Region H i grøn hovedpine - risikerer at skulle spare energirenoveringer væk

Nye varmesystemer, mere klimavenlige vinduer og bedre isolering af hospitalerne. Det er nogle af de projekter, som kan risikere at mærke sparekniven som konsekvens af store budgetoverskridelser.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Hovedstaden risikerer en grøn hovedpine i de kommende år. 

For det ser svært ud for regionen, når det handler om at mindske CO2-udledningen gennem energiforbedringer.

Flere planlagte renoveringer i regionen risikerer nemlig at blive udskudt de kommende år.

- Vi bliver nødt til politisk at diskutere med hinanden, hvordan vi finder pengene, og der vil energirenoveringerne denne her gang også være i spil, siger Lars Gaardhøj (S), der er regionrådsformand i Region Hovedstaden.

Enorme budgetoverskridelser på det nye supersygehus i Hillerød er grunden til, at der nu skal findes milliarder i andre projekter i Region Hovedstaden.

Nyt Hospital Nordsjælland skulle egentlig have kostet 4,9 milliarder kroner at opføre i 2022-priser.

Men ifølge prognoser bliver prisen hele 43 procent højere. Det svarer til en stigning på omkring to milliarder kroner, og den samlede pris lander derfor formentlig på cirka syv milliarder.

Men også åbningsdatoen bliver udskudt.

Hospitalet skulle være åbnet i 2020, men nu er det forventet, at Nyt Hospital Nordsjælland ikke kan åbnes for patienterne før i 2026.

Og det er altså de førnævnte budgetoverskridelser, der nu skal dækkes af penge andre steder fra.

- Det er både en ærgerlig og alvorlig sag. Det er aldrig godt, når budgetter går over på vores byggerier. Så det er jeg selvfølgelig ked af, siger Lars Gaardhøj.

Energirenoveringer i spil

Det kan altså være regionens grønne ambitioner og drømmen om bedre sygehuse i regionen, der er i fare.

Regionen oplyser, at man allerede har lavet store besparelser på renoveringsprojekter på de eksisterende hospitalsbygninger, men at det nu kan blive nødvendigt også at udskyde planlagte energirenoveringer.

- Det kan være alt lige fra at skifte varmesystemerne på hospitalerne, til at ændre på vinduerne, sådan at de bliver mere klimavenlige, til at se på facaderne om vi kan isolere bedre. Det er projekter i den kategori, siger Christoffer Buster Reinhardt, der er gruppeformand for De Konservative i Region Hovedstaden:

- Helt nødvendige projekter, som skal sikre, at hospitalerne også står i fremtiden, både så vi passer på dem, men også så vi kan føre en mere grøn politik i Region Hovedstaden, fortsætter han.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Christoffer Buster Reinhardt er gruppeformand for Konservative i Region Hovedstaden.
Christoffer Buster Reinhardt er gruppeformand for Konservative i Region Hovedstaden.
Foto: Privatfoto

Alting er nemlig blevet meget dyrere.

- De budgetter, vi har, er fra en tid før covid-19, krigen i Ukraine og vanvittige prisstigninger. De er ikke blevet reguleret i samme takt, som byggepriserne er vokset, siger den socialdemokratiske regionrådsformand, Lars Gaardhøj.

Og det kan være, at budgettet skrider yderligere, fortæller Christoffer Buster Reinhardt (K). 

- Vi har et ansvar for at passe på de bygninger, vi har i forvejen, så de fungerer for patienter og personale, men jeg kan jo blive nødt til at tage alle pengene fra renoveringen der og putte over til budgetoverskridelserne, og så er det ikke engang sikkert, at det strækker, siger han.

Region Hovedstaden har en ambition om at reducere CO2-udledningen fra energiforbruget med 70 procent i 2025. 

Det er der sat mere end en milliard kroner af til fra 2021 til 2025 – og det er de penge, der nu risikerer at blive beskåret og i stedet brugt til at dække budgetoverskridelserne i supersygehus-byggeriet.

- Det er jo ikke godt, hvis vi er nødt til at stoppe energirenoveringer, det får du mig aldrig til at sige. Om det stopper og bremser vores ambitioner, det gør det ikke, vi skal være en grøn region, og det kommer vi til at arbejde med, siger Lars Gaardhøj.

Staten kan kompensere for prisstigninger

Hvis regionerne ikke skal finde pengene ved at spare på andre projekter, kan de komme fra en aftale med staten.

- Vores del af ansvaret er at få hospitalerne bygget færdigt og få lavet gode hospitaler – også til prisen, men vi skal sikre, at de indtægter, vi har til at betale vores regninger med, er til stede. Og det er kun fra staten, at de penge kan komme, lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt.

Danske Regioner og regeringen skal i løbet af foråret drøfte, hvordan regionernes anlægsbudgetter skal se ud i fremtiden.

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview. 

I et skrifteligt svar til TV 2 Kosmopol skriver Sophie Løhde dog, at hun er bekendt med regionernes udfordringer med at færdiggøre byggerier, og at ministeriet er i tæt dialog med regionerne om budgetoverskridelserne.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol





Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Politibil

Gaseksplosion ruskede sommerhusområde i de tidlige morgentimer

rasmus højlund

Højlund-hattrick gør hjembyen høj:
”Han er den nye Haaland”

Vis mere