Populær byvandring: Kom på true crime-tur med garvet betjent

En håndfuld pensionerede betjente tager dig med på en byvandring og fortæller både om deres egne oplevelser og historiske sager.

Det blev til 40 år i tjenesten for Ole Küpper. 

- Jeg startede i politiet i 1977, og jeg blev pensioneret i 2017, siger den tidligere vicepolitiinspektør, mens vi venter på at krydse Nørrebrogade. 

For selvom pensionen ligger nogle år tilbage, har han ikke sluppet sit fag helt. 

Sammen med en håndfuld andre betjente står han for byvandringer og omvisninger på og omkring Politimuseet på Fælledvej.

- Vi fortæller lidt om Nørrebros historie, om politiets historie på Nørrebro, og så fletter man lige sin egen historie ind, hvis man har en, og det har jeg, siger Ole Küpper, mens han viser team Oplev rundt i Nørrebros gader. 

Da Byggeren skulle ryddes

Vi gør holdt på Stengade, hvor Byggelegepladsen engang lå. 

Det var her, områdets beboere i 1970erne forvandlede en tom byggeplads til Firkantens Byggelegeplads - bedre kendt som Byggeren - for de lokale unger med masser af aktiviteter, ansat personale til at passe børnene osv.

Men der skulle bygges på området, og i 1980 besluttede Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, at pladsen skulle ryddes. 

En ung Ole Küpper var blandt de politibetjente, der skulle stå for rydningen. 

- Man beslutter sig for at rydde pladsen, og det er det, der kommer til at ske ganske effektivt, for man sender de her to bulldozere ind igennem.

- Jeg er i beredskabsafdelingen på det tidspunkt, så vi gik lige bag ved bulldozerne, og man pløjede jo ind i gennem tårne osv., også selvom folk jo havde bundet sig fast, så blev det bare væltet, og nogle kom ganske alvorligt til skade.

- Det er først efterfølgende, at man kan tænke; var det her måden, man skulle gøre det på. Men det tænkte man bare ikke over dengang, fortæller Ole Küpper. 

Har du skudt nogen..?

I en tid hvor true-crime og krimier i den grad har sit tag i os, er det ikke så mærkeligt, at byvandringerne med de pensionerede betjente er efterspurgte. 

Vi hører også om den berygtede barnemorder Dagmar Overby, der engang boede i Jægersborggade. Fra 1916 og nogle år frem slog hun flere børn ihjel, som hun havde lovet at tage i pleje. Et af børnene, en lille dreng, kvæler hun og efterlader i latrinen ved gartnerboligen på Assistens Kirkegården. 

- Politiet bliver jo involveret i den her sag, men vi er i 1916, og de kan ikke løse det. Så hun går jo fri, og det er derfor, hun kan fortsætte, fortæller han.

Men selvom der er barske fortællinger imellem, synes Ole Küpper, at det er vigtigt at genfortælle politiets historier, der på godt og ondt er en del af områdets fortælling. 

Rundvisningerne tager cirka halvanden time, og man kan både købe en enkeltbillet eller bestille en grupperundvisning, hvis man er flere, der gerne vil afsted sammen. 

Eks-betjentene har også skoleklasser med på rundvisningerne, og børnene spørger ofte:

- Har du skudt nogen? 

- Og jeg kan bare sige; Jeg har ikke skudt nogen. Og det er der jo ikke ret mange politifolk i Danmark, der har. 

Du kan se hele Oplev-programmet her: 

Vi spænder hjelmen og kører mountainbike i Hareskoven. På Nørrebro er vi med en pensioneret betjent på en byvandring med krimitema, og så skal vi spise japansk/koreansk-inspireret frokost på Et Cetera.
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik