyder det fra Mette Hoffgaard Ranfelt fra Danmarks Naturfredningsforening.

Mange kender det sikkert fra sig selv. Det er plastikbøtter, poser og kartoner, der hurtigt fylder skraldespanden op.

- Derudover kan man forsøge at mindske sit madspild. Jo mere af den mad, vi køber, som kan blive spist, desto mindre ender i skraldespanden, lyder råd nummer to fra Mette Hoffgaard Ranfelt.

Det kan altså være en god ide få kigget godt efter i køleskabet og finde kreativiteten frem, så man kan få brugt mest muligt af det mad, man køber. 

Det sidste råd handler om vores vaner.

- Hvis man handler mindre online og mere i lokale butikker, så kan man spare en hel del af det pap, som mange pakker forsendes i, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Derudover handler det også om at genanvende mest muligt. 

Danmark halter efter

I Danmark producerer vi langt mere skrald per indbygger end gennemsnittet i Europa. For hvor gennemsnittet i Europa ligger på 521 kilo husholdningsaffald per indbygger om året, producerer vi i Danmark 813 kilo i snit. 

(Artiklen fortsætter under grafen.)

- Der er nogle, der vil sige, at det er fordi, vi er gode til at indberette vores affald. Men det er ikke hele forklaringen, lyder det fra den miljøpolitiske chefrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening. 

Lovgivningen omkring emballage er nemlig ifølge Mette Hoffgaard Ranfelt mere lempelig i Danmark end hos vores europæiske naboer.

- Vi er bagud i Danmark. I Frankrig er det vedtaget, at 20 procent af et supermarkeds areal være sat af til løsvarer. I Tyskland skal restauranter tilbyde et genbrugeligt alternativ til take away, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

- Der er ikke den politiske vilje. Der er ikke et individuelt ansvar, det er et politisk ansvar, fortsætter hun. 

I 2019 besøgte vi Rie Løwe, der vil leve uden skrald. I hendes lille familie kan det samlede affald for en måned være i en lille glaskrukke. Se med her og find ud af, hvordan det kan lade sig gøre.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik