Hver femte har planer om at flytte: Men det er langt fra alle, der vil få sin drømmebolig

Hovedstaden er den region i landet, hvor flest forventer at flytte rundt inden for de næste seks måneder. Det viser tal fra YouGov.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er efterhånden sjældent, man hører en god nyhed om boligmarkedet. 

Med inflation og høje renter forudså Realkredit Danmark i starten af året, at antallet af bolighandler i 2023 vil være det laveste i et årti

Men ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for ejendomsmæglerkæden Home, ser det slet ikke så sort ud endda. 

I hvert fald ikke i Region Hovedstaden. 

Her forventer knap hver femte at flytte inden for det næste halve år, viser undersøgelsen. 

Det er en smule flere end de forgangne år. 

- Det er positivt, at der er så mange, der har boligkøbsplaner i hovedstadsområdet, siger Michael Dalsager, talsperson for Home, til TV 2 Kosmopol: 

- Det er nok et udtryk for, at der er ting, der er vigtigere for familien end den høje rente. Vi har stadig brug for et sted at bo, der opfylder vores behov for gode rammer om familien. Så interessen for at købe er stærk. 

Lejligheden vinder frem

Interessen for boligkøb er betydeligt højere i Region Hovedstaden end i landets andre regioner, viser undersøgelsen. 

I Nordjylland og på Sjælland er det eksempelvis blot hver tiende, der har planer om at købe ny bolig inden for det næste halve år. 

- Der er flere, der skifter bolig her i hovedstaden. Det kan både være studerende og folk, der bytter lejligheden ud med en villa, ligesom der også er mange, der køber sommerhus i området, forklarer Michael Dalsager. 

Tallene peger dog på, at det for tiden særligt er lejligheder, der er i høj kurs, mens interessen for villaer og rækkehuse er mindre end tidligere. 

Det kan hænge sammen med den høje rente, mener Michael Dalsager. 

- Særligt førstegangskøbere har skullet justere deres boligbudgetter, da de kan købe for mindre nu, end de kunne for et år siden, fordi renten er steget, siger han. 

Flere kompromiser 

Undersøgelsen viser da også, at hver tredje på boligmarkedet i Region Hovedstaden har måttet tilpasse sig forholdene ved enten at købe billigere end forventet eller i et andet område, end de ønskede. 

- Folk må i højere grad kigge på, hvad de kan få for deres penge. Særligt dem, der ikke har en friværdi eller en stor opsparing liggende, siger Michael Dalsager. 

Flere er de seneste år flyttet væk fra København. En udvikling, som ser ud til at fortsætte, fortæller han. 

- Priserne er steget meget under coronapandemien, og de er stadig højere i dag, end de var før. Så der har været en tendens til, at folk kigger ud fra byen for at få en stor have, eller måske endda flytte længere ud på landet, siger Michael Dalsager: 

- Målingen viser, at det stadig er en tendens, at nogen overvejer billigere boliger, og det kan man enten gøre ved at købe mindre eller søge længere ud. 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er det særligt Hillerød, Høje-Taastrup og Egedal kommuner, der de seneste år har haft mange tilflyttere i Region Hovedstaden. 


Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol

Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere