Perspektiv – Fatter du ikke, hvad jeg siger? Om sprogpsykologi

Forstår vi overhovedet, hvad vi siger til hinanden? Det prøver sprogpsykologer at finde svar på i første program af en ny runde Perspektiv på Lorry+ og tv2lorry.dk.

Selvom vi taler og skriver samme sprog, så er det langtfra sikkert, at vi har den samme forståelse af en fælles kommunikation. I faget sprogpsykologi forsøger forskere og studerende at finde ud af, hvordan mennesker, der taler eller skriver sammen, kan opnå en bedre fælles forståelse.

Og det er slet ikke så nemt, som det måske lyder. For vi ved jo reelt ikke, hvad andre tænker, når de skriver eller taler til os. Og vi ved ikke, hvordan de forstår det, vi siger til dem. 

Se hele Perspektiv - Fatter du ikke, hvad jeg siger? 

Min læge forstår mig ikke!

I første udsendelse af en ny omgang Perspektiv diskuterer sprogpsykologerne Jacob Thøgersen og Christina Fogtmann Fosgerau fra Københavns Universitet, hvad forståelse er for noget. Og hvorfor det er vigtigt at undersøge, hvad der sker i situationer, hvor mennesker forsøger at opnå en fælles forståelse.

De to forskere beskæftiger sig bl.a. med kommunikationen mellem læger og deres patienter. Her har de konkret forsket i samtaler om depression og angst, hvor lægen ikke bare kan tage en blodprøve eller en podning af halsen. Lægen skal her på baggrund af en samtale kunne forstå, hvordan patienten har det for at stille den rigtige diagnose og give den bedste behandling. 

Jeg forstår ikke brevene fra SKAT!

Når man skriver til andre, skal man være ekstra forsigtig i sine ytringer, fordi man ikke kan se, hvordan den anden forstår og reagerer på det, som man gerne vil sige eller kommunikere. Når man kommunikerer via skrift, kan man ikke som i samtale justere eller forklare, hvad man reelt mener, hvis den person, man kommunikerer med misforstår en.

quote Hvis vi på forhånd er bange for, hvad der vil stå i brevet, så er vi ikke altid klar til at tage imod beskeden.

 

Så en anden problematik, der bliver forsket i, er den skriftlige kommunikation fra det offentlige. For det kan godt være, at brevet, vi modtager fra SKAT, er skrevet i et klart og godt sprog. Men hvis vi på forhånd er bange for, hvad der vil stå i brevet, så er vi ikke altid klar til at tage imod beskeden. Så det er ikke bare ordene og sætningerne, der skaber den fælles forståelse, men også vores situation og forforståelse.

Sprogpsykologi i praksis

I programmet deltager to af deres tidligere studerende fra Sprogpsykologi, Louise Hallstrøm Abildgaard og Helle Bro Groth. De arbejder begge to med forståelse – henholdsvis med hvordan læger og patienter forstår stress, og hvilken betydning forståelse har i læringssituationer.

Hvordan sætter man diagnosen stres. Og hvordan sætter folk, der er ramt af stres, ord på følelsen? Meget kommunikation mellem patient og sundhedsprofessionelle kan gå galt, når vi taler om begrebet stres.

Hør også hvordan undervisning blive bedre, hvis underviseren er opmærksom på, hvordan han eller hun forstår sig selv.

Vidensprogrammet Perspektiv på Lorry+

Er du nysgerrig på livet og verden omkring dig, så se med når TV 2 Lorry og Københavns Universitets Humanistiske Fakultet sætter gang i en ny omgang Perspektiv.

Perspektiv er et vidensprogram, hvor to forskere i samtale med hinanden fortæller dig, om den nyeste viden indenfor netop deres forskningsfelt.

De ved rigtig meget, og nu deler de deres viden med dig! Nyt program og emne hver tirsdag - første gang kl.19.55. Se det på TV 2 Lorrys egen tv-kanal, Lorry+ og på tv2lorry.dk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik