Politikere frygter mørketal ved unges brug af opioider - tvivler på Sundhedsstyrelsens data

Kommuner og Giftlinjen oplever vækst i sager om opioider. Men Sundhedsstyrelsen er ikke bekymrede. Politikere sår nu tvivl om styrelsens data.

Flere politikerne siger nu, at de ikke har tillid til de tal, Sundhedsstyrelsen har benyttet, når de er nået til den konklusion, at der ikke er en en bekymrende udvikling i unges brug af opioider.

Det kom frem, da en række af folketingets ordførere på misbrugsområdet forleden var på besøg hos ungemisbrugscenteret Omega i Greve, for at høre om deres erfaringer med de farlige piller.

- Min bekymring er, at de tal vi ser fra Sundhedsstyrelsen, er overfladetal, og at der er et stort mørketal nedenunder, siger Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Dansk Folkepartis Mette Thiesen frygter at der er et stort mørketal.
Dansk Folkepartis Mette Thiesen frygter at der er et stort mørketal.

Misbrugsbehandlere: Vi ser flere misbrugere 

På mødet i Greve fortalte de to misbrugsbehandlere Christina Ekmann og Rikke Schwerdfeger fra behandlingsstedet Omega, at det er deres klare indtryk, at der er sket en stor stigning i brugen af de ulovlige piller blandt unge. 

quote Vi har brug for data, for der er nogle mørketal indenfor det her område

Maria Duurhus (S), misbrugsordfører

Det var da også netop de to misbrugsbehandlere, der i februar råbte vagt i gevær om problematikken. Deres opråb fik stor opmærksomhed, og siden har kommuner landet over meldt ud, at de oplever det samme.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

De to misbrugsbehandlere Christina Ekmann og Rikke Schwerdfeger (tv) fra behandlingsstedet Omega i Greve  forklarer folketingets ordførere, hvad de oplever.
De to misbrugsbehandlere Christina Ekmann og Rikke Schwerdfeger (tv) fra behandlingsstedet Omega i Greve forklarer folketingets ordførere, hvad de oplever.

Da vi på TV 2 Kosmopol i februar spurgte hovedstadsområdets kommuner, svarede ni, at de kender problemet. Trods kommunernes oplevelser, kunne vi i går fortælle, at Sundhedsstyrelsen ikke mener, at der er sket en stigning i forbruget af opioider blandt unge.

Socialdemokraternes misbrugsordfører, Maria Duurhus undrer sig

- Vi har brug for data, for der er nogle mørketal indenfor det her område, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Giftlinjen ser flere sager

Sundhedsstyrelsens udmelding kommer, selvom Giftlinjen har fortalt TV 2 Kosmopol, at de de seneste år har oplevet en markant stigning i antallet henvendelser om opioider. 

Moderaternes udsatteordfører, Nanna Gotfredsen, undrer sig også.

- Sundhedsstyrelsen har det med at arbejde med lidt gamle tal. Det gælder i høj grad på narkotikaområdet. Det er bekymrende. Når vi ikke får tallene med det samme, kan vi jo ikke agere efter en grum virkelighed, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Ifølge Moderaternes udsatteordfører, Nanna Gotfredsen, operer Sundhedsstyrelsen med gamle tal.
Ifølge Moderaternes udsatteordfører, Nanna Gotfredsen, operer Sundhedsstyrelsen med gamle tal.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller

Vi må have sagen undersøgt

Da vi i mandags interviewede justitsminister Peter Hummelgaard om sagen, sagde han da også, at han også frygter, at vi står midt i en stor opioid krise.  

Den konservative socialordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, siger, at det er vigtigt, at området nu bliver grundigt undersøgt.

- Det er vigtigt, at vi får kortlagt det her. Vi skal have undersøgt, hvor udbredt det er. Vi skal også se på, hvilke tilbud der er ude i kommunerne og have lavet en vidensbank, som gør, at kommunerne kan trække på hinandens erfaringer, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Her er de fire ordførere - fra venstre imod højre : Nanna Gotfredsen (M) Mette Thiesen (DF) Brigitte Jerkel (C) og Maria Durhuus (Soc. Dem)
Her er de fire ordførere - fra venstre imod højre : Nanna Gotfredsen (M) Mette Thiesen (DF) Brigitte Jerkel (C) og Maria Durhuus (Soc. Dem)
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Til salg i kiosken

Ud over sundhedsstyrelsens tal, så spurgte politikerne også ind til forsyningskæderne, da de var på besøg hos misbrugscenteret.

Tirsdags kunne vi fortælle, at en stor del af pillerne bliver smuglet ind i landet, og i mandags dokumenterede vi,  hvor let det er at købe pillerne i helt almindelige kiosker. 

- Det er fuldstændig skruppelløst, at der er nogen, der sælger stoffer til børn. Vi vil gerne sikre, at man kan lukke de her kiosker, og hvis der er en udenlandsk ejer, så skal vi kunne udvise dem, siger Mette Thiesen, som både er social- og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

- Det er dybt bekymrende, at det åbenbart er så let, at få fat på de her stoffer, siger Brigitte Klintskov Jerkel, som ud over at sidde i Folketinget også sidder i byrådet i Greve.

Greves borgmester Pernille Beckmann deltog også i mødet. Hun vil gerne have styrket vidensdelingen imellem kommunerne.
Nye tal på vej

- Nu har vi givet en masse input med hjem. Nu håber jeg, at folketingspolitikerne får samlet det sammen, så vi kan se, hvordan det ser ud i hele landet, siger hun til TV 2 Kosmopol.   

Undersøgelse af området undervejs

Sundhedsstyrelsen er i gang med at indsamle nye tal fra landets SSP-konsulenter, og forventer at kunne havde dem klar senest inden for nogle uger. 

Da vi interviewede Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø i tirsdags, havde han dog ingen forventning til, at den nye undersøgelse ville ændre styrelsens syn på sagen.

Hvis nu kortlægningen viser, at der er en stigning i unges brug af opioider. Kommer det så ikke til at se mærkeligt ud, at I siger, at i ikke ser nogen stigning?

- Det tvivler jeg nu på, at den gør. Undersøgelsen skal informere os om, hvordan situationen ser ud, og så må vi tage bestik af det, når vi har resultatet, siger Niels Sandø. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Sundhedsstyrelsens enhedschef, Niels Sandø, tvivler på, at den nye undersøgelse styrelsen er i gang med vil vise, at der er et problem med opioider.
Sundhedsstyrelsens enhedschef, Niels Sandø, tvivler på, at den nye undersøgelse styrelsen er i gang med vil vise, at der er et problem med opioider.

Brug for en samlet indsats

Flere ordførere håber at en bedre kortlægning, kan føre til en samlet koordineret national indsats. 

- Vi har brug for et beredskab, der gør, at dem der er i klemme og har svære problemer, ikke længere bare er henvist til videre selvmedicinering på et livsfarligt illegalt marked. Men at de i stedet får hjælp og behandling, siger Nanna Gotfredsen (M).

- Vi skal tale om, at der er nogle unge mennesker, der har fundet en vej til at få en rus, afslapning og ro på. Det er de voksnes ansvar at passe på dem, siger Maria Durhuus. 

Misbrugsbehandlerne fra Greve, Christina Ekmann og Rikke Schwerdfeger er glade for, at de fik råbt politikerne op.

- Jeg er glad for, at vi har fået synliggjort nogle processer her, og for at der er en interesse for at undersøge området nærmere, siger Rikke Schwerdfeger.

- Det var rigtig givtigt. Vi følte os lyttet til, siger Christina Ekmann.






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik