Farvel og tak: Region dropper kinesiske overvågningskameraer

Frygt for, at det kinesiske styre kan risikere få adgang til videooptagelser får Region Hovedstaden og Frederiksberg Kommune til at tage affære.

Region Hovedstaden har besluttet at stoppe indkøb af kinesiske overvågningskameraer fra producenten Hikvision på baggrund af en ny sikkerhedsvurdering.

Det fremgår af et politikersvar til regionsrådsmedlem Thomas Rohden (R), der også er formand for foreningen Dansk Kina Kritisk Selskab, som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Ligeledes vil Region Hovedstaden afvikle de nuværende kameraer fra Hikvision, såfremt de ikke kan opnå de nødvendige sikkerhedsopgraderinger.

Thomas Rohden skriver i en skriftlig udtalelse til TV 2 Lorry, at han er tilfreds med, at Region Hovedstaden nu stopper med at indkøbe kinesisk producerede overvågningskameraer.

- Jeg har i lang tid forsøgt at råbe op om bagdøre i Kinas overvågningsteknologi, så jeg er selvfølgelig meget glad for, at mine opråb endelig er blevet hørt. Vi skal selvfølgelig ikke acceptere, at den kinesiske stat i samarbejde med et militærkonglomerat kan få adgang til overvågningskamera i Danmark.

Beslutningen i Region Hovedstaden kommer på baggrund af længere tids offentlig debat om kameraer fra den kinesiske producent Hikvision.

Frederiksberg stopper indkøb

Beslutningen falder samtidig med, at Magistraten på Frederiksberg mandag aften besluttede at droppe fremtidige indkøb af kameraer fra de kinesiske leverandører Hikvision og Dahua.

Det oplyser De Konservatives Anders Storgaard til TV 2 Lorry.

Kina-kritikeren Anders Storgaard havde i sin tid selv stillet medlemsforslaget, der nu er mundet ud i beslutning.

- Vi har været alt for naive i alt for mange år i forhold til Kina og deres interesse i at overvåge her, har Anders Storgaard (K) tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Den konservative kommunalpolitiker havde håbet på, at Magistratens valg ville falde på en løsning, hvor alle overvågningskameraerne fra de kinesiske producenter skulle pilles ned, valgte flertallet at gå med beslutningen om at stoppe for fremtidige indkøb. Dette skete, fordi den mere omfattende løsning stod til at koste omkring halvanden million kroner. Penge som der ikke er budgetteret med i kommunekassen.

Flertallet har dog besluttet, at alle overvågningskameraerne skal indgå i et lukket system for at gøre dem så sikre som muligt. Mange af kameraerne er allerede i et lukket system, men de resterende kameraer skal nu også i et lukket system, så det ikke er muligt for andre at tilgå materialet.

Ud over at være kommunalpolitiker er Anders Storgaard bestyrelsesmedlem i Dansk Kina-Kritisk Selskab og har tidligere blandet sig i debatten om kinesiske overvågningssystemer på dansk jord.

PET har advaret mod producenter

Ifølge kinesisk lovgivning har firmaerne Hikvision og Dahua qua deres delvist statslige ejerskab pligt til at udlevere materiale til efterretningstjenester i Kina, hvis de kinesiske myndigheder altså afkræver dette.

Det forhold har fået Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at advare om overvågningsteknologi fra netop de to firmaer. I en sikkerhedsvurdering fra december sidste år, som TV 2 Østjylland fik aktindsigt i, skrev PET, at de ikke var trygge ved kinesisk overvågningsteknologi i Danmark, og at de var bekendte med 'konkrete sårbarheder' ved to specifikke kameraer fra producenten Hikvision.

Tidligere har Danmarks Radio og TV 2 Øst skrevet, at eksperter udtrykker bekymring for, at Hikvisions kameraer kan være udrustet med en slags ’skjult bagdør’, som de kinesiske myndigheder kan bruge til at foretage masseovervågning.

Italienske Rai TV afslørede - ifølge TV Midtvest - således i maj sidste år, at Hikvision havde sendt data fra Italien til Kina.

Nogle af kameramodellerne indeholder ifølge eksperter teknologi med ansigtsgenkendelse, som myndigheder potentielt set kan bruge til at spore personer, de har en særlig interesse i at følge.

- De kender millioner og millioner af ansigter, så hvis en flygtning kommer til Danmark, kender et kinesisk styret kamerasystem muligvis allerede det ansigt og vil være interesseret i at tracke de personer, siger Jan Lemnitzer, der er ekspert i IT-sikkerhed og assisterende professor ved Copenhagen Business School, til TV 2 Øst.

Ifølge flere medier er virksomhederne Hikvisions og Dahuas kameraer blevet brugt til at overvåge og benytte ansigtsgenkendelse af uighurer og andre muslimske minoriteter i Kina, som er tilbageholdt i lejre.

Af samme årsag har USA’s regering ifølge Danmarks Radio placeret Hikvision og Dahua på en liste over virksomheder, der er forbud mod at handle med. Storbritannien har ligeledes bandlyst de to producenter.

Hikvision og Dahua har begge over for TV 2 Lorry tidligere udtalt, at de følger alle gældende databeskyttelseslove.

Herunder kan se TV 2 Lorrys YouTube-gennemgang af overvågnings-problematikken med Kina.

Spørg Os - Afstemning

_