Ellen Trane vil have fuldtids-sygeplejersker - Sygeplejeråd har forbehold

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterede fredag et nyt sundhedsudspil, som hører til sundhedsreformen. Sygeplejeråd er positive, men pengene skal følge med.

I kølvandet på den sundhedsreform, som statsministeren præsenterede onsdag, har sundhedsminister Ellen Trane Nørby, Venstre, fredag præsenteret et udspil ved navn "Flere hænder og større arbejdsglæde".

Ud over at indeholde en række initiativer, som skal gøre det mere attraktivt for yngre læger at blive praktiserende læger i landets yderområder, lægger udspillet også op til at få sygeplejerskerne til at arbejde mere. 

Ifølge sundhedsministeren arbejder omkring halvdelen af landets sygeplejersker hospitalsvæsenet i dag på deltid.

I den forbindelse udtalte hun på pressemødet:

- Målet er ikke at få alle sygeplejesker til at arbejde fuld tid. Men kan man få dem til bare at arbejde en time mere om ugen, vil det frigøre 1.000 ekstra sygeplejesker, sagde hun.

Positiv, men med forbehold

Den udmelding er kredsformand i Hovedstaden hos Dansk Sygeplejeråd, Vibeke Westh, positiv overfor, men ikke uden forbehold.

- Vi er meget enige med Ellen Trane om, at vi skal have det tal op, siger kredsformanden. 

- Men det kræver både, at Ellen Trane sørger for, at der er bedre normeringer - fagligt forsvarlige normeringer - og så også at der kommer nogle lønkroner til de sygeplejersker, der skal ind og have nogle flere vagter, siger hun.

 

Ifølge Vibeke Westh er der flere årsager til de mange deltidsansættelser.

Blandt andet beretter hun om et arbejdsmiljø, der nogle steder er så presset, at sygeplejerskerne ikke vurderer, de kan holde til en fuldtidsansættelse.

Andre steder er problemet ifølge kredsformanden, at ledelsen har lettere ved at få en normering til at hænge sammen ved at tilbyde flere deltidsansættelser. 

Fokus skal være på arbejdsvilkår

Derfor håber Vibeke Westh også, at ministeren vil fokusere mere på sygeplejerskers arbejdsvilkår og mindre på tiden.

- Vi har arbejdet målrettet på at sikre, at arbejdsvilkårene er i orden, for lige så snart sygeplejerskerne mener, de arbejder fagligt forsvarligt, så bliver arbejdsglæden også meget bedre.

- Så det er det, Ellen Trane også skal satse på. Ikke bare at få sygeplejersker op i tid, men at få sikret nogle ordentlige faglige rammer, så vi kan udføre arbejdet sammen med alle de andre faggrupper, vi er en del af i sundhedsvæsenet.

Udover at få sygeplejersker til at arbejde mere ønsker regeringen også at uddanne flere sygeplejersker i de kommende år og at lade sygeplejersker håndtere flere opgaver selvstændigt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik