13-14-årige piger: Normalt at modtage "dickpics" fra voksne

Piger mellem ni og 17 år modtager i stor stil videoer og billeder fra voksne, der viser deres kønsdele.

Forestil dig, at du er 13 år og sidder på dit værelse hjemme hos mor og far. Du har mobilen i hånden og bladrer som tusind gange før med tommelfingeren igennem beskeder på diverse sociale medier, hvor du holder dig opdateret, både for at sikre dig, at du ikke er uden for fællesskabet i klassen, fodboldholdet og vennekredsen generelt, og for at udvide din vennekreds og møde andre unge. 

Du ser, at du har fået en venneanmodning fra en person, der også er venner med flere andre af dine venner. Du accepterer anmodningen for at se, hvem det er. 

Personen skriver ”hej”. Du skriver ”hej” tilbage. Og så får du en video-besked, som du åbner – en videobesked, der viser et nærbillede af en penis, som en – tilsyneladende – voksen mandehånd gnider frem og tilbage på. 

Den slags scenarier er langt fra usædvanlige for mange piger i teenagealderen i dag.

quote Det sker relativt tit. Jeg føler, at det er ret normalt

Johanne Frederikke Nøhr Hesdorf, 14 år.

Ret normalt at modtage ”dickpics”

Både som journalist og som far blev jeg selv temmelig chokeret over at opdage, at min egen datter, Laura Dalgård, der er 13 år og går i 8. klasse, flere gange har oplevet netop det. 

Derfor tog jeg en snak med hende og med en af hendes veninder, Johanne Frederikke Nøhr Hesdorf på 14, for at blive klogere på fænomenet og omfanget. Og det er åbenbart stort, hvis man spørger de to piger.

- Jeg har nok oplevet det en 7-8 gange i alt. Det er ret klamt og ulækkert at se på, og jeg forstår ikke rigtig, hvad det er der gør, at man vil sende sådan noget, fortæller Laura.

Hun fortæller, at hun selv sletter både videoer og billeder, så snart hun har modtaget dem. Men for at jeg kan forstå, hvad det er pigerne modtager, hjælper hun mig med at finde frem til en video, som en af hendes veninder for nylig har modtaget, og som viser netop det, jeg har beskrevet ovenfor. 

Johanne ved ikke præcis, hvor mange hun har modtaget, men hun understreger, at det er flere end ti i hvert fald.

- Det sker relativt tit. Jeg føler, at det er ret normalt, at det sker, siger hun. 

Og understreger samtidig, at hun også synes, at det er meget underligt, at nogen overhovedet kan finde på at sende den slags billeder.

Ifølge en undersøgelse som Rambøll sidste år lavede for Red Barnet, så har 19 procent af pigerne i aldersgruppen 9 til 17 år oplevet at ”Modtage private/intime billeder eller videoer, som de ikke havde lyst til at se”, som det hedder i undersøgelsen. For drengenes vedkommende er tallet syv procent. 

Laura og Johanne er ret sikre på, at mange af dem, der sender billeder og video, er over 18 år. Laura fortæller, at flere af hendes veninder også har skrevet til afsenderne og på den måde fået bekræftet, at de er ældre.

Og generelt er det noget, som Red Barnet hører meget om, for eksempel i SletDet Rådgivningen, fortæller Carina Ringive, der er ekspert i krænkelser af børn, og selv arbejder i SletDet Rådgivningen.

- Vi taler med mange børn og unge, som oplever den her uønskede kontakt fra voksne, og det kan opleves som enormt krænkende, at man modtager intime billeder, som man ikke har bedt om, siger hun.

quote I starten syntes jeg, at det var lidt pinligt, at jeg havde modtaget det, og jeg følte mig sådan lidt skyldig på en måde

Johanne Frederikke Nøhr Hesdorf, 14 år

Fortæller det ikke til de voksne

Carina Ringive kan også fortælle, at det er meget normalt, at de unge ikke fortæller deres forældre om de grænseoverskridende billeder og video. Det sker blandt andet, fordi de er bange for at få frataget adgangen til de sociale medier, der er så vigtige i deres daglige kommunikation med vennerne.

