Flere lever livet alene: Vi dyrker ungdommen op til 30'erne og gider ikke sammenbragte familier

I Region Hovedstaden er det næsten halvdelen, der bor alene. Det skyldes især en udvidet ungdomsperiode og manglende interesse i at dele hus med kæresten og vedkommendes børn.

Hvor mange personer dækker du op til ved middagsbordet?

Flere og flere dækker kun op med en enkelt tallerken. 

Antallet af singlehusstande i Region Hovedstaden er steget støt i løbet af de seneste fem år, og i 2023 udgør de hele 47,4 procent af alle husstande i Region Hovedstaden. Den er dermed den region i landet med flest enlige. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er en singlehusstand?

En singlehusstand er en husstand med én voksen beboer.

Statistikken dækker både over voksne, der bor helt alene, og voksne, der bor med børn.

Statistikken fortæller ikke noget om vedkommendes civilstand.

I nogle af regionens kommuner er tallet endnu højere - her udgør singlerne nu mere end halvdelen af husstandene i kommunen. Det gælder Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune, viser statistikken. 

Udviklingen dækker over en længere række tendenser, fortæller Mira Lie Nielsen, boligøkonom hos Nykredit. 

Den første er, at vi er blevet længere tid om at stifte familie. Vi lever i dag som singler i en større del af vores ungdom end tidligere. 

- Vi har en længere ungdomstilværelse i form af, at vi studerer mere og får børn senere og senere, siger hun til TV 2 Kosmopol. 

quote Der er flere og flere, der vælger ikke at slå husstandene sammen, når man finder en ny partner, og der måske er børn involveret

Mira Lie Knudsen, boligøkonom hos Nykredit

Det ses også i tallene, hvor andelen af singlehusstande per aldersgruppe i regionen først begynder at falde en smule, når vi rammer 30'erne. 

Det næste boom i antallet af singlehusstande ses i midten af livet, hos dem i 40'erne og 50'erne, viser tallene. Det skyldes ifølge boligøkonomen at vi - efter den skilsmisse, halvdelen af os statistisk set ender i efter vielsen - ikke som tidligere er indstillet på at flytte sammen med den næste partner. 

Fænomenet har et navn: Cola - Couples Living Apart, som flere og flere par vælger at leve efter. 

- Der er flere og flere, der vælger ikke at slå husstandene sammen, når man finder en ny partner, og der måske er to sæt børn involveret, forklarer hun: 

- Man bliver i stedet i hver sin bolig, fordi man før har prøvet at måtte splitte familien op, og børnene bliver nødt til at flytte, hvis man etablerer sig igen. 

Studerende i storbyen

Ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen kan de mange singlehusstande desuden forklares med den demografiske udvikling. Han er enig med boligøkonomen i, at det især er ungdommen, der spiller en rolle i statistikken. 

- Særligt i København bor der mange studerende, og vi er generelt langt mere alene, når vi er unge, end vi er senere i livet, siger han til TV 2 Kosmopol.

Samtidig ser han en tendens til, at særligt børnefamilier forlader København til fordel for andre kommuner, og det skaber en forskydning i befolkningssammensætningen i hovedstadskommunen, da det dermed er de unge, der bliver tilbage.

- Det betyder samtidig, at der bliver flere singler, siger han.

Dykker man ned i tallene, står det klart, at der også er tale om en forskel blandt kønnene. Der er flere singlekvinder end singlemænd, fortæller Jesper Bo Jensen.

- Det kan skyldes, at universitetsuddannelserne i København har høje adgangskrav, og pigerne i gennemsnit får højere karakterer end drengene, og derfor i højere grad kan søge ind på universiteterne, siger han.

Mangel på små boliger

Udviklingen sætter krav til boligmarkedet, da behovet for mindre boliger stiger, jo flere der vælger at bo alene, forklarer boligøkonom Mira Lie Nielsen. 

- Vi har blandt andet set det i København, hvor priserne på især små lejligheder er steget betydeligt mere end priserne på de større lejligheder set over en længere periode, siger hun. 

Samtidig bygges der ikke synderligt mange små lejligheder, da de er dyrere at bygge. 

- Du kan få mindre for dem, men de skal stadig have de dyre rum som køkken og bad. Derfor har Københavns Kommune også i en lang årrække haft en regel om kun at bygge store lejligheder, blandt andet også for at beholde børnefamilierne i byen, siger hun: 

- Det er et krav, der er ophævet nu, men som har gjort, at der især i København er mangel på små boliger. 

I Aarhus Kommune er priserne på mindre boliger ikke steget lige så gevaldigt som i København, og det kan tyde på, at man i den jyske storby har været bedre til at bygge de boliger, der er behov for, siger Mira Lie Nielsen. 

- Det gør, at man som single har svært ved at finde bolig i København, både fordi priserne er høje, og fordi andelen er lejligheder, der passer til enlige med eller uden børn, er lavere. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik