Hospitaler får hasteleveret flere tusinde visirer

En fynsk virksomhed har sammen med Region Hovedstaden stablet en produktion på benene, så 3.000 til 4.000 visirer kan leveres om dagen.

Der er problemer med begyndende mangel på værnemidler mod coronasmitte i sundhedssektoren, blandt andet med ansigtsbeskyttende visirer, som afhjælper smittespredning mellem patient og behandler.

De svindende lagre har fået Region Hovedstaden til at tage akut affære.

Regionens sygehusvæsen har bestilt 100.000 visirer fra en fynsk producent, der med hjælp fra regionen kan levere mellem 3.000 og 4.000 om dagen.

Mandag modtog regionen den første leverance på 1.250 visirer, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

- Det er et super godt eksempel på, at vi tager et fælles ansvar på tværs af hospitaler og det private erhvervsliv og rykker hurtigt, når vi skal, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Kan bredes ud til hele landet

Den indkommende strøm af ansigtsbeskyttelsen er blevet til, efter regionen har taget kontakt til den fynske virksomhed Candor, som på rekordtid har stablet en produktion på benene.

- Der gik ikke mere end et par dage, fra vi havde den første dialog, til der lå en pakke med testeksemplarer på mit kontor. Personalet havde et par justeringer, og her under en uge efter er vi i gang, siger Martin Magelund, der er centerdirektør på Rigshospitalet.

Manglen på visirer er en udfordring på landsplan, og Candor er klar til at skalere produktionen op, så alle hospitaler i landet kan bestille visirer, hvis de får behov for det, meddeler Region Hovedstaden.

- Vi arbejder i døgndrift på at sikre værnemidler til alle, og produktionen af visirer er blot ét af mange gode initiativer, der er i gang. Vi har for eksempel også fået masker fra dyrlæger og tandlæger – og vi er i dialog med flere andre om virksomheder om at starte produktion op, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Jens Gordon Clausen.

En italiensk sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske og beskyttelsesbriller på et hospital i Rom.
En italiensk sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske og beskyttelsesbriller på et hospital i Rom.
Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Ritzau Scanpix

Sygeplejesker har brugt svømmebriller

Søndag meldte Lægemiddelstyrelsen om forsyningsproblemer med værnemidler som ansigtsmasker og visirer, åndedrætsværn og håndsprit flere steder i sundhedssektoren.

- Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder konstant på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, udtalte Thomas Senderovitz her til TV 2.

Her erkendte han, at der en reel risiko for at stå i en mangelsituation.

- Vi kan risikere, at der ikke altid er håndsprit nok eller at man på anden måde skal spare, for eksempel på brugen af ansigtsmasker, men vi må ikke gå på kompromis med sikkerheden, siger direktøren.

Tirsdag kunne Jyllands-Posten fortælle om akutsygeplejesker, der på grund af mangel på værnemidler må bruge svømmebriller i stedet for visir som beskyttelse mod coronavirus.

Lægemiddelstyrelsen har derfor lanceret kampagnen ’Danmark hjælper Danmark’, hvor organisationer, myndigheder, institutioner, private virksomheder og andre relevante kan melde det ind, hvis de har idéer til, hvordan der kan skaffes ekstra værnemidler.

Her er samarbejdet mellem Region Hovedstaden og den fynske virksomhed et tidligt eksempel.

Martin Magelund fra Rigshospitalet understreger dog, at udfordringen med mangel på værnemidler ikke sådan kan løses med et snuptag.

- Behovet er stort, og visirene fra Candor hjælper meget, men løser selvfølgelig ikke hele udfordringen. Derfor skal medarbejderne på hospitalerne stadig bruge visirer og andre værnemidler med omtanke, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik