TV-værts mor svindlet for knap 10.000 kroner: ''Alle skal tale om det her''
Mængden af svindelsager over sms stiger. Sarah Grünewalds mor blev svindlet i lørdags, nu koger tv-værtens indbakke over med henvendelser fra andre, der er blevet svindlet på samme vis.
''Hej mor, kunne ikke løse problemet. Kan du hjælpe mig med den betaling?''
Sådan lyder en af de sms'er, som tv-værten Sarah Grünewalds mor, Anne Grünewald, fik i lørdags.
Herefter startede et udspekuleret svindelnummer, der skulle narre 9.649 kroner ud af den godtroende mor.
''Ja. Jeg skal nok betale den'', svarede Anne Grünewald på sms'en i den tro, at det var hendes datter, der var afsender af beskeden.
Svindleren svarer:
''Tusind tak mor, ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden dig'', derefter står der et telefonnummer og beløbet 9.649 kroner.
- Jeg er rasende
Kort tid efter overfører Anne Grünewald beløbet til nummeret. Nu er pengene formentlig væk for altid, og det efterlader Sarah Grünewald dybt frustreret.
- Det er totalt grænseoverskridende. De bruger min identitet og skriver 'jeg elsker dig' og alt muligt til hende. Jeg bliver rasende over det, siger Sarah Grünewald til TV 2 Kosmopol og tilføjer:
- Min mor føler sig snydt, men hun føler sig ikke dum, fordi det var så troværdigt. De kommunikerede præcist, som min mor og jeg normalt ville gøre.
Sarah og Anne Grünewald har forsøgt at få pengene tilbage ved hjælp af deres bank. Men banken har ifølge tv-værten informeret dem om, at der ikke er noget at stille op, når pengene er overført over Mobilepay.
Til gengæld blokerede banken en overførsel på yderligere 13.499 kroner, da Anne Grünewald forsøgte at overføre beløbet som en del af svindlen via en straksoverførsel i banken, fortæller Sarah Grünewald.
Indbakken koger over med henvendelser
Da hun fandt ud af, at hendes mor var blevet narret, delte hun historien på sin instagram. Siden er det væltet ind med beskeder fra folk, der har været udsat for samme fupnummer.
- Min indbakke koger over med folk, der deler deres historie. På et døgn fik jeg over 80 beskeder fra folk, der har været udsat for lignende svindel, fortæller hun og fortsætter:
- Det er ikke bare ældre mennesker, der er ofre for det her. Det er også folk ned til 35-års alderen, der skriver, at de er blevet snydt. Der er også folk, der fortæller, at de har sparet op i et helt liv, og nu er de penge væk.
Derfor kommer den tidligere Vild med Dans-vært nu med et kraftigt opråb til alle danskere:
- Alle skal tale om det her. Vi skal være langt bedre til at dobbelttjekke, hvem man overfører penge til. Jeg er blevet så paranoid nu, at jeg skal have et kodeord med mine venner, lyder opfordringen fra Sarah Grünewald.
Samme opfordring lød så sent som i onsdags fra Københavns Vestegns Politi:
- Tal med jeres forældre og bedsteforældre om de her svindelnumre. Læg på, hvis du taler i telefon med en, som du mistænker for at være en svindler. Man skal aldrig nogensinde udlevere sine personlige oplysninger, sagde politikommissær i Københavns Vestegns Politi, Carsten Knudsen, til TV 2 Kosmopol onsdag.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Stor stigning i antallet af svindelnumre
Ifølge tal fra Nationalt Center for IT-kriminalitet (NCIK), så er der sket stor en stigning i antallet af sager, hvor svindlere har udgivet sig for at være forurettedes barn, der beder om penge. Nøjagtig som det skete for Anne og Sarah Grünewald.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Helt præcist er der sket en stigning på 130 procent fra 2022 til 2023 i antallet af svindelsager, som er foregået over sms.
I 2023 modtog NCIK 35.254 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. I 2022 var det tal på 27.038.
Samfundstilliden krakelerer
Ifølge Sarah Grünewald så får de mange svindelsager store konsekvenser for tilliden til samfundet. Særligt i sager, hvor svindlerne gør brug af kontaktbedragerier, hvor svindleren udgiver sig for at være fra politiet eller banken.
- Vi lever jo i et land, hvor der er stor tillid til autoriteterne. Den samfundstillid krakelerer fuldstændig med de her sager, siger hun.
Sarah Grünewald har fået henvendelser fra folk, der er blevet bedraget til at overføre beløb helt op til 600.000 kroner.
TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt om talrige lignende sager. Blandt andet da en ældre mand fra Greve blev svindlet for 200.000 kroner.
Sarah Grünewald og hendes mor har anmeldt deres sag til politiet. Men hun tvivler på, at bagmændene bliver dømt.
- Jeg prøver på en ordentlig måde at få pengene tilbage. Men jeg har indtrykket af, at det er de færreste sager, hvor der bliver gjort noget. Det efterlader mig et meget frustrerende sted, siger hun og slår fast:
- Vi skal alle være opmærksomme på det her.
National enhed for Særlig Kriminalitet har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Vi ville gerne have spurgt ind til, hvor mange økonomiske svindelsager, de opklarer.
I en omfattende aktion i januar sidste år anholdte de 135 personer i forbindelse med kontaktbedrageri.