Annas budskab til os alle og politikere: Stop fordomme og flere penge til psykiatrien

Den er både ment som et opråb til hele den danske politikerstand om at få fingeren ud og tilføre området flere penge, men også et opråb til befolkningen generelt om at gøre op med stereotyperne om psykisk sygdom. Om få dage udkommer bogen Superskurk, som er forfatter Anna Juuls personlige beretning om livet med psykisk sygdom.


Siden teenageårene har hun kæmpet med psykisk sygdom og gør det fortsat.

- Det spændende ved min diagnose er, at jeg kan have det på rigtig mange forskellige måder. Og være langt ude på rigtig mange forskellige måder. Jeg kan bedst beskrive det som en form for frustration. Og en desperation over at det bare ikke bliver bedre. En dyb sorg, siger Anna Juul.

Anna Juul er uddannet manuskriptforfatter, har tidligere udgivet en roman og en digtsamling, og har både skrevet og spillet hovedrollen i en tv-serie. 

Og så er hun særlig kendt for at være en markant debattør, når det handler om psykisk sygdom.

quote Find fucking inspiration på et hospice, hvor man har forsøgt at indrette sig, så det er rart at være der, selv om det er folk, der skal dø. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så nederen at være indlagt på en psykiatrisk afdeling. Det er forfærdeligt, maden er dårlig, værelserne er dårlige, fællesbade og fællestoiletter – det er så ulækkert, det hele.

Anna Juul, forfatter

Da snakken på et tidspunkt falder naturligt ind på brugen af medicin, kaster Anna et hurtigt blik ud af vinduet fra taglejligheden, som ligger i hjertet af Frederiksberg, inden hun går ud på badeværelset, hiver en skuffe i et større badeværelsesmøbel ud, og begynder at remse op.

- Det er en samling af alle mine piller gennem årene. Der er noget antipsykotisk medicin her, en anden form for antipsykotisk medicin her. Her er noget stemningsskabende medicin, og her en tredje form for antipsykotisk medicin. Her er der noget beroligende eller en sovepille, det kan jeg ikke huske, siger hun.

quote Jeg oplever i hvert fald tit, at der er nogle meget stereotype forestillinger om, hvordan man er en rigtig psykisk syg. At det er sådan noget med, at man står på Sankt Hans Torv i badetøfler og taler i tunger, og er helt væk fra dørtelefonen. Og der tror jeg bare, at det er et forsøg på at sige, at det her ser ud på helt vildt mange forskellige måder. Og at det grundlæggende kan være din mor, din far, din kollega, din søster søster, din datter, som kæmper – og som kæmper hårdt, for overhovedet at være her

Anna Juul, forfatter

- Faktisk har jeg haft fuld plade i psykiatrien. Jeg tror, jeg har haft alle psykiatriske diagnoser, der findes. Men det, de er endt med nu, er en diagnose, der hedder skizoaffektiv, som betyder, at man også har fået bingo ved både at være skizofren og bipolar på samme tid.

Frustration endte i en bog

Psykisk sygdom som eksempelvis depression, angst og skizofreni kaldes også den skjulte folkesygdom.

En sygdom, som knap 600.000 danskere – eller hvad der svarer til hver 10. af os – lider af i et eller andet omfang.

- Der er ret mange ting, som jeg er pissesur over, men hvis man skal koge det helt ned, så oplever jeg, at man i rigtig mange år – og også i alle de år, hvor jeg har været syg – er der blevet snakket om, at psykiatrien er udsultet, og hvor forkasteligt det er. Samtidig sker der det, at der et par gange om året kommer de frygteligste ting ud, og der er bare ikke rigtig sket noget, lyder det fra forfatteren.

Titlen Superskurk henviser til den opfattelse af sig selv, Anna Juul levede med i årevis.

Fra bogen Superskurk

"Mit navn er Anna Juul, og jeg har skrevet Superskurk til dig, der simpelthen også bare har gennemskuet, at psykisk sygdom snart kommer til at fucke samfundet fuldstændig op, og derfor tænker, at man måske skulle overveje at gøre noget, inden det går helt galt, og derfor er liiiidt træt af, at det, vi snakker om, er, at en pakke Lurpak nu koster sådan dér 28 kroner, selvom der ellers lige var et vindue til at tale om psykiatrien, efter at en psykisk syg mand skød og dræbte tre mennesker i Field’s. Måske er du liiiidt træt af, at smør til rimelige priser er need to have, mens et rimeligt liv åbenbart er mere sådan nice to have."