- Mange af de børn og unge vi taler med i SletDet Rådgivningen, de tænker, at det er deres egen skyld, at de har modtaget det her indhold, og de kan også være enormt flove over, at de er endt i den her situation. Og der er det vigtigt som forældre at vide, det aldrig er barnets skyld, og det er også helt normalt at være seksuel, det tænker jeg er udgangspunktet, hvor der kan være nogle misforståelser, siger Carina Ringive.

Min datter, Laura, har heller ikke fortalt noget, før jeg selv spurgte til det. Hun har efter eget udsagn bare slettet billederne og videoerne, de cirka 8 gange hun har modtaget den slags, og så har hun blokeret afsenderen i Snapchat. Og heller ikke veninden Johanne har inddraget sine forældre.

- Altså i starten syntes jeg, at det var lidt pinligt, at jeg havde modtaget det, og jeg følte mig sådan lidt skyldig på en måde, og så fortalte jeg det bare ikke, og så blev det sådan mere og mere normalt, og så var det bare sådan, fortæller Johanne.

- Lige til at starte med, der blev man måske lidt chokeret, og så følte man ikke lige for at sige det. Og så efterhånden var det lidt mere normalt, og så var det ikke fordi man følte, at det overhovedet var nødvendigt, supplerer Laura.

quote Vi kan godt være rigtig bange for, at der sker en normalisering af at modtage skadeligt indhold, at det bare er den nye hverdag, og det skal det ikke være

Carina Ringive, Red Barnet

Forældre skal tage det alvorligt

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg som far ikke havde den fjerneste idé om, at det her foregik i det omfang. Jeg har selv snapchat, og taler ofte med Laura om både sikkerhed på nettet og om, at hun skal komme til mig, hvis hun oplever noget ubehageligt. Så jeg er nødt til at spørge nogle eksperter, om jeg er den eneste forælder til en teenager, der har misset den her udvikling.

- Du er langt fra alene. Vi taler i Red Barnets SletDet-Rådgivning med mange forældre, der føler en stor afmagt og vrede – også mod dem selv. De tænker også: ”Har jeg opdraget mit barn godt nok. Er det mig, der har misset noget her?”, trøster Carina Ringive mig.

Ulovligt at sende

Men det er vigtigt at få opbygget et forhold, hvor de unge tør komme til forældrene med deres oplevelser, for der er faktisk tale om ulovligheder, som bør meldes til politiet, lyder det fra Flemming Kjærside, der er politikommissær hos Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

- Det er desværre noget vi ser en del af. Det er det som vi kalder for ”dickpics”, altså især mænd, som fremsender billeder af deres kønsorgan.

Skal man anmelde det, hvis man opdager, at ens børn har fået det?

- Ja, det skal man da, man skal ikke finde sig i at modtage den slags, lyder svaret prompte fra Flemming Kjærside.

Ifølge politikommissæren kan det både være ulovligt, fordi der er tale om blufærdighedskrænkelse, når man sender intime billeder til personer, der ikke har bedt om at modtage dem. Men der kan også være tale om ulovlig deling af andres intime billeder, hvis det for eksempel viser sig, at det slet ikke er afsenderen selv, der er på optagelsen.

Frygter normalisering

Og så er det også en vigtig pointe, at de unge skal undlade at dele videoer og billeder med andre. For det kan også være ulovligt.

- Hvis du får tilsendt noget, du ikke har bedt om, jamen så vil politiet ikke komme efter dig. Men hvis du sender det videre, så kan du faktisk også være med til at krænke blufærdigheden hos nogle, forklarer Flemming Kjærside.

Hos Red Barnet lægger de også stor vægt på, at de voksne tager situationen seriøst, hvis de hører om, at deres børn modtager grænseoverskridende videoer eller billeder.

- Vi kan godt være rigtig bange for, at der sker en normalisering af at modtage skadeligt indhold, at det bare er den nye hverdag, og det skal det ikke være, siger Carina Ringive.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik