Parti kræver handling efter afsløring af kirke-mobning

Det psykiske arbejdsmiljø i kirkerne i Københavns Stift er dårligt. Nu foreslår Enhedslisten, at ledelsesstrukturen bliver ændret.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Over flere dage har vi på TV 2 Lorry fortalt om et arbejdsmiljø i kirkerne i Københavns Stift, der er så dårligt, at det har store konsekvenser for nogle af de ansatte. Nu reagerer Enhedslisten og foreslår, at ledelsesstrukturen ændres i forhold til kirkernes ansatte.

Den endeløse mobning skal standses.

TV 2 Lorrys dækning har blandt andet handlet om arbejdsforholdene i Nathanels Kirke på Amager, hvor noget, der minder om endeløs mobning, hører til dagens orden. Og konsekvenserne er store. Tidligere kirketjener Patrick Kauffmann fortæller for eksempel:

- Det var for belastende. I perioder, da jeg arbejdede der, havde jeg det meget dårligt. Jeg havde svært ved at falde i søvn, og når jeg endelig faldt i søvn, sov jeg dårligt. Det har jeg aldrig prøvet før - det var rædselsfuldt at være der.

quote Det er en mærkelig konstruktion, når man tænker på personaleledelse.

Christian Juhl, kirkeordfører, Enhedslisten

Bagtalelse, rygtespredning og negativ omtale

Arbejdstilsynet har undersøgt forholdene for de ansatte i Nathanels Kirke, i 2020 lød det i et påbud med krav om forbedring:

- Der er bagtalelse, rygtespredning og negativ omtale af ansatte i andres påhør. For eksempel oplyser en ansat, at vedkommende på sin første dag fik en rundvisning, hvor flere kolleger blev negativt omtalt - blandt andet at de ikke var effektive, skrev Arbejdstilsynet i en rapport.

Og nogle af problemerne med arbejdsforholdene kan have rod i den ledelsesstruktur, der præger kirkerne: Hvis man er præst, er der en klar ledelsesstruktur. Præsten referer til provsten, som hører under biskoppen - og øverst er Kirkeministeriet.

Når menighedsrådet er chefen

Ledelsesbilledet for de andre ansatte - kirkefunktionærerne - er et helt andet.

Over sig har de kun menighedsrådet, der er en samling tilfældige, frivillige mennesker, som er demokratisk valgt, men som ikke nødvendigvis ved noget om personaleledelse. Og det forhold bringer Enhedslisten nu på banen.

Partiets kirkeordfører mener, at forholdene skal ændres.

- Jeg er ikke overrasket. Det er en mærkelig konstruktion, når man tænker på personaleledelse. Jeg ville ansætte nogle professionelle til at have med ledelsen at gøre og med personalet - og så havde dem direkte under biskopperne i stedet for ude i sognene. det ville være en genvej til ordentlig ledelse, hvor de ansatte kan gå til deres ledelse og komme med de problemer, der er - og få dem løst, siger Christian Juhl, der er Enhedslistens kirkeordfører.

Professor bakker op

Han får støtte fra professor i arbejdsmiljø, Peter Hasle, som til TV 2 Lorry siger:

- Det ville være vigtigt, hvis menighedsrådene og de professionelt ansatte har nogle arbejdsmiljøprofessionelle, de kan trække på, siger han.

Christian Juhl fra Enhedslisten siger, at han nu vil henvende sig til kirkeminister Joy Mogensen (Soc.) om sagen.

Det har TV 2 Lorry også gjort flere gange i forbindelse med sagen, men kirkeministeren har ikke ønsket at medvirke.


 
  

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Prins fødselsdag fejring gallataffel royal fest kommuner unge 18 år

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

kort over slutskat i hvoedstadsområdet

Se kortet: Det betaler man i skat i din kommune

Vis mere