- Jeg var et dårligt menneske, og derfor fortjente jeg de ting, der skete for mig. Men mens jeg skrev bogen – jeg ved ikke præcis hvornår, skete der det, at jeg en eller anden dag kiggede mig i spejlet, og så var jeg sådan lidt, ved du hvad, du er ikke et specielt dårligt menneske, du er heller ikke noget kanon godt menneske, du er sådan et rimeligt standard menneske, som ikke har fortjent de ting, der er sket for mig. Og det tænker jeg grundlæggende, gælder de fleste. Jeg har til gode at møde ret mange mennesker, som jeg vil klassificere som decideret dårlige mennesker, siger Anna.

Anna Juul har gentagne gange selv været indlagt på psykiatriske afdelinger. Foto:  Morten Spuhr, TV 2 Lorry
Anna Juul har gentagne gange selv været indlagt på psykiatriske afdelinger. Foto: Morten Spuhr, TV 2 Lorry

Uden at røbe ret meget ender bogen med, at Anna Juul prøver nye roller af sig selv som antihelt. 

Bliver bevidst om, hvor meget der er at kæmpe for. 

Og hvor meget, hun i forvejen kæmper for.

quote Allerede i september 21 stod Magnus Heunicke og sagde undskyld for, at der ikke var blevet implementeret den her psykiatriplan, som man ellers var gået til valg på I 2019. Og så gik der stadigvæk et år, før man ligesom indkaldte til forhandlinger om psykiatrien klokken 10 minutter I valgkamp, og forhandlede en ret uambitiøs aftale på plads

Anna Juul, forfatter

- Superskurk indeholder både et politisk budskab og et personligt budskab. Hvad enten det er politikere I kommunerne, i regionerne eller på Christiansborg, så er det politiske budskab i høj grad: Få nu fingrene ud af røven, tilfør flere penge, gør et eller andet! Find fucking inspiration på et hospice, hvor man har forsøgt at indrette sig, så det er rart at være der, selv om det er folk, der skal dø. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så nederen at være indlagt på en psykiatrisk afdeling. Det er forfærdeligt, maden er dårlig, værelserne er dårlige, fællesbade og fællestoiletter – det er så ulækkert, det hele, siger Anna og fortsætter,

- På et tidspunkt i bogen skriver jeg, at Magnus Heunicke (A) allerede i september 2021 stod og sagde undskyld for, at der ikke var blevet implementeret den her psykiatriplan, som man ellers var gået til valg på I 2019. Og så gik der stadigvæk et år, før man indkaldte til forhandlinger om psykiatrien klokken 10 minutter I valgkamp og forhandlede en ret uambitiøs aftale på plads, siger hun

Det er dog langtfra kun politikere, som bogen retter skytset mod.

Befolkningen generelt bør også kaste et kritisk blik på sig selv i spejlet, mener Anna.

- Jeg oplever i hvert fald tit, at der er nogle meget stereotype forestillinger om, hvordan man er en rigtig psykisk syg. At det er sådan noget med, at man står på Sankt Hans Torv i badetøfler og taler i tunger og er helt væk fra dørtelefonen. Og der tror jeg bare, at det er et forsøg på at sige, at det her ser ud på helt vildt mange forskellige måder. Og at det grundlæggende kan være din mor, din far, din kollega, din søster, din datter, som kæmper – og som kæmper hårdt, for overhovedet at være her, slutter Anna. 

Superskurk udkommer fredag d. 13. januar

Fra bogen Superskurk

"Mit navn er Anna Juul, og jeg har skrevet Superskurk til dig, der måske ikke selv er mørket, men kender nogen, der er, som du er nødt til at hjælpe, fordi velfærdsstaten ikke gør det."

"De ved ikke, hvad jeg er i stand til, de kender ikke mine kræfter, der er mørke, fordi jeg ved min fødsel indgik en pagt med Satan. Jeg fik det store mørke, og han fik fred nede i Helvede, men lige før jeg tog op på planeten Jorden for at gøre dårligt, fortalte han mig, at jeg nok skulle forvente, at universet ville give lidt igen."Vis mere
20010508-115334-1-1920x1303we

Begyndte i kassen og endte som direktør:
”En Irma-ansat er noget helt særligt”

Visionsskitse 2

Kæmpe tunnelprojekt vokser:
Nu er der også store planer for Bispeengbuen og Ladegårdsåen

Vis mere