Ny flydende badeanstalt er bygget til fremtidens klimaforandringer

Vallensbæks flydende badeanstalt har været intet mindre end syv år undervejs, den er tilpasset klimaforandringer og har været et bureaukratisk mareridt.

Man fristes til at kalde det Costa del Vallensbæk, når man står for enden af den omtrent 150 meter lange træpromenade, der fører ud til Vallensbæks nye, flydende badeanstalt Valhal.

Selve badeanstalten ligner et minimalistisk, nordisk sommerhus med tagterasse - på vand. Det var også visionen fra arkitekternes side, at badeanstalten skulle have et let udtryk.

- Det lette træudtryk passer godt ind i et kystlandskab, og som opholdssted er træ det mest behagelige at sætte sig på, siger Henning Stüben, arkitekt og partner i Urban Agency, der også står bag Bølgen på Kalvebod Brygge.

Det er den første sommersæson, hvor borgere og badegæster i Vallensbæk kan dyppe tæerne i vand helt uden at komme i kontakt med sand.

- Vi har prøvet at skabe et sted til gæster, der ikke vil gå inde fra stranden, men komme i det dybere vand med det samme, siger han.

Med stranden på den ene side og havnen på den anden ligner Vallensbæks strandpromenade et postkort fra Syden.
Med stranden på den ene side og havnen på den anden ligner Vallensbæks strandpromenade et postkort fra Syden.
Foto: Sascha Yang - TV2 Kosmopol

Bøvl og bureaukrati

Projektet med at lægge en promenade ovenpå den eksisterende mole og etablere en badealstalt for enden af promenaden har taget godt syv år.

- Det blev lige vel bureakratisk, kan jeg godt afsløre, siger den konservative borgmester Henrik Rasmussen.

Det kostede mange, lange samtaler med planmyndighederne og hele tre ministerbesøg at gennemføre projektet. Kommunen måtte ændre i planloven, og projektet krævede også en tilladelse fra Miljøministeriet for at få kystsikring og miljøtilladselse.

 - De troede, vi ville bygge en riviera hernede, men det drejede sig jo bare om en lille badeanstalt, siger borgmesteren.

Faktisk var det i første omgang helt umuligt at få tilladelse til at anlægge promenaden oven på den gamle mole. Den skulle ligge nede på vandoverfladen, lød det fra de relevante myndigheder.

Vallensbæk Kommune var vedholdende og fik til sidst lov at placere promenaden ovenpå molen.

 - Det, synes jeg absolut, har været klædeligt for projektet, siger borgmester Henrik Rasmussen.

Badeanstalten står ikke fast på havebunden som fx Helgoland i Amager Strandpark, Men den er gjort fast til fire store pæle, så den ikke driver væk.
Badeanstalten står ikke fast på havebunden som fx Helgoland i Amager Strandpark, Men den er gjort fast til fire store pæle, så den ikke driver væk.
Foto: Sascha Yang - TV2 Kosmopol

Borgmesterens drengedrøm

Som så mange andre har Henrik Rasmussen fisket fra molen som dreng, og han bandede den langt væk den dag, han tabte al sit fiskegrej ned mellem molens store sten. Lige siden har han ment, at molen burde være mere tilgængelig.

- Jeg syntes, det var fjollet, at man ikke bare kunne gå derud og gå rundt og spise is. Da jeg endelig så mit snit til det og kunne få det det med i budgettet sammen med badeanstalten, så blev drømmen pludselig til en realitet, og det er mægtig sjovt, siger Henrik Rasmussen.

Ideén med selve badeanstalten blev til, fordi ildsjæle fra det lokale vinterbadermiljø henvendte sig med et ønske om at forbedre forholdene i det gamle livreddertårn, hvor vinterbaderne tidligere holdt til.

De frivillige var med til at bestemme udformningen af badeanstalten.

quote Vi er meget usikre på, hvor meget klimaet kommer til at forandre Køge Bugt.

Henrik Rasmussen, borgmester, Vallensbæk

Med klimaforandringer for øje

Badeanstalten står ikke fast på pæle som fx Dragør Søbad og Helgoland i Amager Strandpark.

I stedet er den bygget på en pram, der består af pontoner, skum og beton. 

En flydende badeanstalt har den fordel, at den følger med vandstanden, for det handler også om at fremtidssikre mod klimaforandringer.

 - Vi er meget usikre på, hvor meget klimaet kommer til at forandre Køge Bugt, vi taler meget om digebeskyttelse og digeforhøjelse i øjeblikket. Hvis vi skal til at ændre digerne, så ville det være logisk at have noget, som ikke er stationært, siger Henrik Rasmussen til TV 2 Lorry.

Badeanstalten blev indviet den 1. dec 2021 for vinterbaderne, men her i sommerhalvåret er den bemandet af livreddere, derfor tages der entré i livreddersæsonen.
Badeanstalten blev indviet den 1. dec 2021 for vinterbaderne, men her i sommerhalvåret er den bemandet af livreddere, derfor tages der entré i livreddersæsonen.
Foto: Sascha Yang - TV2 Kosmopol

Hvorfor koster det penge?

Hvis man vil besøge Valhal i dagtimerne, hvor livredderne er på arbejde, skal man betale entré.

Det er faldet nogle borgere for brystet, at man skal betale for at bade i det sammen vand som strandgæsterne på den anden side af molen, hvor de bader helt gratis.

Det er første sæson, at badeanstalten holder åbent, og borgmesteren understreger, at det er et test-år, som vil slutte med en evaluering af driften.

 - Hvis ikke det er gangbart, og det er en ren omkostning, at der sidder en livredder, og at alle bader udenfor livreddertiden, så er det jo fjollet at have en livredder der. Det skal vi evaluere på, siger Henrik Rasmussen.

Fakta om Valhal i Vallensbæk

Hvad koster det?
Det koster 30 kr. i entré for voksne. Børn koster 15 kr. 
Der betales kun entré i de timer, hvor badeanstalten er bemandet af livreddere.
Der er livreddere på Valhal fra 1. juni til 31. august. Fra kl. 10.00 til 17:00


Er det for alle?
Badeanstalten Valhal er offentlig tilgængelig hele året rundt. Hvis man vil have adgang til sauna og omklædningsrum, skal man være medlem af en af vinterbaderklubberne. 


Hvem står bag?
Det er tegnestuerne Urban Agency og Square One, der står for designet. CC Design har udført byggeriet.


Er badeanstalten kørestolsvenlig?
Selve molen og badeanstalten er tilgængelige for kørestole, men der er ikke nogen baderampe. I strandparken lige ved siden af molen forefindes en baderampe til kørestolsbrugere.


 





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik