Det er faktisk ret smart: Ørestad har fået sit eget renseanlæg

Nyt, lokalt renseanlæg håndterer beskidt regnvand fra Ørestads mest trafikerede veje


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hidtil har det beskidte vand skullet ud på en længere rejse, før det kunne blive renset. Fra kloakdækslerne i Ørested, ned i kloaksystemet, gennem byen og ud til renseanlægget på Lynetten.

Men nu har Ørestad fået sit eget, lokale renseanlæg, og dermed bliver forurenet regnvand fra de mest trafikerede veje i Ørested renset på stedet.

Og det nye renseanlæg er smart. Det bruger ikke strøm. Heller ikke kemikalier, og der er ingen lugtgener. Det er opfundet af forsker Marina Bergen Jensen fra Københavns Universitet.

- Rensningsfilteret er en grøn teknologi, der simulerer den rensning, der foregår i mulden i jordlagene. Når vandet løber ned fra vejene gennem riste, opsamler rørene i jorden det beskidte vand og kører det igennem filteret, inden det får lov at løbe videre ud i Naturpark Amager – nu renset for snavs, forklarer hun i en pressemeddelelse fra By & Havn, der sammen med HOFOR har stået for etableringen af det nye anlæg.

Marina Bergen Jensen fra Københavns universitet har opfundet systemet. Hun ses her sammen med projektleder Claus Mouritsen, HOFOR.
Marina Bergen Jensen fra Københavns universitet har opfundet systemet. Hun ses her sammen med projektleder Claus Mouritsen, HOFOR.
Foto: Hofor

I disse år pågår der et stort arbejde med at klimasikre byer kloden rundt. Og i vores del af verden er der udsigt til kraftigere regnvejr, der giver behov for hurtigt at få ledt vandet væk, så der ikke skabes lokale oversvømmelser.

Løsningen med at sende vand dels ud i Ørestads kanaler og dels i renseanlægget, og så videre til Amager Fælled afhjælper problemerne.

- I byudviklingen af Ørestad har vi fra start håndteret regnvandet, der falder på ”rene” flader som f.eks. tage eller cykelstier, lokalt. Og nu kan det beskidte vejvand også blive renset lokalt i Ørestad Syd. Det er et stort plus for klimasikringen,” siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn.

Man kan tydeligt se forskel på det rensede og det urensede overfladevand fra vejene.
Man kan tydeligt se forskel på det rensede og det urensede overfladevand fra vejene.
Foto: Hofor

Selve anlægget er nu etableret. Det ligger under Asger Jorns Allé i Ørestad. Oven på det skal der skabes en offentlig plads - og til sidst en trappe med beplantning, Den får opgaven med at ilte vandet, inden det ledes ud i det tilstødende naturområde, hvor fugle og andre vilde dyr får god gavn af det i Naturpark Amagers vådområder.

 
 
Foto: Hofor

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere