Inflationen får os til at droppe tandlægen: Konsekvenserne kan være store

Inflationen får borgerne i Region Hovedstaden til at droppe tandlægebesøget. I sidste ende kan det være både skadeligt og dyrt, advarer tandlæger.

En tur til tandlægen kan være en dyr fornøjelse - men det kan også blive dyrt at holde sig væk.

Det advarer flere tandlæger om, efter at en rundspørge blandt dem viser, at flere borgere i Region Hovedstaden er begyndt at aflyse eller udskyde deres tandlægebesøg.

Størstedelen af tandlægerne mener, at den tårnhøje inflation ligger bag de mange afbud, og det kan ifølge tandlægerne koste både tænder og tusindvis af kroner for patienter.

- Vi begyndte at mærke det stigende antal afbud i september, og det har været tiltagende siden da. Et forsigtigt gæt er, at det er cirka 20 procent af patienterne, som melder afbud eller udebliver.

Sådan fortæller Hans Alfed Beck Juel Jensen, der driver to tandlægeklinikker i København og Frederiksberg, til TV 2 Lorry, og ifølge ham går der en fortælling igen blandt patienterne bag de mange aflysninger.

- De fortæller, at det er på grund af de stigende regninger, for eksempel elregningen, som jo skal betales, og så prioriterer de derefter. Det er ikke noget jeg har hørt før i den grad.

quote Et forsigtigt gæt er, at det er ca. 20 procent af patienterne, som melder afbud eller udebliver.

Hans Alfed Beck Juel Jensen, tandlæge

Den oplevelse står Hans Alfed Beck Juel Jensen ikke alene med, viser en ny rundspørge fra Tandlægeforeningen med over 600 tandlæger fra hele landet.

Her fortæller 70 procent af tandlægerne i Region Hovedstaden og 73 procent af tandlægerne i Region Sjælland, at de oplever en stigning af antallet af patienter, som udskyder eller melder afbud til deres tandlægetid sammenlignet med sidste år. 

Inflationen borer i tandsundheden

Tendensen med de mange aflysninger er kedelig for både tandlæger og tandsundheden, forklarer Peter Østergaard, der driver en tandlægeklinik i København og er formand for Tandlægeforeningen i Region Hovedstaden.

- Jeg er ærgerlig og bekymret over, at så mange patienter i Region Hovedstaden fravælger den tandbehandling, de har brug for. Det er vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, så vi kan forebygge – og om nødvendigt behandle - sygdomme i tænder og mund, forklarer han.

Blandt de adspurgte tandlæger i Region Hovedstaden mener 75 procent, at årsagen til de mange afbud kan findes i den stigende inflation.

Og det overrasker ikke Esben Boeskov Øzhayat, som er lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

- Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store, forklarer han og fortsætter:

- Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste, fortæller Esben Boeskov Øzhayat. 

Billigere hjælp til bisserne

Ifølge Hans Alfed Beck Juel Jensen har tandlægerne ikke selv den store mulighed for at imødekomme patienterne med rabatter og lignende. 

Kunne I ikke bare sænke priserne? 

- Vi er bundet af overenskomst, så vi må ikke regulere prisen på eftersyn. Den ligger helt fast. Løsningen i min optik kunne være, at man fik et større tilskud fra det offentlige, fortæller han.

quote Selvom en inflation på 10 procent er meget, så er det vand i forhold til den 35 procent nedsættelse af tilskuddet som skiftende regeringer har gennemført.

Henrik Harmsen, formand for Tandlægeforeningen i Region Sjælland

En anden måde at komme tendensen til livs kunne derfor være at få brugerbetalingen på tandplejen sat ned. 

Det mener Henrik Harmsen, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Sjælland.

- Siden 1980 har skiftende regeringer reduceret det offentlige tilskud fra omkring 50 procent, så vi i dag har en brugerbetaling på svimlende 85 procent, forklarer han og fortsætter:

- Inflationen slår altså hårdest igennem på tandsundheden hos dem, der har færrest penge at gøre godt med, og selvom en inflation på 10 procent er meget, så er det vand i forhold til den 35 procent nedsættelse af tilskuddet som skiftende regeringer har gennemført.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik