Det ringer vi til 1813 om i julen

Akuttelefonen 1813 får rigtig mange henvendelser i julen - primært snot og snue - men også enkelte julespecifikke opkald bliver besvaret. Du skal IKKE ringe med milde symptomer på coronavirus, lyder opfordringen.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Læger og sygeplejersker på Akuttelefonen 1813 har i år taget telefoner som aldrig før. Men det er først nu - når julefreden sænker sig - at telefonerne for alvor bliver rødglødende på Region Hovedstadens akuttelefon.

Julen, hvor de praktiserende læger er lukkede, har altid været den travleste tid på året for 1813-centralen i Ballerup. Sidste år skabte det blandt andet meget lange ventetider. Og i år kan coronapandemien gøre det hele endnu mere hektiskt.

For der vil ringe borgere med spørgsmål om coronavirus, og derfor er opfordringen fra enhedschef i Akuttelefonen 1813, Marie Baastrup klar: 

- Borgere, der har lette og milde symptomer, behøver ikke at ringe. De skal blive hjemme, booke en test og søge viden om coronavirus på blandt andet Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

quote Borgere, der har lette og milde symptomer, behøver ikke at ringe. De skal blive hjemme, booke en test

Marie Baastrup, enhedschef i Akuttelefonen 1813, om borgere med milde symptomer

Men har man symptomer, man ikke mener, man kan klare hjemme, skal man ringe til 1813, understreger enhedschef, Marie Baastrup.

- Det er rigtig vigtigt, at vi får talt med dem, der er alvorligt syge, siger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Marie Baastrup, enhedschef i Akuttelefonen 1813
Marie Baastrup, enhedschef i Akuttelefonen 1813
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

Snot og snue - og lidt ondt i maven

Men selv uden coronavirus er der i forvejen nok at se til i julen for sygeplejersker og læger på Akuttelefonen 1813, hvor der ved juletid er kaldt så meget personale ind, at der faktisk ikke er plads til dem.

Og hvad er det så, vi borgere i Region Hovedstaden ringer til 1813 om i juledagene?

- De ringer med almen sygdom, snot, snue, feber og børn der hoster. Det er det generelle billede. Og så har vi alle vores kronisk syge borgere, som også kan blive dårlige henover julen. Folks egne læger har jo lukket, så det er os, man ringer til, hvis man har behov for at blive vurderet af en læge, siger Marie Baastrup.

Når andestegen serveres juleaften og karrysildene lokker i de efterfølgende dage, kan det også hænde, at folk får så meget at spise, at de må kontakte 1813. Men det hører faktisk til sjældenhederne - især i år, hvor corona-restriktoner har aflyst mange julefrokoster, forklarer Marie Baastrup.

Artiklen fortsætter efter grafen...

- Der har jo altid været talt om, at folk overspiser i julen, men det er nu ikke noget, der fylder væsentligt for os. Vi har nogle enkelte, der tager godt for sig af retterne og får ondt i maven. Så sørger vi for at hjælpe dem med nogle gode råd, og så er der nogle enkelte, der bliver så dårlige, at de skal ind og ses af en læge, siger Marie Baastrup.

Langt de fleste med ondt i maven kan dog blive hjemme på sofaen og pleje sig med gode råd om at hvile, drikke vand og at holde sig fra de mest fedtholdige retter de næste par dage, lyder det fra enhedschefen i 1813.

quote Der har jo altid været talt om, at folk overspiser i julen, men det er nu ikke noget, der fylder væsentligt for os

Marie Baastrup, enhedschef i Akuttelefonen 1813

Tidligere har det været fremme, at julemad førte til, at flere folk skulle indlægges efter at have fejlsynket eksempelvis et stykke flæskesteg, fået forstoppelse eller et galdestensanfald. Men det billede kan Marie Baastrup ikke genkende i dag.

Bekymret for de gamle

Til gengæld kan 1813 i juledagene se, at flere pårørende ringer, fordi de er bekymrede for deres ældre familiemedlemmer.

- De ringer, fordi de synes, der er noget, der skal tages hånd om. Man tager sig godt af hinanden i julen, og det er der, man er sammen og ser, at oldemor ikke har det så godt, som hun plejer, siger Marie Baastrup.

Alt i alt er der dog ikke forskel på antallet af indlæggelser i julen. I juletiden er der faktisk flere opkald end normalt, som kan håndteres over telefonen.

Du kan læse mere om, hvordan 1813 har rustet sig til den travle jul her. 

Indslag fra sidste år ved juletid, da der var massiv ventetid på Akuttelefonen 1813.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol

Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
elcykler

Kommune bruges i svindelnummer: Nu advarer politiet

Johan Olsen på scenen

Han kalder det sit livs vigtigste album - alligevel var han tæt på at takke nej til rollen

Vis mere