Populære hospicer må afvise døende

Værst står det til i Region Hovedstaden. Hospicechef og forening kræver handling af politikerne

Det mere bliver stadig mere efterspurgt at tilbringe sin sidste tid på et hospice.

Men selvom antallet af sengepladser er vokset støt, siden oprettelsen af det første hospice for 25 år siden, mangler der stadig pladser. Det skriver DR P4 København.

Sidste år gik 1518 henviste patienter glip af en hospiceplads, viser Dansk Palliativ Databases rapport fra 2016.

Værst står det til i Region Hovedstaden. Her fik 439 patienter ikke fik en plads. Det svarer til 30 procent af alle henviste patienter, og ifølge rapporten skyldes det manglende kapacitet og at patienter henvises for sent.

Bekymret hospicechef

På Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup er hospicechef, Thomas Feveile, bekymret over udviklingen, der har store konsekvenser for patienterne. 

(Artiklen fortsætter under videoen) 

En ny cykel eller en tur til Tivoli - det er ofte de små ting, som kan gøre en stor forskel for de patienter, der bor på hospice. Derfor var 400 frivillige og pårørende i dag samlet - for at samle penge ind til beboerne på Arresødal Hospice i Frederiksværk.

- Det betyder, at man ikke får den optimale lindring af smerter. Det betyder også stor usikkerhed i forhold til at få styr på de psykologiske, sociale og fysiske smerter og udfordringer, der er i den sidste del af livet, siger han og efterlyser flere penge til hospicepladser fra blandt andet regionen.

Han bliver bakket op af foreningen Hospice Forum Danmark og bestyrelsesmedlem Marius Jensen.

- På et hospice får man enestue og sygeplejerskerne er kun til for at give medicin og åndelig pleje og hjælp til patienter og pårørende, der ikke ved, hvordan de skal forholde sig i sådan en situation, siger han til DR P4 København.

Kan gå lang tid 

Region Hovedstaden har netop oprettet to nye pladser på Hospice Søndergård i Måløv. Men der kan gå lang tid, før der kommer flere, oplyser Socialdemokratiet og Konservative i regionen.

- Hvis vi havde pengene, så tror jeg da, at vi gerne gjorde det. Men det er et spørgsmål om, at sundhedsvæsenet ikke har voldsomt mange penge at give ud af, siger Flemming Pless (S).

Det er også muligt at få specialiseret palliativ behandling på hospitalerne. Her er det dog heller ikke alle, der får hjælpen, viser rapporten.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er der afsat midler til nye hospicepladser i forbindelse med Kræftplan III og Satspuljeaftalen for 2017-2020. Ministeriet oplyser, at der pr. marts 2016 var 252 hospicepladser i Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik