Efter seks dage afventer Ida stadig resultatet af corona-test

Efter seks dage har en ansat på plejehjem fortsat ikke fået svar på test for corona. Region Hovedstaden erkender for lang ventetid, men regner med at være oppe i gear i den kommende uge.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Seks dage efter at være blevet testet for coronavirus venter Ida Grytter fortsat på svar fra prøven.

Siden søndag i sidste uge, hvor hun tidligt om morgenen i et telt på parkeringspladsen foran Bispebjerg Hospital i København blev podet, har hun flere gange dagligt logget på sin sundhedsprofil i håb om at få afklaring.

Men hver gang uden held.

- Det har været en hård uge med meget bekymring og uvished. Jeg har været nervøs for, om jeg kunne gå på arbejde og aflevere mine børn i daginstitution, siger hun til TV 2 Lorry.

Nogle dage inden testen, fredag samme uge, havde 31-årige Ida Grytter fra Ballerup kontaktet sin læge og fortalt om symptomer som ondt i halsen, træthed og en følelse af at være sløj.

Blandt andet fordi Ida Grytter arbejder i sundheds- og ældresektoren på et plejehjem, valgte hendes læge at henvise hende til at blive testet for corona.

Næste ledige testtidspunkt var to dage senere, søndag morgen.

Selvom hun i løbet af lørdagen havde fået det bedre, valgte hun at møde op til testen på det aftalte tidspunkt. Ikke mindst for at få afklaring på, hvorvidt hun kunne gå på arbejde på plejehjemmet. Selve testen var hurtigt overstået, fortæller Ida Grytter.

- Efter testen får jeg et brev i hånden med info. Her står der blandt andet, at man kan forvente svar inden for tre dage, men der stod også, at man kan gå på arbejde to dage efter symptomophør. Det var lidt forvirrende, synes jeg.

Mandag valgte Ida Grytter at blive hjemme fra arbejde, men efter samtale med sin chef, og fordi hun havde været uden symptomer siden lørdag, tog hun tirsdag på arbejde.

Siden har hun ventet og ventet og ventet på svar.

Borgere i Region Hovedstaden oplever flere dages ventetid på svar på test for coronavirus.
Borgere i Region Hovedstaden oplever flere dages ventetid på svar på test for coronavirus.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Læger retter kritik af lang ventetid

Ida Grytter er ikke den eneste, der efter en test på Bispebjerg Hospital har ventet længe – og nok også for længe – på svar.

Onsdag skrev Jyllands-Posten om en kvinde fra Østerbro i København, der ligesom Ida Grytter arbejder med sundhedsudsatte borgere og ligesom Ida Grytter måtte vente dagevis på svar. Mens kviden fik svar efter fem dage, er Ida Grytter nu på sjette dag i afventede position.

Til avisen luftede formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Anders Beich, sin frustration over, at analyseapparatet ”tilsyneladende slet ikke kan følge med” de politiske ambitioner om at teste mange.

- Det er simpelt hen ikke i orden, at man skal vente i op til fem dage på at få svar, for så kan testen faktisk ikke bruges. Den er et øjebliksbillede, og når der går dagevis, kan patienten jo for eksempel have udviklet covid-19 og være blevet testet positiv i ventetiden, udtalte han.

Regner med hurtigere svar i næste uge

I Region Hovedstaden erkender Sundhedsudvalgets formand, Christoffer Buster Reinhardt (K), at ventetider på op mod en uge ikke er tilfredsstillende.

- Vi bruger alle tænkelige muligheder, og personalet løber så hurtigt de kan. Det er alle mand på dæk for tiden. Men det er klart, at når der skrues rigtig meget op for antallet af tests, så kræver det pludselig noget mere af det bagvedliggende system. En ting er at tage testen, men noget andet er at få den analyseret, siger han til TV 2 Lorry. 

På sin hjemmeside meddeler regionen i en besked fredag, at der kan for tiden kan opleves ventetid på mere end 48 timer.

For 11 dage siden – den 21. april – annoncerede Sundhedsstyrelsen en ændring i retningslinjerne for, hvor mange der skal testes for coronavirus. Med den nye teststrategi vil myndighederne teste langt flere borgere med selv milde symptomer.

I sundhedsvæsenet har den ændrede strategi betydet, at man har skullet håndtere en markant større arbejdsopgave fra den ene dag til den anden, forklarer Christoffer Buster Reinhardt.

- Det er vigtigt, at man få et svar hurtigt, og det er også det, vi arbejder benhårdt efter. Men vi har flerdoblet antallet af tests uden at få yderligere forberedelsestid til at facilitere det, siger han.

Formanden regner dog med, at de lange ventetider på prøvesvar snart er nedbragt.

- Der bliver knoklet benhård på at få bragt ventetider ned. Jeg regner med, at vi i den uge, vi går ind i, kommer ned på under 24 timers ventetid på svar, siger Christoffer Buster Reinhardt (K).

Men for Ida Grytter hjælper den udmelding lige lidt.

- Meningen med at teste folk er vel at få et her-og-nu-billede. Men hvad så, når svarene kommer så sent? Så giver det jo ikke et her-og-nu-billede, men snarere et billede af, hvordan det var for en uge siden. Og det kan jeg jo ikke bruge til noget nu, siger hun.

Lørdag morgen er hun blevet testet for coronavirus endnu en gang. Det skete sammen med andre kollegaer fra ældreplejen. Så nu venter hun altså på svar fra to forskellige prøver.

- Måske får jeg svar på prøven fra i dag, før jeg får svar på den snart en uge gamle prøve. Det ville ikke overraske mig, siger hun.Vis mere
MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Skoletoilet Rådmandsgade Skole

Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler:
På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Vis mere