oplev

Flot jubilæum: Nu er den første fiskeørn landet i reden i Gribskov

Den smukke rovfugl er vendt hjem til sin rede i Nordsjælland efter en lang og farefuld rejse fra varmere himmelstrøg.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fugle- og naturentusiaster i Nordsjælland fik sig fredag lidt af en gave, da den første fiskeørn ramte reden i Gribskov, efter den smukke rovfugl havde tilbagelagt flere tusinde kilometer fra sin vinterresidens under varmere himmelstrøg. 

Det kunne man se på Naturstyrelsens hjemmeside, der har et kamera placeret ved siden af reden. 

Ankomsten betød samtidig, at der var tale om et jubilæum. Det er nemlig 10. år i træk, at der kommer fiskeørne til reder ved mosen i Gribsø Bakker. 

Og det er noget, der vækker begejstring hos Luise Stender Ekberg, der er frivillig redekoordinator i Dansk Ornitologisk Forening. 

- Det er det samme par, der kommer tilbage, og det vil de gøre, så længe de lever. De er meget tilknyttede til den rede, de har lavet unger i, fortæller Luise Stender Ekberg til TV 2 Lorry. 

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det så ud, da fiskeørnene sidste år fik unger. 

Kort nyt


Lever adskilt om vinteren

Indtil videre er det formentlig hunnen, der er landet, og hun venter nu på sin mage. Selvom de er et par, overvintrer de nemlig ikke sammen. De kan være flere tusinde kilometer fra hinanden om vinteren, men om sommeren finder de altid hjem til reden i Gribskov. 

- Det er en stor begivenhed, når den kommer tilbage til reden, for det er en lang og farlig færd, den har været på. Som regel overvintrer fiskeørne i Afrika, men på grund af klimaforandringer er en del også begyndt at holde vinter i Sydeuropa, siger Luise Stender Ekberg. 

Der er udklækket 13 æg i Gribskov, siden det første par ankom i 2011, og  Luise Stender Ekberg håber, vi også vil se nye små fiskeørne i reden i år. 

- Vi håber da, de skal lægge æg, men det er indtil videre kun den ene fiskeørn, der er kommet til reden, og det er min erfaring, at jo kortere tid der går, før de er sammen, jo mere stiger chancen for nye unger. 

Der er en kiggebakke i nærheden af reden, hvor man kan se fiskeørnen, hvis man har en kikkert, og det er en stor oplevelse, ifølge Luise Stender Ekberg. 

- Det er en helt fantastisk naturoplevelse. Fiskeørnen er ikke så sjældent et syn i Danmark, men det er den som ynglefugl. Den er stor og elegant, og så synes jeg, den er lidt mere interessant end havørnen, siger hun.

Luise Stender Ekberg opfordrer eventuelle interesserede fuglekiggere til at respektere afspærringerne på stierne, så ikke reden bliver forstyrret unødigt. rasmus lindbjerg

Har du hørt om ’brotox’? Skønhedsklinikker går målrettet efter mænd

Håndboldherrerne

Kom i god tid - guldvinderne hyldes i dag på Rådhuspladsen