Ny måling viser opbakning til nye naturnationalparker - bare ikke i vores egen baghave

Det er en god idé med 15 nye naturnationalparker og udlægningen af 75.000 hektar urørt skov, viser en ny måling. Alligevel er vi mere lorne ved tanken om, at det skal være i egen bopælskommune.

Der er bred opbakning i befolkningen til 15 nye naturnationalparker med mere vild natur og flere vilde dyr.

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening på baggrund af blandt andet TV 2 Lorrys dækning af modstand mod naturnationalparkerne.

Således svarer 77 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden, at de støtter etableringen af 15 nye nationalparker helt eller delvist. 23 procent støtter ikke eller er helt imod.

Alligevel er der færre – nemlig 54 procent, der ønsker en naturnationalpark i egen bopælskommune.

Fem af de 15 nye naturnationalparker har allerede fået en lokation. Det er blandt andet i Nordsjælland, hvor Gribskov har fået sin første naturnationalpark, mens yderligere tre, Hellebæk Skov, Horserød Hegn og Tisvilde Hegn, indgår på bruttolisten over mulige naturnationalparker, som snart skal udpeges.

Mulige naturnationalparker i TV2 Lorrys område
Mulige naturnationalparker i TV2 Lorrys område

Partier: Dyr vil blive mishandlet

Både Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti har beskyldt de nye naturnationalparker for at ødelægge friluftslivet, mishandle dyr og nedlægge gode produktionsskove.

Og også i Tisvilde har der været borgerarrangerede demonstrationer mod etableringen.

På trods af modstanden er der altså alligevel stor opbakning til de nye naturtiltag, som har til formål at skabe flere levesteder for truede arter. Det vækker begejstring i Danmarks Naturfredningsforening.

- Hovedargumentet for de nye naturnationalparker og planerne om urørt skov er nu engang, at den danske natur er i krise. Vi mister arter i et tempo, menneskeheden aldrig tidligere har oplevet. Den bekymring deler danskerne, ligesom de bakker varmt op om planerne om at gøre noget for biodiversiteten i Danmark, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening og uddyber:

- Det er meget glædeligt for opbakningen til den nye naturpolitik, hvor man nu for første gang accepterer, at naturen skal udvikle sig på sine egne præmisser og ikke bare underlægges menneskets behov, siger Maria Reumert Gjerding.

Elge og vildheste bliver en del af naturen

Naturnationalparkerne bliver store indhegnede naturområder uden skov- og landbrugsproduktion og med store fritgående græssende dyr som eksempelvis vildheste, elge og kvæg, som skal være med til at skabe grundlaget for en vildere natur, hvor der vil være flere levesteder for dyr og planter.

Der vil være offentlig adgang til områderne, og i udgangspunkt stadig mulighed for at ride på heste, cykle eller gå tur med hunden i snor – men aktiviteter skal ske under hensyntagen til dyrene og i respekt for naturen.

En del af debatten om naturnationalparkerne har omhandlet forskellige brugergruppers frygt for at færdes i områderne på grund af de fritgående store græssere som vildheste og elge.

Men vi er som samlet hele helt trygge ved udsigten til at skulle dele de nye indhegnede naturområder med de store dyr. Kun seks procent af de adspurgte i Region Hovedstaden er helt enige i, at de vil være bange for at færdes i områderne, mens 10 procent er delvist enige i bekymringen.

Et fælles ansvar

- Vi skal selvfølgelig tage det alvorligt, at et mindretal er utrygge over for at færdes i naturnationalparkerne. Her er det et fælles ansvar mellem friluftslivet, myndigheder og grønne organisationer at skabe trygge rammer og sikre en god dialog, så flest mulige danskere kan få glæde af de nye naturnationalparker og trygt opleve en natur, som måske er lidt mere vild, end hvad vi er vant til i Danmark – men som kan give fantastiske naturoplevelser, siger Maria Reumert Gjerding.

Målingen er foretaget blandt 1068 repræsentativt udvalgte danskere, hvoraf 363 respondenter er udvalgt blandt borgerne i Region Hovedstaden.

Offentliggørelsen af de resterende 10 naturnationalparker vil i de kommende tid blive udpeget af Folketingets partier ud fra en bruttoliste på 23 mulige lokationer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik