Her er den største mikroplast-synder - og pssst... det er ikke karklude

Ny pilotundersøgelse afslører mikroplast i drikkevandet i Region Hovedstaden. Se de største mikroplastsyndere ifølge Miljøstyrelsen i galleriet ovenfor - vi starter med de mindst skyldige.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stifter af miljøorganisationen Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, var i dag på Christiansborg til møde med Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, med et punkt på dagsordenen: Han vil have politikerne til at tage handling imod mikroplastik i vores miljø. 

Et pilotprojekt fra Cphbusiness Laboratorie og Miljø i Hillerød indikerer, at der nu også er mikroplast i vores drikkevand. De har undersøgt 48 prøver fordelt på 12 kommuner i Region Hovedstaden, og der var mikroplast i samtlige prøver. Resultaterne er opsigtsvækkende, fordi det er første gang, man finder det i dansk drikkevand. 

- Nu har vi brug for, at politikerne tager det her ansvar på sig. Nu har vi skubbet denne her agenda de sidste par år omkring mikroplast. Vi har brug for, at politikerne samlet bakker op om, at nu skal vi selvfølgelig have fundet ud af, hvad er kilderne og hvor stort er problemet, siger Henrik Beha Pedersen Plastic Change. 

Uudforsket land 

Mikroplast er et meget uudforsket område. En rapport fra Miljøstyrelsen rangerede i 2015 de største kilder til mikroplast her i Danmark - dem du kan se i galleriet ovenover. Men det er endnu ikke dokumenteret, hvilke konsekvenser mikroplasten har. 

En samlet opposition bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre indkaldte i dag fødevareminister Esben Lunde Larsen og sundheds- og ældreminister Ellen Trane Nørby i samråd om sagen. 

- Jeg er rigtig ærgerlig over resultatet. Vi må få det løst ved at sætte nogle grænseværdier for, hvor meget mikroplast vi vil acceptere, så det er betryggende for borgerne og ikke skaber større problemer, siger Ida Auken, Radikale Venstres miljøordfører til TV 2 Lorry. 

Under dagens møde mellem Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change og Konservatives Mette Abildgaard blev det understreget, at regeringen vil handle i forhold til mikroplastik: 

- Vi skal i regeringen til at lave en plastikhandlingsplan, og der vil mikroplast være et område, som skal adresseres helt speficikt for at se på, hvordan får vi løst de udfordringer, vi har i forhold til mikroplast, præcist hvilke konsekvenser er der. Der er rigtig mange aspekter i forhold til mikroplast udover lige spørgsmålet om drikkevand, lyder det fra Mette Abildgaard. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Vis mere