Klar med penge: "Håber, sygehuspersonalet vil tage ekstra vagter og give den en skalle"

312 millioner kroner skal hjælpe et trængt sundhedsvæsen i Region Hovedstaden. Nogle af pengene skal bruges til at fastholde nuværende personale, og så håber regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) også, at personalet vil tage ekstra vagter og give den en ekstra skalle hen over vinteren.

Manglen på sygeplejersker i Region Hovedstaden er stor. 

Behandlinger bliver udskudt, sengepladser lukket, og onsdag kunne TV 2 Lorry også fortælle, hvordan sygeplejersker begår medicinfejl i hobetal.

Nu håber regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), at mange af problemerne i sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden kan afhjælpes med regeringens vinterpakke, hvor 312 millioner kroner skal hjælpe blandt andet pressede sygeplejersker. 

Det fortæller Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry. Onsdag var han med til på et regionsrådsmøde at beslutte, hvordan de penge skal fordeles.

- Der var i regionsrådet bred opbakning til, at pengene skal ud på de afdelinger, der er mest belastede, og hvor medarbejderne har den største andel af skæve vagter. Det er dem, der står i front gennem den her vinter, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Han håber, at alle de personalegrupper, der bidrager til at opretholde de akutte områder, tilgodeses.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Fakta: Disse områder på hospitalerne og Akutberedskabet skal løftes med vinterpakken:

Medicinske sengeafsnit


Intermediær- og intensivafsnit


Anæstesi- og operationsafsnit


Børne- og ungeafdelinger


Akutte modtagelser


Fødeområdet

De berørte personalegrupper vil være sygeplejersker, radiografer, jordemødre, laboranter, bioanalytikere, social- og sundhedspersonale, lægesekretærer, yngre læger, ambulancepersonale, vagtcentralpersonale og portører.

Hvis hospitalerne vurderer, at andre faggrupper er relevante at tilgodese, kan det aftales, men det er dog kun månedslønnede, der kan få del i vinterpakken.

Frontlinjeledere, eksempelvis afdelingssygeplejersker og vicejordemødre, kan også omfattes, hvis de indgår i driften i et omfang, der adskiller sig væsentligt fra det normale. Det vurderes på den enkelte afdeling.

Og regionsrådsformanden håber helt konkret, at personalet på sygehusene nu vil være med til at tage nogle ekstra vagter.

- Der er ingen tvivl om, at der absolut er et pres på hospitalerne lige nu. Vi mangler personale, og vi har også oplevet, at personalet siver fra os. De, der er, har svært ved at tage ekstra vagter, og derfor kommer der nu penge ud, som kan understøtte og anerkende den indsats, der vil kræves i en hård tid, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

- Pengene vil eksempelvis gå til, personalet tager nogle ekstra vagter, og at man giver den en ekstra skalle her hen over vinteren, og det skal så samlet føre til, at vi har lidt mere kapacitet, end vi har haft i den senere tid, siger han.

Det er så antagelsen, at der er personale, der vil tage de her ekstra vagter?

- Rigtig meget handler om tid. De her midler handler om at finde nogle lokale løsninger og fastholde de gode medarbejdere, vi har. Og så gælder det på den længere bane om at rekruttere nogle flere. Men først og fremmest fastholde vores gode medarbejdere, så vi kommer op i kapacitet igen, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

Efter regionsrådets beslutning om, hvordan pengene fra vinterpakken skal fordeles, skal den beslutning nu også forhandles med de faglige organisationer. Første møde har allerede fundet sted, og aftalerne ventes at lande inden jul.

Hospitalerne og Akutberedskabet skal lokalt udpege, hvilke afdelinger og afsnit, der skal have andel i midlerne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik