193 læger tjente millioner på særlige coronamails - men så fattede regioner mistanke

En lang række lægeklinikker i Region Hovedstaden har modtaget beløb på op mod en halv million kroner, som de ikke var berettiget til.

9.196.877 kroner. 

Så mange penge har en række lægeklinikker i Region Hovedstaden uberettiget modtaget for at sende særlige coronamails.

Det viser tal fra Danske Regioner, som TV 2 har fået aktindsigt i. 

Under coronapandemien kunne praktiserende læger modtage et honorar på knap 46 kroner for hver mail, de sendte ud til en patient med et negativt coronasvar - den såkaldte ydelse 4484. 

Lægerne skulle dog kun sende en mail i de tilfælde, hvor de vurderede, at der var et særligt fagligt belæg for det, da patienterne selv kunne finde svaret på deres coronatest på sundhed.dk. 

Aftalen om ydelsen blev indgået mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner. 

Men efter tre måneder kunne de se, at ydelsen blev brugt for hyppigt, og PLO sendte derfor en løftet pegefinger ud til lægeklinikkerne og understregede reglerne for brugen af ydelsen. 

Det virkede dog ikke, så blot ni måneder efter, at ydelsen blev indført, blev aftalen opsagt, da regionerne kunne konstatere, at ydelsen blev misbrugt at mange læger. 

- Ydelsen er blevet brugt på en uhensigtsmæssig måde, på en måde, som ikke var meningen, siger Heino Knudsen (S), formand for Løn- og praksisudvalget i Danske Regioner, til TV 2. 

Ni millioner til 193 klinikker

Ifølge tallene fra Danske Regioner nåede regionerne at honorere 1100 læger for i alt 539.000 mails på landsplan. Det betyder, at lægerne til sammen fik udbetalt 27,1 millioner kroner for ydelsen. 

Halvdelen af det beløb - 13 millioner kroner - har 440 lægeklinikker i Region Hovedstaden modtaget. 

Nu, to år senere, er alle fem regioner færdige med at inddrive de beløb, som lægerne uretmæssigt har modtaget. 

I Region Hovedstaden har 193 lægeklinikker betalt omkring ni millioner kroner tilbage. Dermed sidder lægeklinikkerne tilbage med en gevinst på fire millioner kroner, som ikke er blevet inddrevet. 

- Mange lægehuse har alene sendt tusindvis af svar. Det kræver en vis systematik. Ordlyden for ydelsen var ganske klar. Uden konkret grund, ingen afregning. Der skulle altså være en konkret grund alle 539.000 gange, ydelsen blev afregnet. Jeg finder det usandsynligt, at der har været konkret grund med så massivt et omfang, siger sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet, til TV 2.  

Ifølge Kent Kristensen kræver det en gennemgang af samtlige mails for at fastslå, om lægerne er berettiget til de millioner, som ikke er blevet tilbagebetalt. Det har Danske Regioner ikke gjort - eller tænkt sig at gøre. 

- I den ideelle verden havde vi selvfølgelig gennemgået hver enkelt mail, men det ville koste rigtig mange penge at gennemgå mere end en halv million mails, siger Heino Knudsen til TV 2. 

I stedet blev Danske Regioner og PLO enige om at fastsætte en grænse for, hvor mange mails om dagen, lægeklinikkerne måtte afregne. De lægeklinikker, der har modtaget penge for flere mails end det fastlagte antal, har skullet betale pengene tilbage. 

Heino Knudsen medgiver derfor, at regionerne ikke ved, om de har indkrævet det rigtige beløb. 

En misforståelse

TV 2 Kosmopol har kontaktet de tre lægeklinikker i Region Hovedstaden, der har modtaget flest penge for coronamails. 

En af lægeklinikkerne er vendt tilbage på vores henvendelser.

Det drejer sig om Lægerne på Strøget, der ligger i København. De fik udbetalt 405.000 kroner for at sende knap 9.000 mails - svarende til 43 mails om dagen. 

Lægeklinikken har betalt 378.000 kroner tilbage. 

"Ydelse 4484 blev indført på et tidspunkt, hvor der på grund af Covid-19 meget ofte kom nye instrukser og retningslinjer. Vi misforstod desværre brugen og troede, ydelsen skulle anvendes til al kommunikation om Covid-19. Det er mit ansvar, at der blev sendt en forkert instruks ud til vores ansatte, og det beklager jeg," skriver læge Alexander Tetzlaff fra Lægerne på Strøget i en besked til TV 2 Kosmopol:

"Da vi i efteråret 2020 af PLO blev gjort opmærksom på, hvordan ydelsen skulle bruges, ændrede vi straks praksis, og vi kontaktede Region Hovedstaden med at ønske om at tilbagebetale ydelserne."

"Vi har nu indført en procedure i klinikken, hvor nye ydelser ikke tages i brug, uden aftaleteksten er gennemlæst af mindst to læger, som er enige i brugen."

PLO's formand, Jørgen Skadborg, ønsker ikke at stille op til interview med TV 2, men skriver i en mail: 

"Under corona-pandemien, i en meget presset situation, indgik vi desværre en aftale med Danske Regioner, der var uklar. Derfor misforstod en del læger, hvornår de skulle bruge den pågældende ydelse," skriver han: 

"Jeg er ærgerlig over forløbet, som vi i PLO har taget ved lære af - vi indgår ikke en tilsvarende, uklar aftale en anden gang. Og vi arbejder for, at der aftales et mere enkelt honorarsystem for de praktiserende læger med færre koder og færre typer af honorarer. Det vil mindske forkert brug af overenskomstens ydelser."

TV 2 Kosmopol har desuden forsøgt at få en kommentar fra PLO Hovedstaden. De henviser til det ovenstående skriftlige svar. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik